Hiteles hely – mindenhol, mindenkinek

2019.07.03. 18:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 3. (szerda)
Székesfehérvár ad otthont a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlésének. Galéria
 
 
 
 
 
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete július 2-5. között Székesfehérváron rendezi meg 51. Vándorgyűlését „Hiteles hely ‒ mindenhol, mindenkinek” címmel. A választott téma több szempontból is aktuális és indokolt, amely igazodik Székesfehérvár sajátosságaihoz, történelmi szerepéhez és a jelenben közvetített értékeihez. A szervezők a szakmai programok és kiállítások mellett számos lehetőséget kínálnak a Fehérvárra látogató vendégeknek. A nyitó plenáris ülésen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a 600 szakembert.

 

Közel harminc év után idén ismét Székesfehérváron rendezi meg az egyesület vándorgyűlését. A négynapos szakmai program során szekcióüléseken, könyvtárlátogatásokon, kulturális programokon vesz részt az ország szinte minden pontjáról érkezett közel hatszáz szakember. A találkozó felvezető napján, kedden a székesfehérvári könyvtárak, szakmai gyűjtemények és kiállítások megtekintésével, valamint a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertjével kezdődött a Magyar Könyvtárosok 51. Vándorgyűlése Székesfehérváron.

A testi és szellemi aktivitások, a könyvtári témájú kézműves foglalkozások bemutatója, könyvtárpedagógiai séta szerepelt a július 5-ig tartó országos találkozó szerda délelőtti programjai között. A könyvtárszakmai kiállításnak otthont adó Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház előtt egy meglepetéssel is készültek a résztvevők. A Vörösmarty Mihály Könyvtár dalos kedvű könyvtárosai az Ars Musica énekkarral, a Hungarikum együttessel, a Bástya Kamarakórussal és a Musicolore énekegyüttessel közösen énekelték el Kremnitzky Géza Olvasni jó szerzeményét.

A plenáris ülés kezdete előtt rövid sajtótájékoztatón ismertették a négynapos program eseményeit. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a civil szakmai szervezetek sorában kimagasló mutatókkal bíró, és az általa képviseltek érdekében cselekvő, nemzetközileg is jelentős szerepet vállaló szervezet. Célja a könyvtárosok és a könyvtári rendszer szerepének erősítése a nemzeti kulturális örökség megőrzésében, valamint az információk közvetítésében, a tudástársadalom kihívásainak megfelelően – mondta az egyesület elnöke. Barátné dr. Hajdu Ágnes köszönetét fejezte ki, hogy – köszönhetően a Szent István által adományozott különleges jogoknak – Magyarország első hiteleshelye, Székesfehérvár színvonalas szakmai és kulturális programokkal fogadja a könyvtáros szakembereket. „A könyvtár hiteles hely mindenhol, mindenkinek!” – hangsúlyozta az elnök.

Földi Zoltán, a Humán Közszolgálati Szakbizottság elnöke örömét fejezte ki, hogy 1990 után immár második alkalommal adhat otthont Székesfehérvár a félszáz éves múlttal rendelkező eseménynek. Tartalmas és hasznos tanácskozást kívánt minden résztvevőnek, akik remélhetőleg sok jó élménnyel gazdagodva térnek majd haza, s jönnek majd újra városunkba vissza családjaikkal.

A nyitó plenáris ülésnek a Vörösmarty Színház adott otthont, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a vendégeket. „A hitelesség nélkül nemcsak ezer évet nem élhetett volna meg Székesfehérvár, hanem nem lenne jövője sem. A város életében kiemelkedően fontos a közösség formálása, amely a XXI. században elképzelhetetlen megfelelő kulturális élet, és értékek közvetítése nélkül. Ezek hiteles átadása a város intézményrendszerének feladata. Székesfehérvár gazdag és szép könyvtárhálózattal rendelkezik, amelyben elhivatott szakemberek dolgoznak.” A polgármester szólt arról, hogy szeptembertől újabb, a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán nyíló könyvtárral bővül a hálózat. Hozzátette, ezen a területen is van egy álma a városnak: egy új, XXI. századi modern központi könyvtár létrehozása.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: „A könyvtárak a hitelességet dokumentumaik és más szolgáltatásaik biztosításával érik el. Rendszerszerű működésükben rejlő lehetőségek biztosítják a könyvek és más, a bibliotékában megtalálható művek hosszú távú elérhetőségét. Esélyt és lehetőséget adnak a különböző hátrányoktól szenvedőknek, amely ma is nagy érték. Ugyanakkor sok és folyamatos fejlesztések szükségesek ahhoz, hogy a könyvtári szolgáltatások a harmadik évezredben a digitális kornak kívánatos szinten valósuljanak meg.”

Buriánné Tarró Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója kiemelte, megtiszteltetés a fehérvári könyvtárosok számára, hogy a 12 témakörben rendezett szekcióüléseken szép számban lesznek jelen előadóként, hogy megosszák tapasztalataikat, jógyakorlataikat kollégáikkal.

A köszöntőket követően Prof. dr. Hermann Róbert „Történészi hitelesség, hiteles történetírás - átugorhatjuk-e a saját árnyékunkat (és a másokét)?” címmel tartott előadást, majd díjátadásokkal folytatódott a program. 

Az év fiatal könyvtárosának járó különdíjat, a Kovács Máté-díjat a Vörösmarty Mihály Könyvtár helyismereti könyvtárosa, Farkas Edit vehette át.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlése csütörtökön szekcióülésekkel folytatódik.

A helyszíneken készült fotók letölthetőek a Galériából.

fotó: Simon Erika

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
2
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.