Sportolás és tanulás – lehet együtt is!

2019.08.28. 16:11
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 28. (szerda)
 
 
 
Az Alba Regia SC által létrehozott Kettős Karrier életpályamodellről tartottak tájékoztatót a székesfehérvári iskolaigazgatóknak szerdán délután az Alba Regia Sportcsarnok VIP-termében. 


Az Alba Fehérvár fiatal kézilabdázói és kosarasai közül is többen jelen voltak a Gáz utcai csarnok VIP-helyiségében, ahol fehérvári általános és középiskolák vezetői hallhattak részleteket a sportoló fiatalok kiválasztását, képzését és továbbtanulását is érintő Kettős Karrier életpályamodellről. Az igazi sportvárosnak számító Székesfehérváron is régi dilemma, miként egyeztethető össze az élsport a tanulással. Probléma lehet ez akkor, amikor általános vagy középiskolás korban kell több fronton is helytállni, és még inkább nagy kérdés, hogy érettségi után folytathatja-e egy fiatal a profi élsportot, vagy egyetemi tanulmányai miatt be kell fejeznie. Ha folytatja, maradhat-e Fehérváron, vagy mindenképpen távozik. Sokáig ez utóbbi volt jellemző, de mostanában már helyben is továbbtanulhatnak a sportolók, akár duális képzés keretében. Ez is része a most bemutatott modellnek.

Mészáros Attila
alpolgármester a város nevében köszöntötte a részvevőket. Mint mondta, egy fiatalnak nagyon korán el kell kezdenie a jövőjével foglalkozni, a sportolás mellett is. „Az általános és középiskolában is jelenthet problémát a sportolás melletti tanulás, de főleg az egyetemre való felvétel idején merül fel, hogy abba kell hagyni a sportot. Ennek megoldására komoly lehetőség a klub által összerakott programcsomag, amely óvodától egyetem végéig biztosítja azt a lehetőséget, hogy valaki kiváló élsportoló legyen és mellette komoly tudáshoz jusson. A duális képzésben ez már részben megvalósult. Tizenegy általános, négy középiskola és két egyetem csatlakozott eddig a programhoz, köszönet nekik is, hogy megértették a benne rejlő lehetőséget. A város is teljes mellszélességgel mellett áll!” - jelentette ki az alpolgármester.

Török Szabolcs
tankerületi igazgató az iskolaigazgatókat köszöntötte, mint hangsúlyozta, ők is régóta részt vesznek az utánpótlás lehetőségeinek biztosításában. „A mindennapos testnevelés óráknak is új színt hozhat a program. Szakedzőkkel működünk együtt, szakmai kapcsolatok építhetők az iskolák és az egyesület között, ennek kedvezményezettje pedig a diák lesz. Aki kisiskolásként kezd, aztán középiskolába kerül, végül egyetemre – ez az életpályamodell a teljes iskolai időszakot felöleli. Nem engedjük el a diákok kezét, egy intézmény, pedagógusok és szakedzők is állnak a hátuk mögött. Ennek köszönhetően a tanulmányi és a sporteredményekre is fókuszálhatnak.” – monda Török Szabolcs.

Megerősítette a pozitív tapasztalatokat Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója is. Beszélt róla, hogy családján belül is tapasztalta, milyen nehéz egy sportolónak, amikor váltania kell pályafutása végén vagy egy sérülés miatt. „Mintaértékű kezdeményezés ez a program, mert a fiatalok összeegyeztethetően tudnak a sportra és a tanulásra is koncentrálni. A szakképzés jelenlegi átalakítása is rugalmas átjárási lehetőséget biztosít a két terület között.”

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának tanszékvezetője, dr. András Krisztina egyetemi docens már gyakorlati tapasztalatokról számolhatott be. „Az egyetemünkön zajló nappali tagozatos sportközgazdász duális képzésben már jó partnerünk az egyesület. Fontos hangsúlyozni, hogy ilyen formában Magyarországon csak itt van ilyen képzés! Rengeteg lehetőséget jelent ez azoknak a sportolóknak is, akik hozzánk felvételiznek, hiszen a magyar és nemzetközi sportélet számos intézményével, klubokkal, létesítményekkel, külföldi partnerekkel állunk kapcsolatban.”

Balássi Imre
klubelnök elmondta, hogy az Alba Fehérvár célja: egyetemi háttérrel profi klubot működtetni a városban. „Rengeteg olyan sportolónk van, aki egyetemre jár vagy készül. A tanulás, a jó iskolaválasztás kulcskérdés, ezért is örülünk, hogy sok iskola szeretne részt venni a programban. A gyerekek tizennégy, majd tizennyolc éves korban is válaszút elé érkeznek, hova helyezzék a hangsúlyt. A mi célunk, hogy sportolóként és tanulóként is magasra tehessék a mércét. Az óvodától az egyetemig szeretnénk a rendszert kialakítani. Az általános iskolákban tudjuk segíteni szakemberekkel a testnevelés órákat. Emellett eszközvásárlással is tudjuk támogatni az iskolákat, és minden szükséges lehetőséget megadni a gyerekeknek. Nem lesz mindenkiből profi sportoló, de fontos az egészséges életmód propagálása. És lehetőséget adni azoknak is, akik sérülés miatt nem folytathatják azt, de a duális képzés keretében egyetemet végezhetnek, és dolgozhassanak tovább a sportban, akár a klubunkban.” - ismertette Balássi Imre, hozzátéve, hogy jelenleg is van olyan volt sportoló, aki egy súlyos sérülés után immár civil karriert egyengetve a klub alkalmazottja.

A találkozó végén Peresztegi-Nagy Ákos, az Alba Fehérvár utánpótlás-vezetője ismertette a program részleteit. Mint elmondta, az egyesület már több fehérvári óvodával felvette a kapcsolatot. Az általános iskolákban hetente egy testnevelés órán labdás ügyességfejlesztő foglalkozásokat tartanak a szakembereik. Délután pedig heti kétszer egy órában edzési lehetőséget biztosítanak helyben, az iskolában, így a szülőknek nem kell máshova edzésre hordaniuk a gyerekeket. Középiskolában már évekkel ezelőtt elindították a tehetséggondozó programot, a kiválasztott gyerekeknek pluszfoglalkozásokat szeretnének tartani. A klub szakemberei tanácsadóként a diákolimpiákon is segítik a partneriskolák csapatait.


Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
Szöveg: Somos Zoltán
Fotó: Simon Erika
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.