Trianon lesz a határon túli irodalmi találkozó fő témája

2019.09.02. 13:10
KÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 2. (hétfő)
A Vörösmarty Társaság ősszel filmesztétikai előadássorozatot is indít. Galéria 
 
 
 
 
Elindulnak a Vörösmarty Társaság őszi programjai. A határon túli irodalom napjai Trianon témájához kapcsolódik – a több napos rendezvény az év egyik legfontosabb eseménye. Folytatódnak a kötetbemutatók, az irodalmi estek, terveznek egy filmesztétikai előadássorozatot, lesz egy Ady-jubileumi emlékműsor, illetve hamarosan megjelenik a társaság első novelláskötete. Az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör idén Bory Jenő 140. születési évfordulója apropóján készít tárlatot a Bory-várhoz kapcsolódó alkotásokból.


A Vörösmarty Társaság megújult, új székekkel berendezett termében fogadta a sajtó képviselőit Bobory Zoltán, a Társaság elnöke, aki Lakner Józseffel, az Áron Nagy Lajos Művészetbaráti Kör elnökével közösen számolt be az aktuális irodalmi, művészeti programokról:

Az év egyik legfontosabb feladata A határon túli magyar irodalom napjai lesz. A város rendezvénysorozatához kapcsolódva Trianon lesz a fő téma: a nyitó program az október 6-án szervezett kettős megemlékezés lesz, amihez dr. Lukácsy József és Szabó Ferenc atya vitaindító előadása kapcsolódik a társaság termében. Október 7-én, hétfőn 16.30 órakor a Vörösmarty Színház kávézójában mutatják be a Carmina Albae Regiae – Verssorok országútján című kötetet, majd a közönség Dóka Andrea színművész felolvasóestjét hallgathatja-nézheti meg, az est házigazdája Borbély László író lesz, a meghívottak között Döbrentei Kornél József Attila-díjas íróval, költővel.

A legújabb kiadványok közül Bobory Zoltán kiemelte Marcsók Vilma tanár, író Szórványvilág című, hiánypótló könyvét az erdélyi, délvidéki helyzetről, valamint megemlítette, hogy a társaság novelláskötetet készül kiadni Kötéltánc címmel a helyi alkotók munkáiból. A tervek között szerepel továbbá, hogy versíró pályázatot hirdetnek iskolásoknak, a legjobb munkákat pedig megjelentetik rendszeres folyóiratukban.  

Idén is folytatódnak a szép hagyományokkal bíró öreghegyi és királykúti irodalmi estek, amelyek szerves részei a társaság életének. A programok között újdonság, hogy Prax Levente filmesztétával előadássorozatot indítanak, illetve az Ady-jubileum tiszteletére emlékműsort szerveznek az őszi időszakban. Hagyományosan decemberben rendezik meg a Vörösmarty Színházban a társaság ünnepi vacsoráját.

Az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör az idei évtől nemcsak a rendszeres kiállításaival várja az érdeklődőket, hanem felvállalta a megújult terem falainak képekkel való feldíszítését a folyamatos karbantartással. Az elkövetkező időszakban csatlakoznak a Bory Jenő születésének 140. évfordulójára szervezett nagyszabású városi rendezvénysorozathoz: egy olyan tárlatnak adnak helyet, amelyen a Bory-várhoz kapcsolódó alkotások szerepelnek. A művészetbaráti kör továbbra is azt tekinti feladatának, hogy a művészetek, művészeti és műkincsekkel kapcsolatos ismeretek találkozhassanak a fogyasztókkal: minden hónap utolsó szerdáján tartanak összejövetelt, a baráti beszélgetéseken kívül előadásokat is szerveznek. A tagok legközelebb a kápolnásnyéki kastélyban megtekintik a XIX. század magyar festészetének legnagyobbjaitól érkezett gyűjteményt.


A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                         

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.