A Szent Kristóf Házban mutatkozott be a szlovákiai Háj Táncegyüttes

2019.08.13. 12:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 13. (kedd)
 
 
 
 

A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál külföldi fellépői közül három csoport a város három szociális intézményében is bemutatkozik. A „Házhoz megy a fesztivál” program keretében ma a Szent Kristóf Házba a szlovákiai Rimaszombatról érkezett HÁJ Néptáncegyüttes táncosai vitték el az ünnepi hangulatot.
 
 
A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál házigazdája, az Alba Regia Táncegyüttes számos fesztiválon járt az elmúlt években. A külföldi fellépéseken többször is felkérték őket, hogy a hivatalos program keretében látogassanak el olyan intézményekbe, ahol megváltozott munkaképességű, sérült vagy hátrányos helyzetű emberek élnek. Olyanok, akik csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem juthatnának el egy-egy fesztivál hivatalos helyszínére és nem élhetnék át az élményt, amelyet egy-egy ilyen esemény nyújt. Ezek a fellépések az együttes tagjai számára is mindig emlékezetes pillanatokat szereztek: ez adta az ötletet, hogy Fehérváron, a Nemzetközi Néptáncfesztiválon is meghonosítsák az ilyen fellépéseket.
 
 
Az ötletre szerencsére már tavaly is vevők voltak a városban vendégeskedő csoportok, és a nemes kezdeményezés idén is folytatódik. Három intézményben rendeznek a néptáncfesztivál idején hasonló programot: a Szent Kristóf Házban Szlovákia, az Egyesített Szociális Intézmény Maroshegyi Gondozási Központjában Macedónia, a Viktória Rehabilitációs Központban pedig Törökország táncosai mutatkoznak be a lakóknak.
 
Ma, a fesztiválprogram keretében először a Szent Kristóf Ház gondozottjai élvezhették a szlovákiai Rimaszombatról érkezett HÁJ Táncegyüttes lehengerlő, vidám és pörgős műsorát. A program keretében a fiatalok a magyar néptánchoz nagyon hasonló friss csárdást, legényest, körtáncot és eszközös táncot mutattak be, amelyet a közönség kitörő lelkesedéssel fogadott.
 
Műsor végén az együttes női vezetője, Andrea Haásova elmondta: ez a negyedik alkalom, hogy Fehérvárra látogatnak a csoportjukkal, így szinte olyan, mintha már haza jönnének: „Kiemelt helyen van a szívükben a Királyi Napok. Rengeteg barát és jó emlék, számos fellépés köt már minket Fehérvárhoz. Ezen a típusú programon azonban itt először vettünk részt.” – kezdte a vezető. Ahogy elmondta, a világ számos más fesztiválján is gyakran érik őket ilyen karitatív típusú megkeresések, leginkább a holland látogatások alkalmával. Mint ahogy minden fellépésre, így erre is izgalommal és nagy várakozással telve érkeztek, hiszen a sérült, fogyatékkal élő emberektől rengeteg szeretetet és hálát kapnak, ők maguk pedig rengeteget tanulhatnak a befogadásról és az elfogadásról.
 
A program holnap, augusztus 14-én, szerdán 11 órakor az Egyesített Szociális Intézmény Maroshegyi Gondozási Központjában Macedónia és a Viktória Rehabilitációs Központban Törökország bemutatkozásával folytatódik. A mai esemény pedig egy jó hangulatú közös tánccal zárult a Szent Kristóf Házban.
 
 
 
 
 
 
A programon készült képek letölthetők a Galériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
16
21
22
23
24
25
26
27
28
29
31
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.