Több mint ötszáz elsőéves hallgató lett a város új polgára

2019.09.04. 15:36
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 4. (szerda)
Ma rendezték a város felsőoktatási tanévnyitó ünnepségét. Galéria
 
 
 
Fehérvári polgárokká fogadta a város az elsőéves hallgatókat a felsőoktatási intézmények tanévnyitó ünnepségén. Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott az egyetemek együttműködéséért, a hallgatóknak pedig azt kívánta: szerezzék meg a jövőbeli kihívások megoldásához, a boldogulásukhoz és a boldogságukhoz szükséges tudást. A rektorok ünnepi beszédeikben kiemelték az itt megvalósuló duális képzési forma jelentőségét, a gazdaságilag meghatározó és élhető város kínálta munkalehetőségeket, illetve a városnak és az egyetemeknek az összefogásában működő, egyre erősödő oktatás szerepét. Holl Nándor HÖK-elnök gratulált a sikeres felvételihez, a Székesfehérvárt választó fiatalokat megszólítva pedig így zárta szavait: „Üdv itthon!”


A Gaudeamus szólalt meg a Vörösmarty Színházban: ma rendezték a székesfehérvári felsőoktatási intézmények tanévnyitó ünnepségét. A Corvinus, a Kodolányi és az Óbudai Egyetemek elsőéves hallgatóit a város a polgáraivá fogadta az ünnepségen. 

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszöntőjében az örömét fejezte ki, hogy idén is emelkedett az összhallgatói létszám: mintegy 1700 nappali tagozatos hallgató kezdte el tanulmányait a három székesfehérvári egyetemen, közöttük több mint 500 elsőéves. „Köszönjük az egyetemek együttműködését, és kívánunk a körülményekhez képest nyugodt, eredményes tanévet! Kívánjuk továbbá a fiataloknak azt is, hogy megkapják azt a tudást, amellyel a saját életük kihívásaira választ tudnak majd adni. Segítsük hozzá őket ahhoz, hogy boldog felnőttként éljenek – ha lehet, akkor itthon, és ha lehet, akkor Székesfehérváron!” – fogalmazott a polgármester.

A rektorok is üdvözölték a rendezvény résztvevőit. Prof. Dr. Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora kifejezte: már itthon érzik magukat Székesfehérváron, néhány év elég volt ahhoz, hogy az itt folyó képzések – kiemelten a duális képzéssel – országosan egyedülállóak, a sikerességet pedig jelzi a hallgatói létszám is. Az új épület átadásával olyan mértékben megerősödött a feltételrendszer, hogy így az oktatási kínálat legjavát tudják nyújtani. Születése óta Székesfehérváron él Dr. Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora: hittel tudom mondani, hogy milyen jó város Székesfehérvár, fogalmazott. A történelmi szerepe mellett a jelenben az egyik legmeghatározóbb gazdasági tényező Székesfehérvár – a munkaerőhiány okán biztos álláslehetőséget jelent a város amellett, hogy az ide érkezők jól érezhetik magukat. Az értelmiségi léthez a tanulás nélkülözhetetlen folyamat: aki szeret tanulni, és megtanulja örömmel végezni a munkáját, könnyebben lesz sikeres, boldog ember, tette hozzá. Az Óbudai Egyetem jubileumi tanév előtt áll: a 140 éves jogelőd intézmény mellett maga az egyetem 10 éves, és ötödik éve indult meg a képzés az Alba Regia Műszaki Karon – Prof. Dr. Kovács Levente rektor elmondta, hogy a 3513 hallgatóból idén 297-en elsőévesként kezdik tanulmányaikat. A nemzeti összetartozás évében a képzés a nemzet történelmi fővárosában a hagyományoknak megfelelően úgy tud elindulni, hogy két másik felsőoktatási intézménnyel karöltve, összetartozásban és a város támogatásával valósul meg.

Holl Nándor
, a Székesfehérvári Hallgatói Tanács elnöke gratulált a gólyáknak a sikeres érettségihez, a felvételihez, illetve ahhoz a jó döntéshez, hogy Fehérvárt választották. A városban a hallgatók jól épülő, családias, baráti közösséget alkotnak: a hallgatói önkormányzatok pedig azon dolgoznak, hogy minél pezsgőbb, aktívabb közösségi élet működjön a három intézmény hallgatóinak a részvételével: „Üdv itthon!” – zárta beszédét a HÖK-elnök.

Az elsőéves hallgatók képviselői tanulmányaik megkezdésének emlékére szalagot kötöttek fel Székesfehérvár Megyei Jogú Város zászlójára – szimbolikusan is megerősítve, hogy nemcsak egyetemi polgárok, hanem 2019 őszétől az ősi koronázóváros polgárai is lettek, tovább írva Székesfehérvár történelmét. 

A rendezvényen énekkel lépett fel Papp Rebeka, és levetítettek egy összeállítást a székesfehérvári hallgatói élet legszebb pillanatairól.

Az elsőéves hallgatók programjai este az Összegyetemi Gólyatúrával folytatódnak.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
                                        

Szöveg: Fraller Ildikó
fotó: Molnár Artúr

 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.