Még az idén elkezdődhet az új rekortán futópálya építése a Haleszben

2019.07.03. 17:51
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 3. (szerda)
A város az Országos Futópálya-építési Pályázat keretében nyert támogatást. Galéria 
 
 
 
 
 
Sikeresen pályázott Székesfehérvár az Országos Futópálya-építési Programon. Ennek köszönhetően még az idén elkezdődhet az új, 1 kilométer hosszú rekortán futópálya építése a Halesz parkban. A programban résztvevő győztes városok névsorát Révész Máriusz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének képviselőivel  szerdán egy budapesti sajtótájékoztató keretében hirdette ki. Az eseményen Székesfehérvárt Mészáros Attila alpolgármester képviselte.


Régi vágya már a székesfehérvári szabadidősportolóknak, hogy a Bregyó és a Túrózsáki szabadidőparkok után a Haleszban is profi körülmények között, rekortán burkolatú pályán futhassanak, amelyre a város már ígéretet is tett számukra. Székesfehérvár, az idén márciusban alakult Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége és a Miniszterelnöki Kabinetiroda aktív Magyarországért felelőskormánybiztosa által meghirdetett Országos Futópálya-építési Programban beadott nyertes pályázata révén, 50 %-os támogatással valósíthatja ezt meg.

Az országos, szabadidősportot támogató program nyerteseinek névsoráról nagyszabású sajtótájékoztató keretében számolt be Révész Máriusz aktív Magyarországért kormánybiztos. Mint mondta, kollégáival kinevezése óta azon dolgoznak, hogy 2030-ra Magyarország Európa egyik legélhetőbb országa legyen, ennek egyik feltétele, hogy megteremtsék a szabadidő kellemes eltöltéséhez elengedhetetlen feltételeket: „Fontos, hogy a fiatal generációt rávegyük a mozgásra, természetjárásra, kommunikációra. Ehhez megfelelő színvonalú élményeket, kalandokat kell országosan biztosítani. Nevelnünk kell őket a mindennapi testmozgásra is: ehhez rengeteg turistaház, sípálya építését támogattuk már, a kerékpárút-hálózatot pedig folyamatosan fejlesztjük. Ezek mellett szerettünk volna továbblépni: via ferrata utak kiépítését tervezzük, gördeszkaparkok építését támogatjuk, ma pedig a futókörök építésére kiírt program támogatottjainak listáját hirdetjük ki.” A kormánybiztos kiemelte továbbá, hogy a programot a SZEOSZ-szal közösen valósítják meg, az ő elbírálásuk nyomán kerültek ki a nyertes városok is, akik az összesen 450 millió forintos támogatást elnyerhetik. „Ebből a közel fél milliárd forintból most 12 város részesülhet, akik vállalták, hogy finanszírozzák a tervezett költségeik 50 százalékát. Örömömre szolgál, hogy 2020-ig összesen több mint 900 millió forintból számos futókör épülhet országszerte, amelyek méltán járulnak majd hozzá egy aktívabb, egészségesebb Magyarországhoz!”

Az eseményen Székesfehérvár Önkormányzatát Mészáros Attila alpolgármester képviselte: „Nagy öröm a város számára, hogy kormánybiztos úr és a szövetség támogatott egy ilyen nagyszabású programot. A város Közgyűlése legutóbbi ülésén döntött arról, hogy a néhány évvel ezelőtt az Arconic-kal közösen rendbe hozott Halesz ligetben alakítja majd ki ezt az 1 kilométer hosszú rekortán futópályát. Azt gondolom, nagyon fontos elmondani, hogy a fehérvári liget már előzetesen megfelelt az összes pályázati kiírásnak, hiszen található a területen mosdó, ivókút és megfelelő pályavilágítás is. Nagyjából 58 millió forint lesz a beruházás összköltsége, amelyből – a többi várossal együtt – 50 százalékot támogat a program kiírója.” Az alpolgármester elmondta továbbá, hogy a projektet a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. valósítja meg, illetve hogy a város mindent megtesz annak érdekében, hogy a támogatási szerződést mihamarabb megkössék, és akár már idén elkezdődjön a kivitelezés.

A fél éve alakult SZEOSZ (Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége) munkáját Péter Attila, a szövetség elnöke mutatta be. A SZEOSZ-t 27 tag hozta létre azzal a céllal, hogy minél fejlettebbé tegyék a hazai szabadidősportos rendezvényeket és hatékonyan képviseljék a szervezők érdekeit. A szövetség alapító tagjai a tavalyi esztendőben összesen több mint 80 rendezvényt szerveztek, és majd’ 240 ezer szabadidősportolót mozgattak meg. A következő időszak legfontosabb feladata a szövetség bázisának növelése és megerősítése lesz, ezért várják szervezőtársaik jelentkezését. Honlapjuk: www.szeosz.hu

A sajtótájékoztatón részt vett Zelcsényi Miklós, a SZEOSZ alelnöke, az UltraBalaton főszervezője, valamint Szemán Róbert, a SZEOSZ alelnöke, az Ötpróba mozgalom főszervezője is.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.


szöveg: Torma Kinga Regina

fotó: Molnár Artúr

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.