Védelmi gyakorlatot tartottak Székesfehérváron

2019.09.03. 12:56
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 3. (kedd)
Megszólaltak a szirénák és tűzriadó volt az oktatási intézményekben. Galéria
 
 
 
 
 

A FLAGA Gáz Kft. telephelyén belső védelmi gyakorlatot tartottak ma délelőtt, amellyel egy 350 m³-es PB gáztartály meghibásodásából fakadó gázszivárgást és az ebből adódó veszélyhelyzet elhárítását imitálták. Ezzel párhuzamosan a Városházán is megkezdődött a külső védelmi terv részleges gyakorlása, a Helyi Védelmi Bizottság tagjainak részvételével. A délelőtt folyamán a fehérvári oktatási intézményekben tűzriadó gyakorlatot tartottak.


A FLAGA Gáz Kft. töltőüzeme felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozik, ezért Székesfehérvár rendelkezik külső védelmi tervvel, amelyet a szakemberek évente részlegesen, háromévente pedig teljes körűen gyakorolnak. Kedden délelőtt részleges gyakorlatot hajtottak végre, amelynek elméleti része a Városháza 2-es épületében zajlott, a Helyi Védelmi Bizottság tagjai tartottak tanácskozást. Ezen részt vett Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, mint a HVB elnöke, valamint Viza Attila közbiztonsági tanácsnok.

A szimulált veszélyhelyzet szerint a FLAGÁ-nál a II-es tartályparkban az egyik 350 m³-es PB géztartály alsó folyadék-elvételi csonkjánál szivárogni kezd a gáz. A tartályt megközelíteni nem lehet a gázfelhő miatt, a szerelvény távműködtetése nem működik. A cég belső védelmi terve szerint a helyszínen megkezdik a veszélyhelyzet elhárítását, közben leadják a riasztást a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentők felé. A feltételezés szerint a robbanásveszély és az esetleges robbanások miatt 855 méter sugarú körben veszélyességi övezet alakul ki, ami a közelben lévő lakótelepet és az ipari parkot is érinti. Így megszólalt a városban lévő 36 lakossági tájékoztató sziréna, és megkezdődött a külső védelmi terv részleges gyakorlata.  

Az elméleti előkészítést Udvardi János tűzoltó alezredes, a Székesfehérvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári-védelmi felügyelője vezette. A résztvevő szervezetek képviselői elmondták, hogy a saját szakterületükön milyen intézkedéseket kellene meghozniuk a lakosság védelmében. Tájékoztatást adtak többek között a tűzoltók, a rendőrség, a mentők, a polgárőrség, az autópálya-kezelő, a közútkezelő, a MÁV, a KNYKK, a kórház, az önkormányzat érintett szakterületei és a közterület-felügyelet képviselői.

Tűzriadót és katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak az oktatási intézményekben is. A Felsővárosi Általános Iskolában a kolomp hangjára, rendezetten vonultak a diákok az iskola elé, majd a tűzriadó után, a katasztrófavédelmi gyakorlat részeként a gázszivárgáskor alkalmazott elzárkózást gyakorolták az osztálytermekben. Nem érte felkészületlenül a gyerekeket a gyakorlat, hiszen minden évben már az első tanítási napon beszélnek a tűz- és balesetvédelmi teendőkről az osztályfőnökök.

A városban élők a lakossági tájékoztató szirénán keresztül értesülhettek a külső védelmi terv gyakorlásáról. Az elméleti gyakorlat után hangzott fel a városban a „Katasztrófariadó” jelzés, a próbáról szóló tájékoztató szöveggel. A külső védelmi terv részleges gyakorlásának végét szintén a sziréna hangja jelezte városszerte a „Veszély elmúlt” jelzéssel, és tájékoztató szöveggel a próba befejezéséről.

A gyakorlat helyszínein készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Monár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.