Székesfehérváron járt Franciaország magyarországi nagykövete

2019.07.04. 14:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 4. (csütörtök)
 
 
 
 
Székesfehérvárra látogatott Pascale Andréani, Franciaország magyarországi nagykövete. A delegáció csütörtökön délelőtt érkezett a Városházára, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester vezette körbe a vendégeket. A beszélgetés során a nagykövet háláját és köszönetét fejezte ki a városnak a Notre Dame újjáépítésének megsegítésére tett felajánlását, érintették továbbá a nemzeti kohézió szerepét és az egységes Európa témája is felmerült.
 
Francia delegáció érkezett csütörtökön Székesfehérvárra, Pascale Andréani Franciaország magyarországi nagykövetének vezetésével. Ahogy Őexcellenciája mondta, magánemberként már járt a hajdani magyar koronázóvárosban, azonban hivatalos minőségében ez volt az első látogatása: „Lenyűgözött a Belváros szépsége. Örülök, hogy ma alkalmam nyílt személyesen is találkozni dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, és itt fejezhettem ki a nemzet háláját, amiért a város az elsők között ajánlotta fel segítségét a Notre Dame katedrálisának felújításához.” Hozzátette, hogy a város felajánlása is példázza a magyar-francia szolidaritást, illetve az európai összetartozásunkat.
 
Dr. Cser-Palkovics András megtisztelőnek nevezte a nagykövet látogatását, aki azért jött, hogy a város közösségének köszönetet mondjon a felajánlott szimbolikus támogatásért. „A történelem, a kultúra és a gazdasági helyzet iránt érdeklődő, felkészült vezetőt ismerhettem meg Nagykövet asszony személyében. Elmondtam neki, hogy Székesfehérvár történelme során elveszítette ősi bazilikáját egy tűzvészben, így ez a város érti és átérzi a párizsiak helyzetét. Ezért is volt természetes számunkra, hogy segítséget nyújtunk, és csatlakozunk a világméretű összefogáshoz, a Notre Dame újjáépítéséhez.” A polgármester elmondta, hogy a találkozón sok történelmi és kulturális téma is előkerült, amelynek kapcsán meg is hívta a nagykövetet az idei Koronázási Szertartásjáték egyik előadására.
 
Pascale Andréani kifejtette, hogy Emmanuel Macron, Franciaország köztársasági elnöke a napokban a Notre Dame-székesegyház újjáépítési munkáiról szóló törvénymódosítást nyújtott be a francia parlament elé, amelynek értelmében 5 éven belül szeretnék újra felépíteni az áprilisi tűzben megsemmisült épületrészeket.
 
 
 
További információ a Nagykövetről:
Őexcellenciája, Pascale Andréani 2018. júliusa óta teljesít szolgálatot hazánkban, ezt megelőzően jelentős diplomáciai szerepet töltött be Franciaország Állandó ENSZ-képviseletén, New Yorkban. 1997-ben a Köztársasági Elnöki Hivatal európai ügyi tanácsosává nevezték ki, majd Franciaország londoni nagykövetségén lett miniszteri tanácsos. 2018 előtt a La Manche-csatorna alatti alagúttal foglalkozó bizottság francia delegációjának elnöke, továbbá a francia vasúttársaság, az SNCF Felügyelőbizottságának tagja volt.
 
 
 
A találkozón készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.