Gripenek is repülnek a 24. Börgöndi Légiparádén vasárnap

2019.09.04. 12:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 4. (szerda) 
Minden eddiginél színesebb programok égen és földön.        
 
 
 
 
Minden eddiginél különlegesebb program-összeállítással várja a látogatók ezreit a 24. Börgöndi Légiparádé szeptember 8-án, vasárnap a Börgöndi Repülőtéren. Az év legkiemelkedőbb repülős eseményén eddig példátlan mértékű szerepvállalással vesz részt a Magyar Honvédség.  A sokrétű, színes légi és földi programokat az idén 30 éves fennállását ünneplő Albatrosz Repülő Egyesület szervezi, egész napos kikapcsolódást ígérve a családoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

„Székesfehérvár Megyei Jogú Város évtizedek óta örömmel támogatja a Börgöndi Repülőnap megrendezését. Hiszünk abban, hogy a több mint 100 éves repülőmúlttal rendelkező városunknak kötelessége megtartani a repülés népszerűsítésére irányuló civil kezdeményezéséket. Reményeink szerint hamarosan megszületnek a reptérfejlesztéssel kapcsolatos kormánydöntések, melyek lökést és reményt adnak arra, hogy lesz egy európai szintű infrastruktúra és egy újabb hajtómotorja a gazdaságfejlesztésnek.” – fogalmazott a beharangozó sajtótájékoztatón Székesfehérvár közbiztonsági tanácsnoka.
Viza Attila megköszönte az Albatrosz Repülő Egyesület tagjainak, hogy minden évben teljes erőbedobással és minimális költségvetésből megszervezik a nagyszabású légiparádét. Az idei lesz az eddigi legszínvonalasabb program-összeállítás tekintettel arra, hogy az egyesület idén ünnepli fennállásának 30 éves évfordulóját, ami civil területen is nagyon jelentős. A fiatalokhoz is közelebb tudják vinni a repülést, amit biztosítja az utánpótlást.
A tanácsnok köszönetét fejezte ki dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszternek és dr. Cser-Palkovics András polgármesternek, hogy elvállalták a rendezvény fővédnökségét. Hozzátette, meg kell fogalmazni azokat az igényeket, hogy a jövő generációk katonai pilótáit Börgöndön képezhessék ki, de legalábbis itt indíthassák el a pályán.

„Valóban más repülőnappal készülünk, mint az elmúlt 23 évben. Olyan erővel vesz rész a Magyar Honvédség légiereje, amire még nem volt példa. Láthatunk harci helikoptert, szállító helikoptert és a legkorszerűbb, hadrendben lévő vadászgépet is.” –  mondta Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke. Megerősítette, hogy egyeztetést folytattak a honvédelmi miniszterrel. Egyetértettek abban, hogy hazai és nemzetközi szinten óriási a pilótahiány. A védelmi képességek fenntartásáért lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a fiatalokat a honvédelmi pályára irányítsák. Az egyesület az ejtőernyős és a pilóta alapképzésben tud segítséget nyújtani, amire a szerződés is megszületett.
Szilády Dezső hozzátette, a 30 éves fennállásuk ünneplése arra is rávilágított, hogy a börgöndi repülőtér lepusztult infrastruktúrája a továbbiakban nem tartható fenn. Az állami finanszírozású fejlesztésekig szeretnének egy átmeneti megoldást találni. Ez azért is szükséges, mert a két éve kezdődött Nemere-projekt folytatásához, a vitorlázógép teljes összeszereléséhez nincs meg a megfelelő méretű hangár. Fontos és igen sürgető ennek a helyzetnek a megoldása!

A színes és tartalmas, gyerekeknek és felnőtteknek szóló, a repülés szinte minden ágát felölelő programokról Józsa Dávid vitorlázó műrepülő világbajnok, a Nemere-program vezetője, az egyesület alelnöke számolt be. Lesznek hátimotoros siklóernyősök, ejtőernyősök, vitorlázó- és motoros repülőgépek, kiképző vadászgépek. Bemutatkoznak a magyar oldtimer flotta legszebb gépei, lesznek különféle szállítógépek,  kötelékben érkeznek Csehországból Tiger Moth gépek, de várható Jak 11-es az 50-es évekből, valamint L-29 Delfin sugárhajtású kiképző gép is. Bemutatót tartanak a Gripenek és újdonságként egy Airbusz 319-es, a Magyar Honvédség csapatszállítója is többször áthúz a repülőtér fölött.

Kapunyitás 8.00 órakor lesz Börgöndön, szeretettel várnak minden érdeklődőt! A helyszín megközelítéséről és a programokról részletes tájékoztatást olvasható az Albatrosz Repülő Egyesület közösségi oldalán.

 


Szöveg
: Havasi Tímea

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.