Október 1-jétől indulnak a Nemzeti Együttműködési Alap 2020. évi pályázatai

2019.09.03. 11:39
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 3. (kedd) 
Működési költségekre nyerhetnek támogatást a civilek.   Galéria  
 
 
 
 
 
Október 1-től útjára indítják a Nemzeti Együttműködési Alap 2020. évi pályázatait. A hazai egyesületek és alapítványok több millió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek működési célokra. A Miniszterelnökség idén másodszor szervezte meg országos tájékoztató fórumsorozatát CIVIL INFO – NEA 2020 címmel, hogy minél szélesebb körben informálja a civil szervezeteket. A sorozat első programját Székesfehérváron, a Városházán tartották kedden délelőtt.

Civil szervezetek működési célú támogatása címmel hirdetik meg október 1-jétől a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) 2020. évi pályázatait, a kiíró ismét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. lesz. Újdonság, hogy olyan civil szervezetek – alapítványok, egyesületek, szövetségek – is kaphatnak támogatást, amelyek csak 2019-ben alakultak meg.  Az elnyerhető támogatás a legtöbb szervezet esetében 3 millió forint, a szociális területen működő szervezetek esetében azonban akár 5 millió forint is lehet.

A Miniszterelnökség újabb tájékoztató fórumsorozatának első állomása Székesfehérvár volt. A Városházán rendezett programon a Fejér Megyei Civil Információs Centrum elnöke, Zugor Zsuzsanna arról beszélt, hogy évek óta aktívan segítik a civil szervezeteket. A Nemzeti Együttműködési Alap minden évben rendelkezésre áll, azonban először fordul elő, hogy egy adott év pályázatait már az előző évben meghirdetik. 

Korábban sokan jelezték igényüket a maihoz hasonló tájékoztató fórum megszervezésére. Jó dolog, hogy ha van miről beszámolni a civil szervezetek működését illetően, akkor a tárcák ezt megteszik. A civil társadalom rengeteg területet érintve jelen van egy város, egy közösség életében – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette, hogy az állami és az európai uniós pályázatokon túl rendelkezésre állnak az önkormányzati keretek is, ezek nem kioltják, hanem támogatják egymást, hogy a civilek minél több céljukat megvalósíthassák. A civilek és az önkormányzat együttműködése nagyon jó hatással van a közösségformálásra, a közösség erősítésére.

A Nemzeti Együttműködési Alap újabb pályázati időszaka október 1-jétől indul és körülbelül 30 napig tart.  Ekkor nyílnak meg az összetett, majd november 1-jétől az egyszerűsített pályázatok. Ha valaki időben pályázik egyszerűsített keretek között, akkor a támogatást automatikusan megkapja. A teljes pályázati keretösszeg az idei 5,9 milliárd forintról jövőre 7,7 milliárd forintra emelkedik annak köszönhetően, hogy NEA-ba csoportosítják át azokat az adó egy százalékokat, melyekről a magánszemélyek nem rendelkeztek – emelte ki felszólalásában Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára.

Hozzátette, hogy az újabb pályázati keretek között a korábbinál több jelentkezőre számítanak. Az előző körben Fejér megye jól teljesített, 332 benyújtott pályázatból 161 kapott támogatást, ami 48,5 százalékos hasznosulást jelent. Fontos, hogy a Miniszterelnökség a napokban egy új kiadványt jelentet meg Civil kézikönyv címmel. Az igényes kézikönyv részletes útmutatást ad a Nemzeti Együttműködési Alapról. Az Államtitkárság által regisztrált civil szervezetek elektronikus formában automatikusan megkapják a füzetet. Szalay-Bobrovniczky Vince arról is szólt, hogy jövőre megszervezik a második Civil Véradást és készülnek a Civilek Napjára is.

A köszöntőket követően az Államtitkárság szakemberei beszámoltak az eddig megvalósult fontosabb programokról és rendezvényekről, és gyakorlati bemutatóval egybekötött előadást tartottak a 2020-as NEA-pályázatokról.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Molnár Artúr

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.