Élményközpontú könyvtár, digitális fejlesztés

2019.07.04. 15:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 4. (csütörtök)
Szekcióülésekkel folytatódott a könyvtárosok vándorgyűlése. Galéria
 
 
 
 

Négy helyszínen, 12 szekcióban folyatódott csütörtökön a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlése Székesfehérváron. A négynapos országos program keretében a könyvtárak jelenéről, fejlesztéséről, a mindennapi tevékenységekről, valamint a digitális kompetenciák fejlesztéséről is hallhatnak előadást a résztvevők. Az Alba Plaza előtti téren megnézhették a Miskolcról és Pécsről érkezett, népszerű könyvtárbuszokat is.


Kisplenáris üléssel folytatódott ma Székesfehérváron a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlése. A Vörösmarty Színházban elhangzott, hogy közel 100 millió a könyvtárak által kezelt dokumentumok száma. A személyes használatok számának nagyságrendje 20 millió fölötti, a távhasználat növekszik, meghaladja a 100 millió alkalmat. A kölcsönzött dokumentumok száma még mindig 24 millió fölötti. Kiemelten fontos és jó tendencia, hogy nő a 14 éven aluli könyvtárhasználók száma.

Sörény Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Könyvtári és Levéltári Főosztály vezetője a könyvtárak 2014-2020 közötti helyzetéről tartott előadásában kiemelte: ennek a hatéves időszaknak egyik fő célja a könyvtárak társadalmi szerepvállalásának erősítése, a könyvtári rendszer hosszú távú működésének fenntartása és innovatív fejlesztése. A kulturális területen zajló fejlesztésekben szeretnék elérni, hogy tovább erősödjenek a korszerű, felhasználó-központú versenyképes országos könyvtári szolgáltatások, széleskörű jogszerű elektronikus hozzáférés biztosításával, valamint cél az is, hogy a könyvtárosok szaktudása folyamatos megújuljon, és munkájukat elismerjék.  

A plenáris ülést követően szekcióülésekkel folytatódott a program. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Hotel Magyar Király, a Székesfehérvári Törvényszék és a Vörösmarty Mihály Könyvtár adott otthont a 12 témakörben rendezett szakmai előadásoknak. 

A Hotel Magyar Királyban „A hiteleshelyektől a hiteles helyi információszolgáltatásig”  címmel  a Helyismereti Könyvtárosok Szervezete ülésezett. Többek között megnézték Burján Zsigmond az Árpád kori Fehérvár jelentőségét bemutató „ A Fehéredő múlt IV. – Az utolsó szó jogán” című filmjét. A Társadalomtudományi szekció előadója Rózsa Dávid, a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtárának főigazgatója volt, aki a könyves és könyvtáros világ közösségi médiában való megjelenéséről szólt. Bemutatta azokat a statisztikai felméréseket, amelyek az internet és azon belül is a közösségi média felhasználóiról szólnak, s jól mutatják, hogy egyre több időt töltenek az emberek a neten. A tájékozódás, a kapcsolattartás, a trendek követése mellett kis százalékban ugyan, de ott van a kulturális témájú megjelenések megtekintése is. Ez tehát egy jó lehetőség arra, hogy a könyvtárak nyissanak a közösségi média felé, figyelemfelhívó, különleges, gyorsan „fogyasztható”, ám mégis tartalmas információkkal, megjelenésekkel.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Gyermekrészlegében Beniczky Eszter gyógypedagógus, TSMT terapeuta és tanítványa, Czirák Barnabás különleges előadását hallgathatták meg az érdeklődők arról, mivel segíthetik a könyvtárosok, hogy az autista gyermekeknek is élmény legyen a könyvtárlátogatás. Többek között elhangzott, hogy fontos a kézfertőtlenítő, a több ülőhely, a könnyen tisztítható, többszínű ülőpárna, az általuk is használható katalógus. Különleges feltétel lenne a túlzott kérdések mellőzése, és a vizuális megsegítés speciális kártyákkal. A gyógypedagógus felsorolását tanítványa saját tapasztalataival támasztotta alá.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 51. Vándorgyűlésének szakmai programja plenáris üléssel zárul ma délután a Vörösmarty Színházban. A négynapos országos esemény pénteken szabadidős programmal, kirándulásokkal ér véget.

A helyszíneken készült fotók letölhetőek a Galériából.


fotó: Simon Erika 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.