Nemzetközi Ifjúsági Nap Székesfehérváron

2019.08.12. 13:56
 SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 12. (hétfő)
 
 
 
A Nemzetközi Ifjúsági Napon idén Székesfehérvárra szervezett egész napos programot a komplex ifjúsági fejlesztéseket megvalósító Új Nemzedék Központ. A Mátyás király-emlékmű előtt pályaorientációs tanácsadással, szakmai programokkal, szociopoly óriás-társasjátékkal várják az érdeklődőket. Az eseményen dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár és dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt.


Augusztus 12-e az ENSZ által 1999-ben jóváhagyott Nemzetközi Ifjúsági Nap. Az ENSZ ezzel szeretné felhívni a figyelmet a generációk közötti szolidaritásra mindenütt: a családban, a közösségekben, a nemzet egészében. Ezen a napon a világ számos pontján a helyi ifjúsági szervezetek rendezvényeket, akciókat szerveznek, hogy a korosztályt sújtó problémák kezelésére irányítsák a figyelmet: a fiatalokat jellemzően a továbbtanulási, pályaválasztási, megélhetési és párkeresési kérdések foglalkoztatják.

Székesfehérváron pályaorientációs tanácsadással, szakmai programokkal, szociopoly óriás-társasjátékkal várja az érdeklődőket az Új Nemzedék Központ. A Mátyás király-emlékmű előtt felállított sátorban szakmai tanácsadás, hasznos információk mellett játékos, izgalmas aktivitásokban is részt vehetnek a fiatalok. Az esemény megnyitóján dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a fiatalokkal folytatott párbeszéd a város életében kiemelt szerepet kap. Az elmúlt években sok olyan dolgot sikerült kialakítani, amelyek jó gyakorlatként hasznosíthatók más településeken is. Itt kiemelte a diáktanács munkáját, a fiatalok kérésére és összefogásával szervezett közös eseményeket, tehetségkutató versenyeket, az Országos Diákparlamentet, amelynek többedszer adhatott otthont a város. „Az Új Nemzedék Központtal együtt is igyekszünk minél több fiatalt bevonni, nemcsak a programok szintjén, hanem abban is, hogy hogyan alakuljon a város sorsa. A fejlesztések ugyanis elképzelhetetlenek nélkülük.”- zárta köszöntőjét Székesfehérvár polgármestere.

„Példát vehetünk, és erőt meríthetünk Szent István király életéből, azokból a cselekedetekből, amelyeket véghezvitt hazánk, a magyarság fennmaradása érdekében. Ma számunkra a magyar fiatalok jelentik a családbarát ország, a családbarát magyar nemzet jövőjét és a fennmaradását.” – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériuma ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára. Mint elmondta, a kormány célja, hogy minden segítséget megadjon a fiatalok képességeinek kibontakoztatásához, aktív társadalmi szerepvállalásuk előmozdításához, önálló életkezdésükhöz és a családalapításhoz. Folyamatosan bővítik azon támogatások, lehetőségek körét, amelyek a fiatalok továbbtanulását, önálló életkezdését, családalapítását, otthonteremtését, nyelvtanulását, elhelyezkedését segítik. A gazdaság dinamikus növekedésének, a béremeléseknek és a munkahelyteremtéseknek köszönhetően a magyar fiatalok előtt stabil és tervezhető jövőkép áll.

A támogatások közül kiemelte, hogy a 2020/21-es tanévtől elindul a középiskolások külföldi nyelvtanulását támogató program. Évente 140 ezer középiskolás diák kétszer kéthetes külföldi nyelvi kurzusra utazhat majd. A kormány erre évi 90 milliárd forintos támogatást biztosít. Ismertetése szerint a Magyar Ifjúság Kutatás felméréséből az derült ki, hogy a hazánkban élő fiatalok kétharmada kizárólag Magyarországon képzeli el a jövőjét, ezért a kormány olyan intézkedéseket vezetett be – CSOK, falusi CSOK, Esély Otthon program, babaváró támogatás –, amelyek az önálló életkezdést, és a saját otthon megteremtésének a lehetőségét segítik.

A világnapon az Új Nemzedék Központ Székesfehérvárra szervezett, 18 óráig tartó programjai között szerepel szakmai tanácsadás, önismereti teszt kitöltése, valamint játékos, izgalmas aktivitásokban is részt vehetnek a fiatalok a Mátyás király-emlékműnél.

 fotó: Simon Erika
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
16
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.