Októberben indul az évad, és játsszák majd a régi darabokat is

2019.06.25. 10:41
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 25. (kedd)
Négy új bemutatót tervez a város balettszínháza. 
 
 
 
 
Cselekményes balett, táncdráma, kortárs balettekből álló táncszínházi est és gyerekeknek szóló mesebalett is szerepel a Székesfehérvári Balett Színház következő évadtervében. Négy új bemutatót terveznek, és ezek mellett műsoron tartják a most zárult évad produkcióit is. Az előttünk álló évadról Brájer Éva alpolgármester és Egerházi Attila balettigazgató tartott sajtótájékoztatót.A múlt héten zárult a város tavaly alapított új intézményének első évada: a Székesfehérvári Balett Színház két nagyszínházi produkciót – a Diótörő című családi balettet és a Rómeó és Júlia című táncdrámát –, valamint több kisebb egyfelvonásos balettet és táncszínházi estet mutatott be a Vörösmarty Színházban és a Művészetek Házában. A társulat több hazai és nemzetközi fesztiválfelkérést kapott, vendégjátékokat vitt más városokba, így többek között a prágai, a budapesti, a dunaújvárosi és a veszprémi közönség is megismerhette városunk balettszínházát, mintegy húsz előadás alapján.

Az embereknek a feltöltődéshez – mondta Brájer Éva alpolgármester – a város kulturális intézményei, művészeti programjai adnak lehetőséget: „Nagyon büszke vagyok a balettszínház és a zenekar önálló intézményének megalapítására, és még büszkébb arra, hogy ilyen sikerrel zártuk az első évadot.” Minden előadás teltházas volt, a fehérváriak örömmel fogadták az együttest. Kiemelte, hogy a Vörösmarty Színházban az év szinte minden napján történik valami, ami művészet; következő lépésként nagy szükség lenne egy koncertteremre, illetve balettszínházi épületre, ahol mind a komolyzenei koncerteket, mind pedig a balettelőadásokat is meg lehet tartani. Az alpolgármester köszönetet mondott a fellépő művészeknek, valamint az együttműködésért Szikora Jánosnak, az előadásoknak helyet adó színház igazgatójának.

A társulat nyáron sem pihen túl sokat: részt vesznek a Feketehegy-Szárazréti Nyár rendezvénysorozatában, ahol június 28-án Szerelmes táncok – a tánc szerelmeseinek címmel mutatnak be egy táncestet, és idén is szerepet vállaltak a Székesfehérvári Királyi Napok megnyitójának műsorában. Terveznek továbbá olyan gyermekeknek szóló foglalkozássorozatot, amelyben a mozgás mellett a táncszínházi nevelés is helyet kap.

Az előttünk álló évadról Egerházi Attila elmondta: az előadásokat főként a Vörösmarty Színházban tervezik játszani, de alternatív játszóhelyek is előfordulhatnak majd. Egyeztetnek vendég-balettmesterek meghívásáról – ahogy ez az előző évadban is történt –, és együttműködésről tárgyalnak a Nemzeti Táncszínházzal, valamint hazai tájelőadások és külföldi vendégjátékokat is terveznek. Jelenleg tizenhárman táncolnak a társulatban, nyár végén pedig nyolc gyakornokkal bővül az együttes.

Október 16-án indul az évad a Vörösmarty Színházban a Karma című táncszínházi esttel, amelyben két egyfelvonásos kortárs balettet láthat majd a táncot kedvelő közönség. Az egyik az Eltűnőben címet viselő költői hangvételű táncmű az emberi kapcsolatok törékenységéről, sérülékenységéről. A Kristian Ole Tangen norvég koreográfus által nyolc táncművészre komponált darab lesz az első olyan mű a repertoárban, amelyet vendég koreográfus készít a társulat számára. A másik a Homok című darab, amelyet Egerházi Attila rendez és koreografál: az előadás költői képet rajzol az elmúlásról, miközben a táncosi lét tiszavirág-életű mivoltáról szól.

A társulat 2020 januárjára tervezi a második bemutatót: a Kafka című táncdráma Franz Kafka alakjáról, munkásságáról szól, a tánc nyelvén. Egerházi Attila a kafkai világlátást kívánja eredeti hangvételű balettben, saját szemszögéből megfogalmazni. „Szándékom szerint olyan táncművet kívánok létrehozni, amelynek dramaturgiáját mintha Kafka szerkesztette volna, és az író maga koreografálta volna a balettet.” – mondta a készülő darabról a rendező-koreográfus.

Az évad második felében, várhatóan áprilisban tűzik műsorra az Aladdin című, gyerekeknek szóló mesebalettet, és júniusban vagy a következő szeptemberben tervezik bemutatni az Idegenek című cselekményes táncdrámát, amelyet a Trianon-évforduló kapcsán, a Nemzeti Táncszínházzal közösen állítanak színpadra. A produkció zenéjét Kocsák Tibor írja, a rendező-koreográfus Egerházi Attila.

Műsoron maradnak az előző évad produkciói: a Diótörő című családi balett, valamint a Rómeó és Júlia című táncdráma mellett továbbra is láthatóak lesznek az egyfelvonásos táncetűdök, a Blablabla, a Zárt függönyök, a Csókok, a Bolero, az Aquarell szivárvány és a Naplemente.

Az intézmény bérlettel is kedveskedik a közönségnek: a részletekről augusztusban adnak részletes és pontos információkat. „Tervezünk kifejezetten gyerekeknek szóló bérleteket, de természetesen középiskolás és felnőtt nézőinkről sem fogunk megfeledkezni” – mondta a balettigazgató.

További információ:
Bokrossy Barbara
művészeti titkár
Székesfehérvári Balett Színház
Székesfehérvár, Szabadságharcos út 59.
Telefon: +3670/338-0376
E-mail: fehervaribalett@fehervaribalett.hu
Honlap: www.fehervaribalett.hu
Facebook: www.facebook.com/fehervaribalett                                               

Szöveg: Fraller Ildikó, Lőrincz Miklós

 


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.