Oázis a szenvedélybetegeknek

2019.08.02. 12:34
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 2. (péntek) 
Házszentelő ünnepséget tartottak a kibővült RÉV Ambulanciánál.      Galéria
 
 
 
 
 
Házszentelő ünnepséget tartottak a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia Gyümölcs utcai intézményében abból az alkalomból, hogy befejeződött az épületegyüttes 2013 óta tartó bővítése. A szolgáltatások iránti érdeklődés folyamatosan növekedett az elmúlt években, ez tette szükségessé a dolgozók létszámának növelését, új csoportszobák és egy terasz építését. Az intézményt Spányi Antal megyés püspök szentelte fel, az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Farnas István Géza intézményvezető köszöntötte a megjelenteket.

Remény a szabaduláshoz, Értelem az élethez, Választás a lehetőségek közül – ebben a szellemiségben végzi munkáját a szenvedélybeteg-segítő ambulancia 22 éve. Az intézmény terápiás lehetőségeket nyújt a különböző függőségekben élőknek, a szer- és a viselkedésfüggőknek egyaránt. Az egyre növekvő számú megkeresésekre reagálva az ambulancia infrastrukturálisan és szakmailag is fejlődött az elmúlt években, hogy egyre több kérésre tudjon adekvát választ adni.

Az egyéni konzultációk mellett fontos volt a pár- és családkonzultációk működtetése, növekedett a tematikus csoportfoglalkozások száma is, így az 1997 óta működő Móri úti központ szűkösnek bizonyult. A RÉV 2012-ben vette át a Gyümölcs utca 14. szám alatti épületet, amely szintén bővítésre szorult. Spányi Antal megyés püspök támogatásával az intézményt 2017-ben négy új terápiás szobával bővítették, az udvaron parkolókat hoztak létre, idén pedig építettek egy kerti teraszt, ahol kisebb létszámú csoportfoglalkozásokat tartanak majd. A munkatársak létszámának növelése mellett a RÉV új területek lefedését is vállalta, jelen van a székesfehérvári és a móri járásban is, és egyre több olyan településre hívják a szakembereket, ahol nincs elérhető szenvedélybeteg-ellátás vagy prevenciós foglalkozás. A RÉV alapszolgáltatásai továbbra is elérhetőek a Móri úton, illetve a bővítésnek köszönhetően a Gyümölcs utcában is.

A mai házszentelő ünnepséget a munkatársak és társintézmények, társzervezetek képviselőinek részvételével tartották a Gyümölcs utcában.

Az eseményen Spányi Antal megyés püspök Szent II. János Pál pápát idézve azt mondta: „Az embert ott kell segíteni, ahol az ember van.” Ez azt jelenti, hogy amikor valaki bajban van, veszélyezteti a saját életét, és a környezetének is nehézséget okoz az életvitelével, akkor azon az emberen ebben az állapotában, ebben a helyzetben kell segíteni.
A megyés püspök arról is szólt, a katolikus egyház mindig küldetésének érezte, hogy a rászorulókat segítse. A szegénységet nem szabad csak a fizetőeszközben ínséget szenvedőkre korlátozni, hanem szegény mindaz, aki rászorul arra, hogy valaki támogassa. Ezért indította el az egyház a Katolikus Karitász szeretetszolgálatát, majd a RÉV-et is, amely a szenvedélybetegségben és a különféle rabságokban szenvedők segítését tűzte ki céljául. „A RÉV odaáll az ember mellé, akinek szüksége van a szeretetre, az igazi felebaráti támogatásra, amely végül – azt reméljük – elvezeti őt a gyógyuláshoz, a szabadsághoz. Az egyházmegye örömmel támogatja ezt a fajta szolgálatot, melyre sajnos oly nagy szükség van, és amelyre minden bizonnyal még nagyon sokáig szükség lesz.”

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról szólt, augusztusban, az év egyik legmosolygósabb időszakában vagyunk, ami a szabadságolásokról, a pihenésről és a napsütésről szól. Van, akinek ebből kevesebb jutott, rájuk is oda kell figyelnünk, ami közös feladatunk és felelősségünk.
A legnehezebb, hogy egy ember maga is belássa, bajban van, majd megtalálja a szakembereket, akikben megbízhat. „Meg kell becsülnünk azokat, akik a szakmai segítséget megadják a bajba jutottaknak és azok családjainak… Nem mindegy az sem, hogy a családok, a barátok, az ismerősök tudják-e, hogy ők kihez forduljanak segítségért. A RÉV ebben erős rév Székesfehérváron immár több mint két évtizede.” – mondta.
A polgármester köszönetét fejezte ki az egyháznak, hogy fenntartóként megadja a biztos hátteret a fejlesztésekhez, a fejlődéshez, majd méltatta a szakemberek erőfeszítéseit, amit nem csak anyagilag, de a társadalom oldaláról morálisan is értékelnünk kell. Székesfehérvár nagyvárosként rejteget magában problémákat és veszélyeket, melyekre közösen kell felhívnunk a figyelmet, különösen a fiatalokét. Ugyanakkor Fehérvár erős város is, amely tud segíteni közösségként, ha van összefogás.

A mai nap a hálaadás napja számunkra!” – fogalmazott köszöntőjében Farnas István Géza, a RÉV intézményvezetője. Arról beszélt, hogy az elképzelt gondolataik, terveik, céljaik lassan megvalósultak. Isten nem egyik pillanatról a másikra „dobja fel” az áldásait, először el kell vetnünk a magokat és időt kell szánni rá, hogy kikeljenek. Hálásak azért, hogy a Katolikus Karitász munkatársai lehetnek, és az egyház a szívén viseli a szenvedélybetegek, a családok sorsát.
Hozzátette: a Gyümölcs utcai központjuk egy oázis mindenkinek, aki oda belép. A kliensek itt keresnek valamit, ami örömteli, új, békességet hoz, és megszabadít a régi szokásoktól, a konfliktusoktól. „Mindig igyekszünk elmondani, hogy az életben vannak igazán fontos dolgok. A prioritások legyenek meg, és akkor nem lehet eltéveszteni az utat. Köszönöm, hogy együtt ünnepelhetünk!”- zárta gondolatait Farnas István.

A beszédeket követően a megyés püspök megáldotta a Gyümölcs utcai épületet, majd a résztvevők bejáráson nézték meg a kibővített intézményt.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
5
10
19
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.