Megújult a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának „B” épülete

2019.09.04. 14:29
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 4. (szerda)
 
 
 
 

Másfél milliárd forintból újult meg a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának „B” épülete, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át szerdán. Az egykori huszárlaktanya épülete küllemében őrzi a hős fehérvári katonák emlékét, belső kialakítása, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő technikai felszereltsége pedig a jelenlegi 300 hallgatót és az itt dolgozó oktatókat, kutatókat szolgálja mától. A „B” épület hivatalos átadóján dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, dr. Pavlik Lívia kancellár, dr. Lánczi András rektor és dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt.


A Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred emlékét ápoló hagyományőrző honvédok és huszárok adták át a Corvinus székesfehérvári hallgatóinak az egyetem zászlaját szerdán. Ezzel a jelképes eseménnyel a kezdődött a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának mostanra elkészült „B” épületének hivatalos átadása. Az egykori kaszárnyaépület küllemében őrzi a hős fehérvári katonák emlékét, belső kialakítása, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő technikai felszereltsége a jelenlegi 300 hallgatót és az itt dolgozó oktatókat, kutatókat szolgálja mától.

A felsőoktatás, a kutatás akkor működik jól, ha beleilleszkedik a helyben lévő gazdasági környezetbe. Magyarország hosszú távú sikerének kulcsa a versenyképességünk fenntartása – mondta el az új épület avatásán dr. Palkovics László. „A modern infrastruktúra szerepe nagyon fontos, hiszen a világ gyorsan változik, évente jelennek meg új technológiák, új szakmák, amelyek új képzettséget igényelnek, ehhez ilyen környezetre van szükség, mint a Corvinus Székesfehérvári Campusa." – hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter. „Székesfehérvár vállalati oldalról is jó környezetet kínál a képzéseknek, a cégekkel együttműködve tud az egyetem előrelépni, és a duális képzésből olyan hallgatók kerülnek ki, akik értik a vállalatok életét. A miniszter kiemelte, hogy Székesfehérvár a legsikeresebb az országban a duális képzés területén, amelyhez a Corvinus mellett az Óbudai Egyetem is hozzájárul.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap közel 1475 millió forintos támogatásával, az Emberi Erőforrás Operatív Program keretében meghirdetett Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése című pályázati konstrukció keretében valósult meg „A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának infrastrukturális fejlesztése, tudásközpontjának kialakítása” megnevezésű, EFOP-4.2.1-16-2017-00009 kódszámú projekt. A Budai úti épület átalakításával és felújításával 160 fős nagyelőadó, két 80 fős előadó, illetve több kisebb oktatóterem, számítástechnikai labor, könyvtár, többfunkciós kutatólabor és konferenciaterem várja a diákokat, valamint az oktatókat és a kutatókat – foglalta össze röviden a beruházás adatait dr. Pavlik Lívia kancellár. „A beruházás 16 hónap alatt valósult meg. A Székesfehérvári Campus arculatához hozzátartozik a családias környezet, ami nagyon sajátos és ritka a magyar felsőoktatásban. Az elmúlt időszakban komoly – közel hárommilliárd forint értékben – kutatási forrásokat is tudtunk Székesfehérvárra hozni.”

"Ennél dinamikusabban fejlődő campust még nem láttam Magyarországon, pár év alatt rengeteg minden történt." –hangsúlyozta ünnepi köszöntőjében dr. Lánczi András rektor, hozzátéve, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem azon fáradozik, gondolkozik, hogyan lehetne Magyarországon jobb felsőoktatást csinálni. A rektor az egyetem oktatóinak, kutatóinak is felhívta a figyelmét arra, hogy óriási lehetőségek rejlenek a Székesfehérvári Campusban.

Az egykori laktanyaépület megújult, és önkormányzati beruházásban, mintegy 120 millió forint értékben a közeljövőben megvalósul a parkolóépítés és a parkosítás is, így válik teljessé a beruházás, mondta dr. Cser-Palkovics András. „Ez a mostani fejlesztés nem egy a városban megvalósulók közül, hanem kiemelt szerepe van, jelezve, hogy a város nemcsak múltjára és jelenére, hanem a jövőjére is gondol. Gyönyörű műemléki épületet mentett meg a beruházás és XXI. századi technológiával felszerelve jött létre modern infrastruktúra egy olyan városban, amely meghatározó a magyar gazdaság szempontjából." - fogalmazott a polgármester, aki köszönetet mondott a kormánynak, a szakminisztériumnak, az egyetem vezetőségének, a duális képzésekben közreműködő vállalatoknak és sportkluboknak, a középiskolák vezetőinek, a beruházás kivitelezőinek és mindenekelőtt a fiataloknak. „Az egyetemi infrastruktúra csak lehetőséget, keretet biztosít, de a fehérvári családok és fiatalok bebizonyították, hogy volt értelme a beruházásnak."

A közel másfél milliárd forint európai uniós támogatással létrejött modern, a XXI. századi igényeket kielégítő egyetemi létesítmény színvonalas és modern oktatási környezetet kínál a Campus 300 hallgatója számára. A hagyományos felsőoktatási, valamint a vállalatok és az egyetem együttműködésével szerveződő duális képzések Székesfehérvár és térsége gazdasági potenciálját erősítik.

Az ünnepélyes átadáson készült fotók letölthetőek a Galériából.


fotó: Molnár Artúr

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.