Királyok a Belvárosban

2019.07.27. 20:35
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. július 27. (szombat)
II. és III. Béla királlyal és Antiochiai Anna királynével sétálhatott a közönség
 
 
 
 
 

Az óriásbáb-család három tagja - II. (Vak) Béla, valamint III. Béla és felesége, Antiochiai Anna - a belvárosba látogatók alkotta, nagyszámú udvartartásuk kíséretében tettek sétát szombaton koraeste a Fő utcán. Az Árpád-házat képviselő királyok és királyné előtt bemutatkozott az I. András Király Lovagrend és a rendezvénysorozat elmaradhatatlan részét képező Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport is. Az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatta. A felvonulás után érdemes volt visszatérni a Vörösmarty Színházhoz a bábokkal, hiszen 19 órától a koronázó érsekeket és püspököket alakító színművészek elevenítették fel az elmúlt évek Koronázási Szertartásjátékainak epizódjait.
 
A júliusi hétvégék idén is a Székesfehérvári Királyi Napokra hangolnak: augusztus 3-ig minden szombaton este hatkor jelennek meg az óriásbábok a Fő utcán, hogy a hagyományőrzők kíséretében hívják fel a figyelmet az augusztusi nagyszabású városi rendezvényre.
 
Ma koraeste II. (Vak) Béla, valamint III. Béla és felesége, Antiochiai Anna képviselte az idén 21 tagúra bővülő óriásbáb-családot a látványos felvonulásban. A királyok és királyné menetét pedig az I. András Király Lovagrend és a rendezvénysorozat elmaradhatatlan részét képező Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport, valamint a Sub Rosa régizenei együttes tette még látványosabbá.
 
A királyok menetét megtekintő és végig kísérő „udvartartásnak”, azaz a Fő utca népes közönségének ezen a hétvégén érdemes volt visszatérni az egykori uralkodókkal a Vörösmarty Színházhoz, ahol 19 órától a koronázó érsekeket és püspököket alakító színművészek elevenítették fel az elmúlt évek Koronázási Szertartásjátékainak epizódjait. Látrányi Viktória műsorvezető vendége volt az István királyt koronázó püspök, Trokán Péter, a Könyves Kálmánt koronázó püspök, illetve a III. Bélát koronázó érsek, Mihályi Győző és a II. Andrást koronázó érsek, Körtvélyessy Zsolt is. A szervezők most sem csak a felnőttekre gondoltak, hiszen a beszélgetés alatt a gyerekek színezők segítségével kelthették életre az idei Koronázási Szertartásjátékok főszereplőit, IV. Bélát és lányát, Szent Margitot.
 
A program jövő héten a végéhez érkezik. Az utolsó idei évi Királyok a Belvárosban felvonuláson, augusztus 3-án, szombaton 18 órakor III. Béla és fia, II. András, valamint II. András lánya, Szent Erzsébet képviselik majd az idén 21 tagúra bővült óriásbáb-családot. A látványos felvonulásban a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület és a Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport tagjai vesznek majd részt, az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja. A menet a szokásoknak megfelelően 18 órakor indul a Vörösmarty Színháztól az Országalmáig és vissza a teátrumhoz.
 
 
A mai felvonulásról készült fotók letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
5
10
19
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.