Egy szál virág és ami mögötte van!

2019.08.12. 19:14
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 12. (hétfő)
A Koronázási Szertartásjáték alkotócsoportja királyaink előtt rótta le tiszteletét
 
 
 
 
 
Hetedik alkalommal rendeznek Koronázási Szertartásjátékot a Székesfehérvári Királyi Napok keretében. Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a darab írója és rendezője idén IV. Béla uralkodásának krónikáját viszi színpadra, IV. Béla – Az élet magja címmel augusztus 17-19. között a Nemzeti Emlékhelyen felállított szabadtéri színpadon. Ahogy minden évben, így idén is a próbafolyamat szerves része volt, hogy a darab alkotócsoportjának tagjai közösen emlékeztek a magyar királyokra, és tiszteletük jeléül egy-egy szál virágot helyeztek el az augusztus 20-ig, jövő keddig látogatható Osszáriumnál.
 
A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási Szertartásjáték áll, amelynek idei, immár hetedik „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon IV. Béla életét és uralkodását ismerhetik meg augusztus 17-én, 18-án és 19-én. A IV. Béla – Az élet magja című látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkezett diák is közreműködik majd.
 
Hétfőn délután a Koronázási Szertartásjáték közel száz fős alkotócsoportja a Nemzeti Emlékhelyen gyűlt össze. „Nem múlhat el úgy Koronázási Szertartásjáték, hogy egy szál virággal ne adózzunk azoknak az emléke előtt, akiknek maradványait az Osszárium őrzi.” – kezdte gondolatait dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a darab írója és rendezője. Az igazgató hangsúlyozta, hogy ebben a szál virágban benne van a lélek, a szellem és a test kreativitása, fantáziája és munkája, amellyel évről évre megalkotják az előadásokat: „Bár a mi igazi virágunk az előadás lesz, helyezzünk most el közösen egy-egy szál kardvirágot.”
 
A virágelhelyezésen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester is. Ahogy fogalmazott, a Szertatásjáték életre hívásával tudatosan szeretnék a lelkekben a magyarok bölcsőjét újjáépíteni. A városvezető beszédében megköszönte a csoport tagjainak, hogy a darabbal segítenek majd a közönségnek is a dicső múltra méltón emlékezni.
 
A Koronázási Szertartásjátékok előadásaira jegyek még válthatók. További információ: www.koronazas.hu
 
 
 
A virág elhelyezésről készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
16
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.