Megújuló energia-hasznosítás biogázzal Székesfehérvár szennyvíztisztító telepén

2019.07.05. 15:28
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 5. (péntek) 
2021-re valósul meg a több mint másfél milliárdos projekt.  Galéria
 
 
 
 
 
 
Székesfehérvár szennyvíztisztító telepén, egy uniós forrásnak köszönhetően lehetőség nyílik a létesítmény fejlesztésére, a biogáz hasznosítására. A beruházás 1,583 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósul meg. A fejlesztésről sajtótájékoztatón, majd helyszíni bejáráson számoltak be.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az „Önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, megújuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás megvalósítása, komplex fejlesztési programok keretében” megnevezésű, TOP-6.5.2-15 kódszámú pályázati felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be a Székesfehérvári szennyvíztisztító-telep biogáz-vonalának fejlesztése érdekében. A pályázati felhívás lehetővé teszi, hogy támogatásban részesülhessen két darab gázmotor beszerzése és üzembe helyezése, biogáz-vezetékek cseréje, épületek hőközpontjainak kialakítása, hőszigetelése és nyílászárók cseréje, hőszivattyú beszerzése és üzembe helyezése, ipari vízvezeték kiépítése, kéntelenítő telepítése, távfűtési vezetékhálózat cseréje, új gáztároló telepítése, villamos hálózat rekonstrukciója, valamint visszawatt védelem kialakítása. A projekt kapcsán a támogatási szerződés 2016. december 23-án megkötésre került.

A projekt elsődleges célja a székesfehérvári szennyvíztisztító telep energiahatékonysági fejlesztése a biogáz gázmotorokban történő hasznosítása (hő- és villamosenergia-termelés) útján.
A beszerzésre kerülő gázmotorok által megtermelt villamos- és hőenergia a telephelyen belül hasznosítható, ezáltal a telep villanyáram fogyasztását drasztikusan (számítás szerint 84 százalékkal) csökkenteni lehet. A gázmotorok működése során felszabaduló hőenergia folyamatosan, teljes egészében felhasználható a telephely technológiai és épületfűtési hőigényeinek ellátására. Elsősorban télen, de a fűtési szezon többi részében is előfordulhat viszont, hogy ez a szolgáltatott hőenergia nem lesz elegendő, így pótfűtésre lesz szükség, amelynek leggazdaságosabb és leginkább környezetbarát módja a hőszivattyúval történő fűtés. A hőszivattyú a telepen folyamatosan rendelkezésre álló tisztított szennyvíz hőenergiáját használja majd fel a fűtővíz előállítására.

Ehhez kapcsolódóan a projekt keretén belül a biogáz szállító, tároló és előkezelő rendszer egyes elemeinek, valamint a telepi elektromos hálózatnak a rekonstrukciója fog megvalósulni. Például a meglévő gáztároló helyére új, a jelenleginél nagyobb gáztároló kell. A projekt eredményeként négy, szakképesítéssel rendelkező szakember számára teljes munkaidős (főállású) munkahely létesíthető, és 81 millió forint összegű villamosenergia-költségmegtakarítás keletkezik. A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, 1,583 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg.

A projekt kapcsán rendezett sajtótájékoztatón Laczi Péter, a Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési és Közműellátási Irodájának irodavezetője elmondta: a Bakony utcai szennyvíztisztító telep 1968-ban létesült, ezt megelőzően a szennyvíz a Sóstóba folyt. A kor színvonalának megfelelő telep iszapkezeléssel, rothasztással és részben biogáz felhasználásával üzemelt. Ma is működő technológia, hogy a naponta keletkező mintegy 5.000 köbméter biogáz egy részét kazánban elégetik, a felesleget fáklyán hatástalanítják, azaz nem használják fel. A biogáz ugyanakkor nagyon értékes anyag, fűtőértéke közel kétharmada a földgázénak. A projekt célja, hogy a Bakony utcai telep fosszilis energia-felhasználását csökkentsék, és villamos- valamint hőenergiát termeljenek.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András arról beszélt: a Palotavárosban található erőmű kapcsán jó kölcsönhatás, együttműködés alakult ki a lakókkal, nincs probléma, ugyanakkor megérett az idő a korszerűsítésre. A közel 1,6 milliárd forint értékű beruházás energetikai és környezetvédelmi szempontból is kiemelt fontosságú, valamint komoly szakmai előkészítést és speciális tudást igényel. A közbeszerzési eljáráson egy nagyon komoly referenciákkal rendelkező cég nyerte el a megvalósítást.
A polgármester arra is rámutatott, hogy a szennyvíztisztító telepnek még jó ideig működnie kell a város közösségének a pénzéből. Ha azt szeretnénk, hogy továbbra is az Önkormányzat tulajdonában maradjon, akkor nem mindegy, hogy mennyiért tudjuk üzemeltetni. Éppen ezért fontos, hogy a telep fenntartása, működtetése is sokkal kedvezőbben fog alakulni, és javul Palotaváros életminősége. 

Eszes Zsolt
, a beruházást megvalósító Invatech Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: cégük 2008 óta tervez és épít biogáz üzemeket egyre korszerűbb és hatékonyabb technológiákkal. Hat kisebb erőművet építettek eddig megyei jogú városokban, jelenleg Kaposváron van folyamatban a szennyvíztisztító telep korszerűsítése, a termelődő gázok minél nagyobb arányú energetikai felhasználása. Jelenleg Székesfehérváron a tervezés van folyamatban, a megvalósítás 2021-re várható.

Az elmúlt napok eseményei jelzik, hogy Székesfehérvár lakosai érzékenyek a környezetvédelmi kérdésekre, és elvárják az egyértelmű válaszokat az Önkormányzat feladatára, lépéseire vonatkozóan. A Bakony utcai telep még hosszú ideig működni fog, a fejlesztés pedig egyértelmű és világos válasz a környezetvédelemre – fogalmazott Farkas László palotavárosi önkormányzati képviselő, hozzátéve, hogy maximálisan támogatja a megvalósítást.

A projektről bővebb információt a www.szekesfehervar.hu linkre kattintva olvashatnak.

Projekt befejezésének tervezett dátuma: 2021.06.30.
Támogatás mértéke: 100 %

További információ kérhető:
Csizmadia Gergely
Elérhetőség: 06 22 537 620,
csizmadia.gergely@pmhiv.szekesfehervar.huA kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

–     Vége

Szöveg: 
Fehérvár Médiacentrum
és
Havasi Tímea (ÖKK)


Fotó: Molnár Artúr 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.