Székesfehérvár máris munkában

2019.07.04. 19:41
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 4. (csütörtök)
A 2020-as Giro d’Italia helyi programjairól hívott össze egyeztetést a polgármester
 
 
 
 
 
Közös gondolkodásra hívta Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András a városban működő kerékpáros szervezetek, egyesületek, érdekvédelmi szervezetek, illetve az oktatási intézmények fenntartóit, hogy velük együttműködve alakítsák ki a jövőre a városba érkező Giro d’Italia szemléletformáló, helyi programsorozatát. Az első sikeres megbeszélés után is látszik, hogy a rengeteg jó és megvalósításra váró program után 2020 valóban a biciklizés éve lesz a koronázóvárosban.
 
 
Egy hete ismerhette meg az egész világ a jövő évi Giro d’Italia Grande Partenzajának hivatalos útvonalát, amikor kiderült, hogy a Magyarországról rajtoló mezőny a verseny harmadik napján, 2020. május 11-én, hétfőn Fehérvárról indul majd útnak az országban töltött utolsó 197 kilométerre. A szervezők ezen bejelentésével elkezdődtek a világ második legnagyobb országúti kerékpárversenyének jövő évi szervezési feladatai is.
 
 
Ahogy azt dr. Cser-Palkovics András a bejelentő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az esemény túlmutat azon a néhány napon, amelyet a sportolóklasszisok hazánkban, vagy azon a néhány órán, amelyet Székesfehérváron töltenek, hiszen a Giro óriási lehetőség a hazai kerékpáros kultúra, infrastruktúra továbbfejlesztéséhez. Éppen ezért Székesfehérvár nem pihen, és máris munkába állt: az ígéretekhez hűen a városvezető találkozóra, közös gondolkodásra hívta a helyi kerékpáros civil és érdekvédelmi szervezeteket, sportegyesületeket, valamint a Tankerületi Központ és a Szakképzési Centrum vezetőit. „Azt gondolom, hogy hatalmas lehetőség áll előttünk - és nemcsak városmarketing szempontból - azzal, hogy a Giro érinti Székesfehérvárt. A hangulat, a megfelelő előkészítés, az eseményhez kapcsolódó közösségi programok, és egy nagyszabású szemléletformáló program megteremtéséhez nem elég abban az egyórás időintervallumban gondolkodni, amit itt tölt majd a mezőny. Ezért is hívtuk meg önöket, hogy helyi összefogással, együtt a 2020-as Girohoz minél szélesebb körű aktivitást generáljunk. A rajtpisztoly már eldördült.” A polgármester elmondta: szükség van az összefogásra, hogy a különböző felvezető rendezvények, esélyegyenlőségi programok, médiaakciók, megmozdulások még szélesebb körben célba érjenek, hiszen a verseny alkalmával a városba érkeznek a világ legjobb kerekesei. Kiemelte továbbá, hogy az elkövetkező három éven belül európai uniós, állami és önkormányzati forrásból közel 30 kilométernyi kerékpárút, és különböző kerékpáros fejlesztés valósul meg Székesfehérváron, így a következő évben zajló szemléletformálással hosszú távon tervezhetnek.
 
 
Az első egyeztetésen többek között képviselte magát az Fejér Megyei Kerékpáros Sportegyesület, a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete, a SZINGO Szabadidő SE, a Fehérvári Cycling Team, az Alba Triatlon SE, a KLIK és a Szakképzési Centrum is. Az asztalnál ülő szervezetek képviselői megegyeztek abban, hogy „nevelni” kell az ifjúságot: nem elegendő pusztán a helyes kerékpározás és a mozgás népszerűsítése, a diákoknak egész évet átívelő elméleti és gyakorlati versennyel is szeretnének készülni, nem elfelejtve persze a szabadidősportot szeretőknek szóló lakossági programok szervezését sem.
 
 
Az egyeztetés a nyári szabadságolások után, augusztus és szeptember folyamán folytatódik majd. Addig a szervezetek által javasolt programokat összesítik, illetve feláll egy helyi szervezőbizottság is a hatékony együttműködés érdekében.
 
 
A sikeres találkozó végén elhangzott, hogy a 2020-as év Székesfehérváron a biciklizés éve lesz.
 
 
 
 
Az egyeztetésen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Bácskai Gergely
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.