Világszínvonal a mérnökképzésben

2019.07.08. 12:26
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 8. (hétfő) 
Átadták az új robottechnikai központot az Óbudai Egyetemen.     Galéria  
 
 
 
 
 
Átadták ma délelőtt az új robottechnikai központot az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A világszínvonalú ipari berendezéseket alkalmazó tudásközpont a robotikához értő mérnökök, szakemberek képzését segíti a helyi vállalatok igényeinek megfelelően. Az egyedülálló tudásközpont Székesfehérvár Önkormányzata, a Hanon Systems Hungary Kft. és az Arconic-Köfém Kft. példaértékű együttműködésével jött létre.

Az összefogással olyan tudásközpontot alkottak, amely elsősorban az ipari robotokkal kapcsolatos kihívásokra ad választ a felnőttképzésben, napjaink digitális világában. Folyamatban van a munkaerőpiacon egyre inkább tapasztalható struktúraváltás, hiány van szakképzett munkaerőből, ezért elengedhetetlen az automatizáció, a robotizáció és a magasabb hozzáadott értéket előállító képzés.

Mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a robotikához értő mérnökökre, szakemberekre, ezért az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara – a helyi ipari igényekre reagálva – kidolgozta az ipari robotizálási szakmérnöki képzést. Az oktatásra egyetemi, főiskolai oklevéllel, vagy mérnöki végzettséggel lehet jelentkezni.

Székesfehérvár Önkormányzatának 55 millió 880 ezer forint értékű támogatásából a Budai út 45. szám alatti kar F épületében alakították ki a robottechnikai központot két laborral és egy fogadó irodával. A központban lehetőség nyílik a robotprogramozás megismerésére egy szakirányú, gyakorlatorientált továbbképzés keretében, ahol a hangsúly a helyi ipari folyamatok, gyártósorok fenntartásán, továbbfejlesztésén, a robotintegrációs és karbantartási folyamatok megismerésén van. Ezzel létrejött egy egyedi oktatási modell, amelyben a robotikához kapcsolódóan megvalósulhatnak különböző szintű átképzések, felnőttképzések az Alba Innovár Digitális Élményközpont és az ÓE AMK összefogásával.

Itt több ipari robot található meg a közreműködők felajánlásainak köszönhetően:
- az Óbudai Egyetem Kancellária finanszírozásával - Fanuc oktatási robot, bruttó 5.959.966 Ft értékben.
- az Arconic Alapítvány finanszírozásával: Universal Robot 5 (kollaboratív) + oktatási csomag, bruttó 9 107 385 Ft értékben.
- a Hanon System Hungary Kft finanszírozásával: ABB IRB2400 és Kuka KR 16-2 összesen bruttó 18.000.000 Ft értékben.
- az Óbudai Egyetem Bejczy Antal iRobottechnikai Központ felajánlásából: Bosch SCARA.

Az együttműködés, amely régóta megvan Székesfehérvár városa, annak ipara és az egyetem között, ilyen módon is manifesztálódott, kézzel foghatóvá vált.” – fogalmazott a labor mai átadásán Dr. habil. Györök György, az ÓE AMK dékánja, és megköszönte az együttműködő felek összefogását.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester többek között arról szólt, hogy a szeptembertől már élesben működő labor ötlete néhány éve egy beszélgetés alkalmával merült fel, az ötletgazda Karikó Zsolt, a Hanon Systems Kft. igazgatója volt.  „Ami itt van, az méltó választ ad a XXI. század kihívásaira, és behozza a technológiákat az oktatásba… A robotok nem a jövőt, hanem a mát jelentik, és nagyon fontos, hogy ezt át tudjuk adni a fiataloknak és a ma munkavállalóinak, hiszen az ő továbbképzésük is fontos…Ez biztosítja, hogy a város ne csak a mában, hanem a jövőben is erős gazdasági-ipari centrum tudjon maradni.”
A polgármester beszélt a kölcsönhatásról is: Székesfehérvár az itt működő cégek által megtermelt adóforintokból nyújtja az anyagi támogatását, ez a forrás azonban a cégekért is van. Ha ők jól érzik magukat a városban, akkor itt valósítják meg a beruházásaikat, és biztosítják a város gazdasági növekedését a jövőben is.

Ünnep a mai nap! – fogalmazott Karikó Zsolt, a Hanon Systems Kft. igazgatója. Arról beszélt, hogy amikor az Óbudai Egyetemen diplomázott, még nem voltak ipari robotok az intézményben, de megjelentek az első multinacionális cégek. 25 évet kellett várni arra, hogy a robotok programozása bekerüljön az oktatásba. A robotok használata, az automatizálás az utóbbi években terjedt el, és a következő években fog igazán felfutni.  Elmondta: „Divatos manapság az IPAR 4.0 folyamatot, mint a fejlődés zálogát említeni, ez azonban még nem az. A harmadik ipari forradalom az 1970-es években indult el, amihez felzárkóztunk, de nagy a lemaradásunk. Az Óbudai Egyetem óriási lépést tett azért, hogy megvalósította az oktatást. Kíváncsian várom, hogy melyik lesz az az egyetem, amely nem csak követi, de alakítja is ezeket a trendeket.”

Jó Székesfehérvárra jönni, hiszen fejlődik a város – emelte ki Földesi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja. Hozzátette, februárban, amikor átvette a stafétát, gyenge minőségű helyszínként, szkeptikusan tekintett a robottechnikai központ tervezett helyiségeire. Ma már úgy látja, az elkészült központ az egyetem komoly eredménye, és a támogatások jó helyre kerültek. Az összefogás nem példátlan, hanem példaértékű.

„A legjobb dolog, ami történhet egy műszaki felsőoktatási intézménnyel, hogy a lokális ipart támogatóan létrejön egy olyan laboratórium, ahol az egyetem szellemi ereje találkozik a hightech iparral… Az Óbudai Egyetem vezetése elkötelezett annak irányába, hogy minden erejével támogassa a robottechnikai laboratórium fejlesztését, és ehhez az eszközöket is biztosítsa.” – mondta dr. habil Felde Imre, az egyetem nemzetközi és kutatási rektorhelyettese.

A köszöntő beszédeket követően a résztvevők egy jelképes START gomb megnyomásával indították el az egyik ipari robotot, szimbolizálva a laboratórium megnyitását.

Az ipari robotizálási szakmérnöki képzésről bővebben az ÓE Alba Regia Műszaki Kar weboldalán találhatnak információt:
http://www.amk.uni-obuda.hu
   


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

 

Szöveg:
ÓE AMK
és
Havasi Tímea (ÖKK)

Fotó: Molnár Artúr

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.