Tájékoztatás a szennyvíziszap kérdéseiről

2019.07.03. 10:09
KÖZLEMÉNY - 2019. július 3. (szerda)
 
 
 
 
 
 
 
Keddi ülésén Székesfehérvár képviselőtestülete kimerítő és részletes tájékoztatást kapott a szakemberektől, a Fejérvíz Zrt-től és a Fehérvári Téglaipari Kft-től a szennyvíziszap-feldolgozás technológiájáról. Mindezekből kiderült:
  1. A jogszabályi minősítés szerint "nem  veszélyes  hulladéknak" minősül az ott feldolgozásra kerülő anyag, melyet a hatóságok ellenőriznek.
  2. Nem iszaplerakásról, hanem feldolgozásról, hasznosításról van szó.
  3. Fenti tevékenység jóval több, mint két évtizede zajlik már engedéllyel a téglagyár területén.
  4. Ez a tevékenység a szakemberek egybehangzó véleménye szerint nem érinti, és a távolság, valamint a vízzáró rétegek miatt nem is érintheti a fehérvári ivóvízbázist.
  5. Természetesen nincs és soha nem is volt sem fekália, sem egyéb fertőző baktérium a fehérvári ivóvízhálózatban!
  6. 27 éve, évi 10 000 tonna mennyiségben Székesfehérvár és a környék szennyvíziszapját is itt hasznosítják. A technológia műszakilag, szakmailag, pénzügyileg a legjobb és legkörnyezetbarátabb megoldás a szennyvíziszap feldolgozására.

Ami valóban kétségeket vethet fel, és ami a lakosságot leginkább foglalkoztatja az elmúlt napok és hetek tapasztalata alapján (közösségi médiafelületeken, az önkormányzathoz, illetve a tegnapi felsővárosi lakossági fórumon felvetett kérdések), hogy miért is van szükség külföldről behozott szennyvíziszap hasznosítására.

Székesfehérvár azt szeretné, ha csak a helyi és környékbeli szennyvíziszap felhasználása történne meg a  területen. Ez csak az Önkormányzat és a kormányzat együttműködésével lehetséges, mert jogszabály-módosítás szükséges hozzá – figyelemmel az érvényben lévő európai uniós szabályozókra is. Az ehhez szükséges lépéseket és jelzéseket a város az állam irányába természetesen már megtette, bízunk benne, hogy ennek eredményeképpen a kérdés mielőbb megnyugtatóan rendeződhet. 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
2
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.