Dél-amerikai hangulatban vakációznak a fehérvári iskolások Velencén

2019.07.04. 13:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 4. (csütörtök) 
Bolívia, Ecuador és Peru kultúrájával ismerkednek.      Galéria  
 
 
 
 
 
Elkezdődött ezen a héten a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor Velencén. Az első turnus dél-amerikai hangulatban zajlik a Los Andinos együttes közreműködésével, a fehérvári gyerekek ismerkednek a földrész három országának kultúrájával. A következő hetekben lesz még indián, csángómagyar hagyományőrző, valamint varázslótábor, melyek közül a hagyományőrző turnusra lehet még jelentkezni.

A bentlakásos velencei táborban 61 gyermek vakációzik ezen a héten, a tábort Leiner Csilla ének-zene szakos pedagógus, a népi kultúra ápolásának elkötelezettje vezeti. Elmondta, hogy a gyerekek délelőttönként a Los-Andinos együttes közreműködésével ismerkedhetnek meg Bolívia, Ecuador és Peru kulturális életével. Felfedezik a dél-amerikai népzenéket, a dalokat, a különböző ritmusfajtákat, a hangszereket. Van tánctanulás és kézműveskedés is, a gyerekek maguk készítenek pánsípokat és csomózott karkötőket.

A táborban megbecsülik a rendet és a tisztaságot: versenyt hirdettek a faházak között, hogy eldöntsék, melyikben laknak a leginkább rendszerető diákok. A csapatok pluszpontokat szerezhetnek, ha ebédnél elpakolnak és közösségként segítik egymás munkáját. Az eredményt pénteken, a tábor zárónapján hirdetik ki, a legjobbakat édességgel jutalmazzák. A tábor fontos célja, hogy a hétköznapok virtuális hangulatából kiszakítsák a fiatalokat, akik napközben nem használhatják a mobiltelefonjaikat, esténként biztosítanak számukra egy-egy órát, hogy beszélhessenek a szüleikkel. A tapasztalatok szerint a gyerekek egy idő után nem is igénylik a telefonokat, amit a szülők nagyra értékelnek.

A nyári szünet július 7-12-e között indián táborral, július 15-19-e között csángómagyar hagyományőrző táborral, míg július 21-26-a között újdonságként varázslótáborral folytatódik Velencén. A hagyományőrző táborra még vannak szabad férőhelyek, melyekre szeretettel várják a Székesfehérváron tanuló általános iskolások jelentkezését a tabor@varosgondnoksag.hu email címen.


A részletes tájékoztatás itt található:
https://www.varosgondnoksag.hu/varosi-taborok-2


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

–   Vége

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.