Bemutatták a Videoton új naperőművét

2019.08.06. 17:49
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 6. (kedd)
11 év alatt térül meg a pilotprojekt
 
 
 
 
A Videoton Holding Zrt. naperőműve – sikeres próbatermelést követően - 2019. augusztus elején megkezdte üzemszerű működését, becsatlakozva ezzel a vállalatcsoport hatékony energiafelhasználási, energiahatékonysági és környezettudatos irányítási rendszerébe. A cég részéről pilotprojektnek tekintett 185 millió forintos beruházásról sajtótájékoztató keretében számolt be Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója, a kezdeményezés Székesfehérvárra tett hatásáról pedig dr. Cser-Palkovics András polgármester beszélt.
 
A Videoton Holding Zrt. vállalatcsoportja törekszik a környezettudatos működésre, a megújuló energiaforrások helyi alkalmazására. Emellett számottevő tőkével és szabad területtel rendelkezik, amelynek törekszik szinergikus, a cég működésével harmonizáló befektetésére.
 
Jelentős energia felhasználóként régóta tanulmányozzák a napenergia hasznosítását, hiszen elektronikai cégként technológiailag a legmagasabb kategóriába tartoznak. Üzemeik megkövetelik a klimatizálást, a hőmérséklet és a páratartalom szabályzást. Éppen ezért a technológiai átállás viszonylag kezdeti időszakában a cégcsoport bátor lépésre szánta el magát és saját erőből, egyéb pályázati források bevonása nélkül megvalósította a város első naperőművét.
 
Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, a beruházás megvalósításánál fontos szempont volt, hogy a napenergia termelése akkor van napi csúcsán, amikor az üzemeknek – országos és helyi szinten is – a legnagyobb szükségük van rá, így a napelemparknak a vállalatra nézve önmagában szinergikus hatása van. „A napelemparkok jelentős területet igényelnek. Cégünk eddig, a jövőbeni esetleges bővítések reményében bizonyos szabad területeket tartalékolt. A munkaerőpiac kimerülése ezeket a terület-tartalékolásokat jórészt okafogyottá tette, így összességben kézenfekvő, hogy ezeket napelem park formájában is hasznosítsuk.” – emelte ki a cégvezető, aki hozzátette, a Videoton mindig konzervatív, óvatos módon közelíti meg a számára új működési területeket. Ezért úgy döntöttek, hogy első lépésként egy kisebb pilotprojektet indítanak, ezen keresztül megismerve a napelempark működési környezetét: első lépéseként épült meg a jelenlegi 500 kW-os napelempark, a Videoton Ipari Park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területét igénybe véve.
 
A vezérigazgató beszélt a kivitelezési és tervezési munkákról is: „A kivitelezést sok hónapos tervezői munka és széleskörű, szigorú hatósági engedélyeztetési eljárások előzték meg. A VT-Naperőmű építése ez év nyarán készült el, a próbaüzem 2019. június 17-én indult, majd ezt követően napjainkban már az üzemszerű termelés folyik. A termelt villamos áramot az E.ON hálózatán keresztül a MAVIR veszi át. Amennyiben a tapasztalatok a várakozásoknak megfelelőek lesznek, a pilot program után további napelem park bővítéseket is tervezünk.
 
A Videoton társadalmi felelősségvállalás érdekében tett újabb lépés elindulásánál jelen volt dr. Cser-Palkovics András polgármester is. Amint elmondta, a cég a város életének továbbra is egyik legjelentősebb szereplője, aki felvállalja a technológiai újítások telepítését is: „Egy élő próbahely lesz ez a park a városban, amely azt gondolom, nem csak a Videotonnak szolgál majd tapasztalatokkal. Sok olyan kérdés érkezik a város felé is, hogy hogyan lehetne hasonló technológiákat alkalmazni közintézményeknél, városüzemeltetés vagy közszolgáltatások vonatkozásában. Nagyon jó, hogy lesz olyan helyi tapasztalat, amelyre alapozhatjuk a későbbiekben akár a döntéseinket is.
 
A technológiáról Harcsa-Pintér Sándor, a kivitelező 3 COMM Line Kft. ügyvezetője beszélt. Elmondta, hogy a Székesfehérváron beépített 1986 db SHARP napelem, 546 kWp beépített teljesítménnyel bír. Éves szinten várhatóan 650 – 700 MWh villamosenergiát fog biztosítani, amivel a cég 225-245 tonna/év CO2 kibocsátás megtakarításnak felel meg, amely egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő CO2 elnyelésével. A VT-Naperőműnél is szempont volt a korszerű technológia, ezért az erőmű SolarEdge teljesítményoptimalizáló rendszerrel készült. Ennek lényege, hogy panel-páronként szabályozza a termelést, ezzel a lehető legmagasabbra állítva be az erőmű hatásfokát, a termelt villamosenergia mennyiségét, az esetleges meghibásodásokról - a meghibásodott eszköz pontos kijelölésével - azonnali információt kapunk, lehetővé téve ezzel a gyors beavatkozást.
 
A VT-Naperőmű projekt teljes költsége 185 millió forint volt, amelyet a Videoton saját forrásából finanszírozott. A projekt magában foglalja a napelem parkot, annak elektromos és fizikai védelmét, valamint az E.ON-nál szükséges alállomás átalakítások költségét is. Az energetikai beruházás számításaink szerint kb. 11 éven belül térül meg. Ez az ipari befektetések viszonylatában kifejezetten hosszú megtérülésnek számít.
 
Az eseményen készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Videoton Holding Zrt. és Torma Kinga Regina (ÖKK)
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
5
10
19
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.