Indul a jubileumi évad a Vörösmarty Színházban

2019.09.02. 15:14
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 2. (hétfő)
 
 
 
 

Évadnyitó társulati ülést tartottak hétfőn a Vörösmarty Színházban. Az idei, 2019/20-as évadban ünnepli a színház önálló társulata megalakulásának negyedszázados évfordulóját. A jubileum kapcsán dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte Závodszky Noémi színművészt, aki 25 éve játszik Fehérváron. Az idei évadtól Székesfehérváron láthatja a közönség Seress Zoltánt, Imre Krisztiánt és Ladányi Júliát is.


Huszonötödik évadát indította el az önálló társulattal rendelkező Vörösmarty Színház. A 2019/20-as színházi évadnyitón hétfőn dr. Szikora János igazgató köszöntötte a társulat tagjait, mint mondta, a negyedszázad alatt sok kiváló színész, rendező, igazgató fordult meg a teátrum falai között. Erről szólt az a rövid filmösszeállítás, amelyet ünnepi pillanatok követtek, hiszen a huszonöt évvel ezelőtti társulatnak egyetlen tagja játszik azóta is a Vörösmarty Színházban: Závodszky Noémi, akit a direktor és a város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András egy-egy virágcsokorral, a kollégák vastapssal köszöntöttek.

A film azzal a képpel indult, amint a Polgármesteri Hivatalban Nagy István akkori polgármester ismertette a közgyűlési döntést, miszerint a város támogatja az önálló színházi társulat létrejöttét, a színház fenntartását. „Ott voltam azon a 25 évvel ezelőtti eseményen, ma is emlékszem mindenre, de akkor még nem fogtuk fel ennek a súlyát és jelentőségét, hogy mit is jelent egy város életében egy állandó társulat, s ennek tagja lenni. Itt nőttem fel, lettem azzá, aki ma vagyok. Ezek a színházi deszkák, ez a város nekem sokat jelent. Sírtam és nevettem ezidő alatt, volt, hogy majdnem feladtam, de szerencsére a hitem mindig továbbvitt. Hiszek a hivatásunkban, és hiszem, hogy óriási feladatunk van a világ jobbá tételében.” – mondta meghatottan Závodszky Noémi.

„A színház szellemi központ. Mi, fehérváriak jól tudjuk, óriási különbség van egy vendégtársulat előadása, és az itt élő, dolgozó társulati tagok által létrehozott darabok között. Szerencsére a város vezetésének 25 évvel ezelőtti, bátran felvállalt döntésének köszönhetően a színészek és a közönség között kialakult élő kapcsolatok erősítik közösségünket.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. A polgármester megemlítette, hogy sokáig érthetetlen volt, hogy "a magyar színháztörténet egyik legfontosabb városában" miért nincs önálló társulata a színháznak, de az elődök okos döntéssel létrehozták azt. Fehérvár már akkor is erős gazdasággal rendelkezett, ám a városvezetők felismerték, hogy az ipar mellé kultúra és sport is kell, mert ezek formálják igazi közösségé a városban és környékén élőket.” – tette hozzá.

Dr. Szikora János az idei évad kapcsán elmondta, tartalmas és szórakoztató darabokkal várják a közönséget a nagyszínpadon, a Kozák András Stúdióban és a Pelikán Kamaraszínházban egyaránt. Az új évadban a Vígszínházból érkező Seress Zoltánt, a tavalyi évadban a Perelj, Uram! című darabban a fiatal papot alakító Imre Krisztiánt, és a friss diplomás Ladányi Júliát is láthatja majd a fehérvári közönség. Delta Dóra az értékesítési részen, míg Kern Tünde az öltöztetők csapatát erősíti mostantól.

A társulati ülésen készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.