A Városház téren adták át a mérnöki okleveleket

2019.07.05. 13:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 5. (péntek)
5 éves az Alba Regia Műszaki Kar. Galéria
 
 
 
 
A Városház téren tartotta diplomaosztó ünnepségét az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara: a rendezvénnyel a kar fennállásának 5 éves jubileumát is ünnepelte az intézmény. A műszaki felsőoktatás megerősödése és az elért eredmények a város, a gazdasági szereplők és a felsőoktatás együttműködésének köszönhetőek, a technika folyamatos és egyre nagyobb sebességű fejlődése pedig a kor fontos kihívásait jelentik a mérnökök számára, amelyben a friss szemléletmóddal dolgozó fiatal szakembereknek óriási szerepe van – hangzottak el a rendezvény ünnepi beszédeiben. 2014 júliusában az 50 éves szakmai múltú NymE Geoinformatikai Kar és az ÓE Alba Regia Egyetemi Központ szervezeti integrációjával jött létre az ÓE Alba Regia Műszaki Kar. A székesfehérvári műszaki felsőoktatást képviselő kar működése és eredményei az önkormányzat, a gazdasági szervezetek és az intézmény együttműködésén alapul. Egy évvel később elindult el a duális képzés: idén kapnak diplomát az első mérnökinformatikus hallgatók.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében megfogalmazta, hogy nagyon fontos együttműködés kezdődött el annakidején, ami még régebbi időkre tekint vissza, hiszen az egyetem és a város, illetve az egyetem és a gazdaság kapcsolata több évtizedes. „A mai nap a bizonyítéka, hogy jó döntések születtek: mind az állam, a kormányzat részéről, mind az egyetemi vezetés részéről, mind a gazdasági szereplők és az Önkormányzat részéről – amikor ezt az együttműködést kihasználva megerősítettük az egyetemi képzés struktúráját Fehérváron, és létrejött az Alba Regia Műszaki Kar.” A polgármester kiemelte a duális képzési struktúra jelentőségét, és a nagy történelmi múltú, de egyben meghatározó ipari centrumként működő városról azt mondta: a fejlődése elképzelhetetlen a felsőoktatás erősítése nélkül. A célunk, hogy a munkaerő vonatkozásában felkészült, a 21. század kihívásainak megfelelő tudással rendelkező fiatalokat képezzünk, és hogy közülük minél többen a magyar gazdaság szolgálatában – és ha lehet, történjen ez itt Székesfehérváron, tette hozzá a polgármester.

A diplomaosztóról mint a kemény munka megkoronázásáról és egy korszak lezárásáról beszélt Zerényi Zoltán, az IBM Közép-európai igazgatója, és a fiatal mérnököket a friss szemléletmódnak, a technológia megújításának a lehetőségeiként aposztrofálta. A társadalom jövője szempontjából az új technológiák megjelenésére ma már nem pozitív eredményként, hanem megoldandó feladatokként tekintenek – a gyorsan változó munkahelyi igények az egyik legfontosabb kihívásai a kornak. Örömét fejezte ki, hogy olyan hallgatók is végeztek idén, akik az IMB-nél dolgozva vettek részt a duális képzési formában.

Prof. Dr. Kovács Levente
rektorhelyettes – 2019. július 15. napjától az egyetem új rektora – ünnepi beszédét azzal indította, hogy az egyetemek életében fontos fokmérők, a beiskolázásból származó felvételi létszám és a kibocsátott hallgatók száma szempontjából a diplomaátadók a legszebb események. „Azt a diplomát, amelyet olyan brand, egy olyan név jellemez, amely ma hazánknak egy meghatározó műszaki felsőoktatási intézménye.” A fejlődésről a duális képzés számait osztotta meg: négy év elteltével több mint 140 hallgató tanul ebben a rendszerben – ami a kollégák áldozatos munkájának, a hallgatók tevékenységének, illetve a város és az ipar által biztosított háttérnek köszönhető.

Dr. habil. Györök György
dékán kifejezte: „Az Alba Regia Műszaki Kar megalakulásától büszkén vállalja kettős kötődését. Az oktatott, a művelt tudományterületeken szakmai kapcsolatainkkal, az iskoláinkkal, tudományos hátterünkkel az Óbudai Egyetemhez kapcsolódunk, míg ipari, munkaerő-piaci kapcsolatunk ide köt. E kettős erőtérben – az állandó elvárások, az alkalmazkodás szerint – működünk, és folyamatosan határozzuk meg és határozzuk újra a kar működését, az oktatási kínálatunkat.” A Holdra lépés évfordulóján a technikai fejlődés mértékéről és jelentőségéről szólt: az új iránti fogékonyság, a változások kezelésének a képessége kiemelten fontosak egy olyan korban, amikor olyan válaszokat kell megfogalmazni, amelyekhez most még nem tartoznak kérdések.

Az ünnepségen egyetemi kitüntetéseket és jubileumi diplomákat is átadtak, majd esküt tettek a mérnökjelöltek. Hagyományos képzésben részt vett földmérő és földrendező mérnökök, mérnökinformatikusok, mechatronikai mérnökök, műszaki menedzserek és villamosmérnökök, összesen 148-an, valamint 23 szakirányú továbbképzésben végzett hallgató kapott oklevelet. Idén először végeztek a Precíziós gazdálkodási szakirányú továbbképzés keretében szakmérnök, szakemberek, összesen 9-en.

Takács Lolita
HÖK elnök köszöntőjében az abszolvált zárvizsga jelentősége mellett az egyetem közösségteremtő erejéről beszélt. Bokor Sára a végzősök nevében köszönt el, azt megfogalmazva, hogy az alma mater valóban második otthonukká vált az eltelt évek alatt. A köszönet szavait tolmácsolta a szülőknek, a diáktársaknak, az oktatóknak és a városnak – a támogatásért és a hallgatóknak szervezett programokért, a lehetőségekért. Az ünnepség szalagfelkötéssel zárult.

A jubileumi diplomaátadón részt vett Földesi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja, Dr. Seebauer Márta, az OE Alba Regia Műszaki Kar oktatási dékánhelyettese, a Mérnöki Intézet igazgatója, Dr. habil. Földváry Lóránt urat, az OE Alba Regia Műszaki Kar kutatási dékánhelyettese és Dr. Pődör Andrea, az OE Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének igazgatója.

A rendezvényen közreműködött a Stringers Vonósnégyes, Gesztesi Alexandra, zongorán kísért Fornai Miklós.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!                                       

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.