Útépítés közben találták meg a sóstói repülős emlékmű maradványait a Vásárhelyi úton

2019.06.26. 12:12
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 26. (szerda) 
Az emlékkövek sorsáról később döntenek.     Galéria
 
 
 
 
 
 
Váratlan fordulatot vett a Vásárhelyi út felújítása. Múlt héten a földmunkálatok közben kerültek elő a sóstói repülőkísérleti telep emlékművének maradványai. Az 1931-ben átadott talapzat és kőoszlop négy hősi halált halt repülőnek állított emléket. A maradványok sorsáról később születik döntés.

A város- és repüléstörténeti szempontból is fontos felfedezésről sajtótájékoztatón számoltak be a Vásárhelyi úton, a megtalálási hely közvetlen közelében.

Dr. Négyesi Lajos
, a Szent István Király Múzeum tudományos osztályvezetője elmondta: 1931. december 3-án a sóstói repülőkísérleti telepen, a kápolnaszentelés után avatták fel a telep udvarán a hős repülősök emlékoszlopát. A talapzatból és oszlopból álló alkotáson négy katona – Vida Lajos, Vilhelm Károly, Rohla Miklós és Szabados Béla – neve, továbbá az Istennel a hazáért felirat szerepelt. Valószínűsíthető, hogy a sóstói repülőtér megszűnésével, az Ikarus gyár építésekor bontották el az emlékművet, a maradványokat a Vásárhelyi út szélén, az árokban helyezték el a munkások. A maradványok viszonylag jó állapotban kerültek elő.

Fekete Zoltán
, a Vásárhelyi út felújítását végző ÚTÉPPARK vállalkozásvezető mérnöke örömét fejezte ki, hogy megtalálták és a felszínre hozták a helytörténeti szempontból fontos maradványokat. Az Ikarus 1-es portája előtt egy betonburkolatú autóbuszöböl készül a meglévő, aszfaltozott burkolat helyén. A bontás során, körülbelül 60-70 centiméter mélyen találták meg a földdel befedett maradványokat.

Dr. Négyesi Lajos
 arról is beszélt, mindenképpen fontos lenne döntést hozni arról, hogy mi legyen az emlékmű sorsa. Figyelembe kell venni, hogy az 1931-ből származó maradványok megfelelő védettséget kapjanak. Az is szempont, hogy az 1940-es években további repülős áldozatok voltak, tíz balesetet szenvedett pilótáról tudnak, akikről a korabeli sajtó beszámolt. Börgönd lehet az a hely, ahol a pilóták neveit megörökítő emlékmű-másolatot felállíthatnák, és láthatóvá tennék a polgárok számára.
A maradványokat biztonságba helyezték, sorsukról később születik döntés. 

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

–    Vége


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.