Három törzs 130 kis indiánja küzd a törzsfőnöki és törzsasszonyi címért

2019.07.11. 14:05
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 11. (csütörtök)
Tematikus tábor Velencén. Galéria
 
 
 
 
 

Az észak-amerikai indiánok életével, történelmével és kultúrájával ismerkednek a diákok a székesfehérvári önkormányzat velencei táborában ezen a héten. A 130 gyermek bátorságpróbával indította a programot, majd ezt követően névadási rituálén kapta meg a tábor sámánjától a rá legjobban illő nevet.


A törzsi dob hangja már messziről szólt, és Kacagó Napsugár, Sebes Kenu, Lopakodó Hold, Fekete Mancs, Fürge Íj és még 125 kis indián gyűlt össze a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Tábor központjában, hogy törzsekbe tömörülve hallgassák meg a napi programot, amelyet Magas Fa, azaz a táborvezető Kanczler Dániel hirdetett ki.

A velencei helyszínen a hét során a kézműves foglalkozásokon indián fejdíszt, talizmántartót, ékszereket készítettek. Megismerték az egyik legrégibb gyökerekkel rendelkező észak-amerikai sportot, a united lacrosse-t, amelyet egy háló végű bottal játszanak. A két csapat célja, hogy a labdával e háló segítségével minél több gólt szerezzen.  A sport- és a kézműves foglalkozások között a kis indiánok táplálékot is szereztek (reggeliztek, ebédeltek és vacsoráztak), valamint este lehetőség nyílt füstjelek hazaküldésére is, vagyis az indián fejdísz letétele után visszaváltozva, táborozó gyerekként beszélni a szülőkkel az aznapi eseményekről.

Ma a saját kézzel elkészített, rojtozott, a harci törzs szimbólumát és az indián nevet is mutató pólóban csapott össze  a három törzs. A sziúk, az apacsok és az irokézek egymással vetélkedtek: a fiúk és a lányok különböző próbákon vettek részt. A tábor utolsó estjén, ma megválasztják a harci törzsfőnököt és a törzs asszonyát, akik majd békésen vezetik a három törzset.  Így pénteken mindenki jutalommal és sok-sok élménnyel tér majd haza a táborból.

A táborban készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
27
28
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.