25 éves a Fehérvári Polgárok Egyesülete

2019.07.06. 17:17
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 6. (szombat)
Ünnepi ülés a Városháza Dísztermében. Galéria
 
 
 
 
A Fehérvári Polgárok Egyesülete 1994-ben alakult meg Székesfehérváron. A 25. évforduló tiszteletére rendezett ünnepségen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Városháza Dísztermében az egyesületet. A jubileumi eseményen Palkovics Lajos, az egyesület elnöke oklevéllel és ajándékkal ismerte el a civil szervezet munkájában több évtizede részt vevő tagok munkáját.

„Sok születésnapokat vígan megélhess,
Napjaidat számlálni ne légyen terhes,
Az Ég harmatja szívedet újítsa,
Áldások árja házad elborítsa.”

A születésnapi magyar köszöntőt a Hungarikum együttes, Mudris Anett és Kremnitczky Géza  adta elő a Városháza Dísztermében rendezett szombati ünnepségen, ahol a Fehérvári Polgárok Egyesülete ünnepelte alapításának 25. évfordulóját.

A lokálpatrióta közösség feladata, hogy őrködjön a tág értelemben vett közélet nyugalma felett. A 25 évvel ezelőtt 17 fehérvári polgár által alapított Fehérvári Polgárok Egyesülete ezt a feladatot vállalta fel, mondta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere kiemelte, az elmúlt negyedszázad során a hagyományok őrzésével, új programok megteremetésével azokat a közös találkozási pontokat keresi az egyesület, amely összeköti, és nem szétválasztja a város lakóit. Dr. Cser-Palkovics András köszöntőjét követően polgármesteri emléklappal köszöntötte Székesfehérvár Önkormányzata nevében a születésnapos egyesületet.

Palkovics Lajos elnök köszönetet mondott az alapítóknak, az egykori és jelenlegi tagságnak, hogy tevékenyen részt vettek és vesznek ma is a hagyományőrző programok megszervezésében, lebonyolításában. Mint mondta, a Márton és Katalin napi ünnepségek mellett sokan kíváncsiak minden évben a tojáskútra, szívesen részt vesznek a nyári Kultur Udvar eseményien, a város gasztronómiai eseményein pedig az egyesület tagjai közösen készítik el az ízes ételeket, legyen szó lecsóról, kolbászról vagy éppen halról. A környezetvédelem keretében minden évben fát ültetnek a Palotavárosi tavak környékén, valamint májusfát és karácsonyfát is állítanak és díszítenek közösen a Vasvári Pál Általános Iskola diákjaival.

A Fehérvári Polgárok Egyesületének elnök oklevéllel köszönte meg Major László(Dedy) és Koszpek Valéria alapító tagok, Olasz Istvánné elnökségi tag,  Soós Lászlóné és Liszt Edit tagok munkáját. Oklevelet nyújtott át a város vezetőjének, valamint dr. Horváth Miklósné, Földi Zoltán és Viza Attila önkormányzati képviselőknek. Az ünnepség résztvevői ezt követően két rövid kis összeállítást tekintettek meg, amelyben a civil szervezet munkájában résztvevők, segítők szólaltak meg. A délutáni eseményt a Hungarikum együttes zárta, és elhangzott az „Éjjel a város” című szerzemény is, amelyet Kremniczky Géza az egyesület 25. születésnapjára írt. A városházi programot követően a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott az ünneplés.  

Az ünnepi eseményen készült fotók letölthetőek Galériából. 

fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.