Idén is szerepelnek határon túli fiatalok a Koronázási szertartásjátékban

2019.08.06. 18:38
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 6. (kedd) 
Ha a kultúra összeköt, a határok másodlagosak!      Galéria  
 
 
 
 
 
Második alkalommal szervezik meg a Kárpát-medencei színjátszó tábort a Rákóczi Szövetséggel közösen Székesfehérváron. A résztvevő mintegy 50 határon túli fiatal – a tavalyihoz hasonlóan – idén is közreműködik a Koronázási szertartásjátékban, amely IV. Béla életét és uralkodását eleveníti meg. A fiatalokat a Városházán köszöntötték a tábor megnyitása alkalmából.

Grandiózus előadás lesz a Koronázási szertartásjáték augusztus 17-18-19-én a Nemzeti Emlékhelyen. Az Árpád-ház egyik legjelentősebb uralkodója, IV. Béla koronázási ceremóniáját és életművét viszi színre Szikora János rendező. A tavalyihoz hasonlóan idén is szerepelnek külhoni diákok a produkcióban. A Rákóczi Szövetséggel kötött együttműködésnek köszönhetően mintegy 50  vajdasági, partiumi, felvidéki és kárpátaljai fiatal alkotja a szertartásjáték statisztériáját.

A többek között Zentáról, Temesvárról, Tordáról, Nagyváradról, Péterfalváról és Ipolyságról érkezett diákok augusztus 6-22. között az Árpád-házi királyok szellemi örökségébe bevezető II. Kárpát-medencei Színjátszó Táborban vesznek részt Székesfehérváron. A tábor ünnepélyes megnyitóját a Városháza Dísztermében tartották.

Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki a kormányzat, a Rákóczi Szövetség és a Vörösmarty Színház összefogásáért, melynek révén a tábor ismét létrejöhetett. A tábor nagyon sok élményt és értéket ad nem csak a fiataloknak, de azoknak is, akik velük együtt dolgoznak a produkcióban. Hangsúlyozta, hogy a szertartásjáték által lélekben megépülhet a történelem által elsodort, egykori koronázóbazilika, hiszen az előadás éppen azon a helyen zajlik, ahol egykor a koronázásokat megtartották. A fiataloknak azt kívánta, hogy élvezzék a Székesfehérvári Királyi Napok rengeteg programját, és vigyenek haza szép, maradandó élményeket. „A nemzet történelmi fővárosának a felelőssége túlmutat a saját határain és túlmutat a jelenlegi határokon is.” – zárta gondolatait a városvezető.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára köszöntőjében elsőként a 30 éves Rákóczi Szövetség működését méltatta. Elmondta, hogy  a szervezet programjai évente 12 ezer fiatalt és tanárt mozgatnak meg, amely óriási léptékű teljesítmény. A nemzetegyesítő célokban egymásra találtak a kormányzat és a szövetség törekvései, és igyekeznek minél több forrást megmozgatni a rengeteg program és tábor megszervezésére. Az államtitkár szavai szerint a színjátszó tábor egyedülálló, hiszen a 16 napjával szokatlanul hosszú, az aktivitása pedig többnyire esténként, éjszakánként zajlik.
Rétvári Bence arról is beszélt, hogy ha a kultúra összeköt minket, akkor a határok másodlagosak. A közös kultúra adja a közösséget, és érdemes megélnünk ennek élményét. A szertartásjáték a magyar történelem dicső pillanatait mutatja be egy szakrális helyen. Az államtitkár azt kívánta a fiataloknak, hogy éljék át a játék élményét.

A színjátszó tábor a Rákóczi Szövetség nyári rendezvényei között egy igazi színfolt és egy sikertörténet is egyben. „Az, hogy Ti itt vagytok, önmagában szimbolizálja, hogy a nemzetünk összetartozik itt, a Kárpát-medencében.” – fogalmazott köszöntőjében Csáky Csongor, a szervezet elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a kezdeményezés ötletével tavaly májusban kereste meg a szövetséget dr. Szikora János színházigazgató, a szertartásjáték rendezője. A tavalyi sikereken felbuzdulva hagyománnyá kezd válni a tábor. A résztvevő fiatalok nagy bátorságot tanúsítanak, ami remélhetőleg nagy örömmé, sikerélménnyé fog változni.

A tábornyitó végén dr. Szikora János rendező üdvözölte a fiatalokat, külön azokat, akik a tavalyi szertartásjátékban is részt vettek. „Történt Veletek valami tavaly, ami olyan erős volt, hogy visszahív!” – hangsúlyozta, majd ismertette a következő napok programjait, feladatait, és röviden a szertartásjáték történelmi alapjait is. Elmondta, hogy a Koronázási szertartásjátékkal szeretnének mindig egy-egy személyes élettörténetet elmesélni, és közelebb hozni az adott uralkodót a ma élőkhöz. A fiataloknak azt ígérte: „A következő napokban nem, vagy csak nagyon keveset fogtok aludni, de nagyon sokat fogtok nevetni, játszani, mozogni. Bízom abban, hogy nagyon jól fogjátok magatokat érezni!”


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

 

Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika

 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
5
10
19
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.