Varkocs György példája az összefogás fontosságáról is üzen a jelennek

2019.09.03. 11:46
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 3. (kedd)
476 éve halt hősi halált a fehérvári kapitány. Galéria
 
 
 
 
 
Hagyományosan koszorúzással és virágelhelyezéssel emlékeztek Varkocs Györgyre és a fehérvári kapitány 1543-as, az oszmánok elleni harc során bekövetkezett hősi halálára. Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum intézményvezetője beszédében Varkocs György példájáról az összefogás fontosságát emelte ki, amelynek hiányában sem a katonák, sem a város polgárai nem kerülhették el a sorsukat.  Varkocs Györgyre, a törökök elleni harcban elesett fehérvári várkapitányra emlékeztek ma a Belvárosban.

A török sereg 1543. augusztus 23-án érkezett a város határába; az ostrom során elsőként a Sziget és Ingovány külvárosok estek el. Az oszmánok szeptember 2-án a várat is ostrom alá vették; a Budai kapunál vívott küzdelemben ekkor esett el a Budai külvárosban rekedt Varkocs György várkapitány. A vár feladását követően a védők szabad elvonulást kaptak, de a törökök később megszegték ígéretüket: a város lakosságával kegyetlenül leszámoltak.  

Pokrovenszki Krisztián
, a Szent István Király Múzeum intézményvezetője beszédében felidézte a történelmi eseményeket, majd Varkocs György példáját a következőképpen összegezte: „(…) összefogás nélkül nincs eredmény. A várbeliek egyet nem értése, a kapuk zárva tartása, majd Fehérvár feladása sok hősies katona halálát okozta, ellenben a város így is török kézre került, s polgárai nem kerülhették el a sorsukat. Varkocs György a csata előtt még hitt a védelemben, s tervei is voltak, azonban azokat már nem hajthatta végre.” Az embereivel együtt Fehérvárért hősi halált halt, sziléziai származású kapitány emlékezetéhez a szintén nem magyar származású, de fehérvárivá lett Siklósi Gyulát idézte végül: „Mindig vannak minden országban, minden helyen olyan emberek, akik emberek tudnak maradni.”

Az ünnepségen részt vett, majd a szobor előtt fejet hajtott Törő Gábor országgyűlési képviselő, Mészáros Attila alpolgármester, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, továbbá a megye, a város, a történelmi egyházak, a fegyveres és rendvédelmi szervek, valamint az intézmények és a civil szervezetek képviselői.A megemlékezésen készült fotók letölthetőek a Galériából!


Szöveg: Fraller Ildikó

 

 

 

 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.