Grande Partenza – Magyarországról rajtol a 2020 Giro d’Italia

2019.06.27. 17:09
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. június 27. (csütörtök)
Székesfehérvár a harmadik szakasz rajtvárosa. Galéria
 
 
 
2020. májusában Budapestről startol a világ egyik legrangosabb országúti kerékpáros körversenye, az olasz Giro d’Italia. A fővárosi Grande Partenza után további két szakaszt tesz Magyarországon a mezőny, melyek közül a május 11-én, hétfőn induló etap rajtja Székesfehérváron lesz. A világverseny háromnapos magyarországi részének pontos útvonalát nemzetközi sajtótájékoztató keretében a Szépművészeti Múzeum Román csarnokában ismertették a szervezők. A tájékoztatón köszöntőt mondott  Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Giro d’Italia Nagy Rajt szervezőbizottságának vezetője, dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár  Mauro Vegni, a Giro d’Italia versenyigazgatója, Paolo Bellino, a Giro d’Italia-t szervező RCS Sport igazgatója, valamint dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere.A Giro d’Italia története során tizenhárom alkalommal indult már Olaszország határain kívülről, például Monacoból, Nizzából, Amsterdamból, vagy 2018-ban Jeruzsálemből. Áprilisban vált ismertté, hogy a következő évi, nagy olasz országúti kerékpáros körverseny mezőnye Magyarországról rajtol, és a fővárosi indulás után két szakaszon kerekeznek tovább az országban a versenyzők.

A 2020-as Giro felvezetésének nulladik pillanatában, a Szépművészeti Múzeum Román csarnokában ismertették a szervezők a mezőny pontos magyarországi útvonalát. „Hihetetlen, de alig több mint tíz hónap múlva Magyarországról fog indulni a Giro d’Italia, a világ második legrangosabb kerékpáros körversenye. A versenyt tavaly több mint 810 millió ember követte a televíziók képernyőin keresztül, és naponta átlagosan 3-400 ezer ember állt kint az utak mentén. A Giro d’Italia vendégül látása hatalmas felelősség és hatalmas lehetőség is egyben.” – fogalmazott Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Giro d’Italia Nagy Rajt szervezőbizottságának vezetője. Elmondta továbbá, hogy négy célt fogalmaztak meg a Grande Partenzaval kapcsolatban: „Szeretnénk megmutatni a világnak Magyarország tájait, ezzel is növelve a vonzerejét a világban. Szeretnénk sok százezer embernek boldogságot szerezni, továbbá szeretnénk kihasználni azt a lehetőséget, hogy a verseny segítse a hazai kerékpársportot, és növelje a kerékpáros kultúrát.” Ahogy az útvonallal kapcsolatban fogalmazott, sok szép szakaszt ki lehetett volna jelölni, de megalkuvás nélkül arra a három szakaszra esett a választásuk, amelyre minden magyar büszke lehet majd.

Mától indul hivatalosan a következő, 103. Giro d’Italia. – mondta a RCS Sport vezérigazgatója, Paolo BellinoMagyarországon kezdünk, amit már régóta próbáltunk megvalósítani.” Kiemelte, hogy a Giro d’Italia több mint egy verseny, mely 800 millió tévénézőt vonz. A verseny óriási ünnep, ami az egész világnak bemutatja Magyarországot,  és segíthet abban is, hogy új biciklis generáció nőljön ki a verseny által.

Dr. Szabó Tünde,
sportért felelős államtitkár kiemelte, a Giro által bemutatott Magyarország híre szerte a világban, semmivel nem összehasonlítható érték lesz turisztikailag. Örömét fejezte ki továbbá, hogy a magyar kerékpársport utánpótlása is részese lehet ennek az élménynek, amely által egyre többen kaphatnak majd kedvet a látványos sport űzésére.

A verseny pontos útvonalát a szervezők látványos imázsfilmekkel is ismertették. Mauro Vegni, a Giro d’Italia igazgatója elmondta, hogy az első nap egy budapesti időfutammal indul, amely a sprintereknek kedvez majd, de kiosztják a pink trikó mellett már a kék hegyimenők trikóját is. A második szakaszon a versenyzők Budapestről a Dunakanyaron, Tatán és Pannonhalmán át Győr felé veszik az irányt, 193 kilométeren át. A harmadik napon, május 11-én, hétfőn a kerekezők Székesfehérvárról startolnak és Veszprémen, Tihanyon, Balatonfüreden, Szigligeten át Nagykanizsáig tekernek majd.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András is köszöntötte a nemzetközi sajtótájékoztató résztvevőit. Mint az ezeréves történelmi koronázóváros vezetője elmondta, nagy öröm a sportot szerető közönségnek, hogy a Tour de Hongrie-nak köszönhetően a kerékpársport is „bevette” már a várost, most pedig a világ második legrangosabb körversenye, a Giro d’Italia mezőnye érkezik majd Székesfehérvárra, hogy nálunk rajtoljon el a mezőny a háromhetes verseny harmadik napján. „Büszkék vagyunk rá, hogy a verseny rendezői úgy értékelték: a Magyarország gyönyörű tájain át vezető nyitónapok részeként Székesfehérvár méltó és szép helyszíne lesz a Giro d’Italia-nak. Sportos hagyományaink és eredményeink miatt is kiemelt jelentőségű számunkra, hogy az eddig csak a tévéképernyőn keresztül csodált nemzetközi klasszisokat: a sprintereket, hegyi- és időfutammenőket, no és az őket kísérő modern „karavánokat” városunkban láthatja a közönség. Biztos vagyok abban, hogy ez az esemény túlmutat azon a néhány napon, amíg a hazai szakaszok tartanak. A Giro óriási lehetőség nekünk a kerékpáros kultúra továbbépítésében, ehhez kapcsolódóan közösségi programokat és újabb kerékpáros fejlesztéseket fogunk megvalósítani. A jövő évi verseny fehérvári programjainak előkészítésébe pedig a helyi kerékpáros civil szervezeteket is bevonjuk." – mondta a városvezető.

A verseny május 8-án, pénteken a 0. napon egy közönségfiesztával indul, ahol a szurkolók megismerhetik a csapatokat. A mezőny háromnapos magyarországi szakasza után május 12-én, kedden már Szicíliában kerekezik majd.


A bejelentésen készült képek letölthetők a Galériából.

 

 

                          

Szöveg:Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.