Letisztult formavilág, elegancia

2019.07.09. 14:21
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 9. (kedd)
Bemutatták a Zichy liget új szökőkútjának terveit. Galéria 
 
 
 
 
 

Újabb látványos közösségi teret alakítanak ki a Zichy ligetben. A történelmi belváros nyitása a liget felé már a Fő utca 2013-as megújulása óta szerepel a tervek között. Ezért született az az elhatározás, hogy legyen egy olyan klasszikus szökőkút, amely a víz és a természet látványos megjelenítésével hívogatja a sétálókat a Zichy ligetbe. Az előzményekről és az előkészítési munkákról dr. Cser-Palkovics András polgármester és Nagy Zsolt, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője szólt, míg a vízmedencés szökőkút és környezetének terveit Izmindi Réka tájépítész, a Green Flag Kft. munkatársa mutatta be a keddi sajtótájékoztatón.


Új közösségi térrel bővül a Belváros. A keddi sajtótájékoztatón bemutatott tervek szerint egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül a Zichy liget Fő utca felöli részén, amely köré hét új fát is ültetnek. A környezettudatos, klímabarát burkolat mellett nő a zöldfelület nagysága, illetve többfunkciós, korszerű utcabútorok is helyet kapnak majd.

„Van egy gyönyörű Belvárosunk, egy nagyon szép térrel a Magyar Király előtt, és van egy nagyon szép ligetünk mellette, a Zichy liget, amelyeket elválaszt az út egymástól. Összekötni sajnos nem lehet még a kettőt, de ennek az elképzelésnek a részeként született meg az elhatározás, hogy legyen egy klasszikus szökőkút, amely körül látványos térrendezés és faültetés is történik.” – mondta dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere arról is beszámolt, a tervek elkészültek, néhány közművesítést érintő munkát a Városgondnokság még idén elvégez, így a tervek szerint jövő tavasszal kezdődik majd a kivitelezés.

Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője elmondta, hogy amikor a tervpályázatot kiírták, nagyon sok sarokpontot írtak le, amelynek meg kellett felelni. Kritikus pont volt a műemléki környezet, és az, hogy úgy illeszkedjen a szökőkút a ligetbe, hogy az a zöldterülethez is megfelelő legyen. Kiemelte, a Zichy liget egy több mint két hektáros belvárosi közpark, amelynek a szabályozási terv alapján hosszútávon garantált a zöldterület léte.

Az új szökőkút és környékének tervét Izmindi Réka, a Green Flag Kft. tájépítésze mutatta be. Mint mondta, a Fő utca megújulása után megnövekedett a rendezvények és a Belvárosba látogatók száma is. Az első szempont a tervezésnél a Fő utca meghosszabbítása volt a liget klasszikus értelemben vett megtartásával. Két elvárásnak is meg kellett felelni: rendezvénytér kialakításának lehetősége és a hétköznapok közparki funkciója.

A történelmi visszatekintésből kiderült, a Zichy ligetről az első ábrázolás 1797-ből való, amikor vásártérként funkcionált, majd 1880 után a közpark meglétét már tényként kezelik. A múlt század elején buja növényzet volt a ligetben, és a fehérváriak szívesen használták, egykori képek arról tanúskodnak, hogy még vendéglátóhely is volt itt.

Izmindi Réka örömét fejezte ki, hogy sikerült a ligetbe a kertépítészet egyik fontos elemét, a vizet megjeleníteni. Egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül, hét új fát is ültetnek körülötte, és a burkolat korszerű, vízáteresztő lesz. A szökőkút hangulatát, formavilágát a környező neoklasszicista épületek határozták meg. Az egyik különlegessége lesz, hogy körülötte az ellipszis egy-egy pontjából vízsugár lövell majd a medencébe. „Bízom abban, hogy a fehérváriak is magukénak érzik és megszeretik majd.” – mondta Izmindi Réka.

A medence peremének anyaga a Fő utcán is megjelenő burkolathoz hasonló lesz. A burkolat körülötte teljes mértékben vízáteresztő anyag, amely a földhöz hasonlóan nyeli el a csapadékvizet. Ez az anyag környezetbarát, klímatudatos. A szökőkút tervezése során figyeltek arra is, hogy a városi ünnepi rendezvények alatt ezen a helyen rendezett koncertek, fesztiválok idején felállított színpad biztonsággal elhelyezhető legyen.

Kerékpártárolós padok lesznek a szökőkút körül, amely este visszafogott, klasszikusan elegáns világítást kap. A zöldfelületek átalakítására is szükség lesz. Így a liget szélén, ahol rendszeresen kitapossák a növényeket, intenzív bokortelepítés lesz egy kis kerítés felhasználásával, úgy, ahogy 1908-ban is volt.

A terveket bemutató képek és a sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
27
28
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.