Hétfőn elkezdődik a tanítás: 921 kiselsős indul el iskolába Fehérváron

2019.08.30. 18:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. augusztus 30. (péntek)
A jubiláló Széchenyiben tartották a városi tanévnyitót. Galéria
 
 
 
 
Az idén 80 éves jubileumát ünneplő Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthon ma délután a város tanévnyitó ünnepségének. Hétfőn elkezdődik az oktatás az alap- és középfokú intézményekben: idén 921 új kiselsős indul el iskolába Székesfehérváron. Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében azt az üzenetet fogalmazta meg: közös felelőssége és feladata a társadalomnak, hogy a diákévek után a fiatalok megtalálják a számukra legmegfelelőbb hivatást, munkát, és boldog felnőttekké váljanak. 


Nem véletlenül szólalt meg augusztus 30-án Vivaldi Négy évszakjából az Ősz című tétel a Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakközépiskolája és Szakgimnáziumában: az idén 80 éves jubileumát ünneplő intézményben tartották a város tanévnyitó ünnepségét.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében a tanévkezdés nehéz időszakát idézte fel személyes példákon keresztül, és a tartalmas, pihenéssel töltött nyári szünet után arról a várakozásról szólt, ami a barátokkal, ismerősökkel való újra találkozás lehetőségét rejti magában szeptembertől. Az intézmény minden eddigi és jelenlegi diákját, tanárát köszöntve kívánt boldog születésnapot a Széchenyinek, amely Székesfehérvár szakképzési rendszerének egyik nagyon fontos alapintézménye: „Az a képzési struktúra, ami itt van, a maga nemében az ország legjobbjai közé tartozik. Látva a jövő kihívásait – a digitalizációt, az informatikát és az ipar 4.0-t – egyértelműen a jövő képzését adja a mában.” – fejezte ki a polgármester, és arról a célról beszélt, hogy az itt végző diákok külön felvételi nélkül jelentkezhessenek a szomszédban működő Óbudai Egyetem helyi karára. Záró gondolataiban a társadalomnak azt a közös felelősségét és feladatát fogalmazta meg, amelynek az eredményeképpen a diákévek után a fiatalok megtalálják a számukra legmegfelelőbb hivatást, munkát, és boldog felnőttekké váljanak.

Kulcsár Szilvia főigazgató és Dominó Csaba kancellár nevében is köszöntötte a tanévnyitón megjelenteket Horváth Lajos Zoltán, a több mint 130 dolgozóval és 1400 diákkal működő iskola tizenharmadik igazgatója. Az új tanév indulásakor tett fogadalmak, elhatározások betartásához kérte a tanárok és diákok kölcsönös segítségét: „Beszélgessünk arról, hogy ki milyen célokat tűz ki erre a tanévre – hiszen ha sikerül a célokat jól megfogalmazni, és támogatást nyújtunk egymásnak, sokkal nagyobb esélye lesz annak, hogy megvalósuljanak.” Csíkszentmihályi Mihály pszichológus kutatásaira hivatkozva kiemelte a döntés és a motiváció fontosságát a tanulás folyamatában, és sok sikert kívánt a 2019/2020-as tanévre. Felidézve a mind városi, mind országos viszonylatban is jelentős intézmény 80 éves történetét, a fenntartók változását, azt fogalmazta meg: az iskola iskola marad minden változás ellenére, amit a tanárok és diákok összetartó közössége határoz meg.

A tanévnyitót az intézmény diákjai versekkel, népzenével és néptánccal színesítették.

A rendezvényen részt vett Mészáros Attila alpolgármester, Török Szabolcs tankerületi igazgató, Vörös Csaba, a Székesfehérvári Intézményi Központ főigazgatója, Sipos Imre, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója, valamint a város önkormányzati képviselői és az oktatási intézmények vezetői.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                             

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.