Ablakot nyitunk a világra

2019.08.11. 22:29
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 11. (vasárnap)
Utcatánc, nyitó gála és Folkjam a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztiválon
 
 
 

A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett idén nyolc ország hagyományőrző csoportjai mutatkoznak be Székesfehérvár közönségének a XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztivál alkalmával. Augusztus 11. és 15. között a közönség a már megszokott helyszíneken – a Mátyás király-emlékműnél, a Zichy liget színpadán és a Táncházban – találkozhat Macedónia, Tajvan, Törökország, Brazília, Szlovákia, Kolumbia, Kanada, Indonézia, illetve az idén 70. születésnapját ünneplő ARTE mellett, a Páva-gálás Színvavölgyi és Hajdú Táncegyüttesekkel is.
 
24 évvel ezelőtt az Alba Regia Táncegyüttes, Kanada és Finnország részvételével kezdődött a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál máig töretlen sikere. Azóta 75 ország 195 táncegyüttese fordult már meg számos táncosával a magyar koronázóvárosban, hogy még színesebbé tegyék az összművészeti fesztivál programpalettáját.
A nemzetközileg is magasan jegyzett fesztivált flashmobos felvonulással nyitották meg a négy égtájról érkező nemzetek együttesei. Az Alba Pláza előtti tértől a Városház téren áthaladva ízelítőt adtak zenéjükből és táncukból a Mátyás király-emlékműnél is, majd Zichy ligetben felállított lelátó előtt elvonulva a színpadon mutatkoztak be rövid koreográfiáikkal.
 
Ahogy a színpadi felvezetőben is elhangzott, nincs Királyi Napok a házigazda Alba Regia Táncegyüttes nélkül, akik idén ünneplik fennállásuk 70. évfordulóját. A nagy múltú hazai csoport mellett idén pezsgő hangulatot varázsol majd a fesztiválra Kolumbia HERENCIA VIVA Nemzeti Néptáncegyüttese. Baráti szeretettel köszönthette a közönség a szlovákiai HÁJ Néptáncegyüttesét, akik nem először örvendeztetik meg a néptánc szerelmeseit a magyar táncokhoz nagyon hasonló koreográfiáikkal. Kanada Québecből érkező SAINT-HYACINTHE-I LES CHAMANIERS Együttese 24 évvel ezelőtt itt volt, amikor az elődök útjára indították a fesztivált. A városhoz ezer szállal kötődő kanadaiakat, most a fehérvári születésű Bócz Árpád is elkísérte, akinek fiai az együttest erősítik.
 
Mediterrán vidékre repítették már ma is – és teszik majd ezt minden színpadra lépésükkor – a Törökországból érkező ATAFOLK Néptáncszövetség fiataljai, akik pergő ritmusukkal, temperamentumos táncukkal ezúttal is üde színfoltjai lesznek a fesztiválforgatagnak. Igazi népművészeti csemegét ígérnek a Távol-Keletről érkező, tajvani YOUTH TAIPEI DANCE THEATER ifjúsági táncszínház művészpalántái is, akiknek táncaiban ötvöződik a kínai és tajvani hagyományos, illetve kortárs művészet. Különleges ablakot nyitott a világra az Indonéz LIGA TARI MAHASISWA UI KRIDA BUDAYA Táncegyüttes is.
 
A macedóniai töröksípok már vasárnap este belengték a Belvárost: a MEGDAN Népi Egyesület és a velük érkező profi zenekar igazi balkáni virtusról tett tanúbizonyságot a felvonulás és a bemutatkozás alkalmával is, míg a Brazíliából a magyar királyok városába érkezett BARRICA DO MARANHÃO Táncegyüttes fellépésével biztossá vált: idén sem fog csalódni a néptáncfesztivál programjára kilátogató közönség, akiket a megnyitó estéjén dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntött. Beszédében nem csak a néptánc, hanem az egész, 12 napos Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti fesztivál idejére jó szórakozást kívánt.
 
Az este a színpadi program befejeztével még nem ért véget: a Táncházban Folkjammal folyatódott, fergetes hangulatú programmal. A Nemzetközi Néptáncfesztivál még négy napig, azaz augusztus 15-ig várja az érdeklődőket napközben a belvárosi programokra, míg este a Zichy színpadhoz, majd éjjel a Táncházba.
 

 
A nagy hőségre való tekintettel a szervezők az augusztus 12-én, hétfőn 11 órától meghirdetett Királyi Játékteret a Mátyás király-emlékmű helyett az árnyékos Országzászló téren tartják Macedónia és Kolumbia bemutatkozásával.
 
 
 
 
A fesztivál pontos programja a www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu oldalon olvasható.
 
 
 
A Nemzetközi Néptáncfesztivál első napján készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
5
10
19
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.