A fényről szólt a délután a Csók Képtárban

2019.08.29. 20:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 29. (péntek)
A Híresek és képek című kiállításban ünnepelték a fotográfia napját. Galéria
 
 
 
 
A Magyar Fotográfia Napját camera obscurás mutatvánnyal, fotogramkészítéssel és előadással, workshoppal ünnepelték a résztvevők a Csók Képtár kiállításában.Híresek és képek című kiállításba hívták a fotográfia iránt érdeklődőket: ma délutántól egészen estig tartottak a különböző interaktív programok és előadások.

Már nem először láthatta a fehérvári közönség Mosberger Róbert interaktív camera obscura fotográfiai bemutatóját. A tangóharmonikával kísért mutatvány az egyszerű eszközökről szól: egy olyan kézműves fotóeljárásnak lehettünk szemtanúi, amelyet már a fényképezés hajnalán is ismertek. A Bödön camera obscura – amely a Föld körül keringő Hubble űrtávcsőhöz hasonlít – az oldalnyílásán egy tűszúrásnyi lyukon keresztül készít képeket: egy ilyen bödön-csoportfotózásra ültek össze a könyvtár előtt a Múzeum munkatársai is. 

Nemcsak izgalmas szórakozás részesei voltak, hanem az avantgárd egyik műfajába is betekinthettek azok, akik fotogramot készítettek. Moholy-Nagy László volt a névadója a technikának, ami abból áll, hogy a fényérzékeny anyagot papírra kenik, ráhelyeznek például leveleket, tollakat, egy szép csipkedarabot vagy akár egy kulcsot, majd az átvilágítás után előhívják. 

Kaunitz Tamás és Kiss László workshoppal egybekötött bemutatója a 20-30-as évek fotókészítésének a rejtelmeibe avatott be: a program első főszereplői Martin Munkácsi és az ő – többek között a tárlaton látható – divatfotói voltak.  

Az este további részében a fotózás a prózaírásnak, majd a zongorajátéknak nyújtott kezet.A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                  

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.