Teljesen felújítják a Székesfehérvári Gyermek- és Ifjúsági Tábort Velencén

2019.09.05. 15:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 5. (csütörtök) 
Új faházak és közösségi épület a megújuló parkban.        Galéria  
 
 
 
 
 
Új, önálló fürdőblokkos, részben akadálymentesített faházakat, kétszintes közösségi épületet és sportpályát alakítanak ki a Székesfehérvári Önkormányzat velencei táborában – jelentette be a helyszínen dr. Cser-Palkovics András polgármester. A Székesfehérvári Diáktanács jelenleg itt, a régi körülmények között utoljára tartja évnyitó táborát, amely mától szombatig tart. A fiataloknak Mészáros Attila alpolgármester mutatta be a részletes terveket, mely szerint az új tábor 2021 nyarára készülhet el.

Szakmai, szórakoztató és sportprogramok szerepelnek a Székesfehérvári Diáktanács tanévindító táborában, amely ma reggel kezdődött és szombat délelőttig tart Velencén, a Székesfehérvári Gyermek- és Ifjúsági Táborban. Évek óta hagyomány, hogy Székesfehérvár vezetői ellátogatnak a táborba, idén sem volt ez másként. 

A közösségi épületben összegyűlt fiataloknak dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetét fejezte ki azért, hogy az iskolai feladataikon túl a közösségért is fontos szolgálatot tesznek. Arra kérte a Diáktanács tagjait, hogy továbbra is hozzák el a városvezetők számára a fiatalok véleményét az őket érintő ügyekről. „Nagyon fontos, hogy legyenek impulzusaink a ma diákjaitól, a ma fiataljaitól minden olyan kérdésben, amely foglalkoztatja őket, hogy a döntések meghozatalánál figyelembe tudjuk venni a véleményüket!” – fogalmazott, majd bejelentette, hogy a több évtizedes múltra visszatekintő gyermek- és ifjúsági tábort teljeskörűen felújítják, melynek igényére az elmúlt években több jelzést is kaptak a gyerekektől és a felnőttektől egyaránt. A felújítás a Modern Városok Program keretében valósul meg, a támogatói okirat 2017 decemberében megszületett az előfinanszírozásról, a szükséges 800 millió forint már rendelkezésre áll az Önkormányzat számláján.

A részleteket Mészáros Attila alpolgármester ismertette. Elhangzott, hogy a leromlott állapotú faházakat és a közösségi épületet elbontják, helyettük teljesen újakat alakítanak ki. 18 faház készül önálló vizesblokkal, egy részük akadálymentesített lesz, a házakban összesen 102 főt tudnak elszállásolni. A park idős tölgyfáit megőrzik, ezek közé, blokkokba rendezve helyezik el az új faházakat egymással szemben, biztosítva közöttük a kis közösségi tereket.

Az új közösségi épület kétszintes lesz, amit téliesítenek, így egész évben lehet majd használni. A létesítményben lesz egy 41 fős szállás, egy 80 fős étkező, egy melegítőkonyha, az orvosi és a betegszoba, valamint kiszolgálóhelyiség az üzemeltető Városgondnokság alkalmazottai számára. Teljesen felújítják a sportpályát, a zöldfelületeket, az összekötő utakat és a járdákat, valamint egy új, nagy közösségi teret is kialakítanak fix udvari bútorzattal, helyettesítve a régi, hordozható padokat.
Az engedélyek elkészültek, jogerőre emelkedésük után év végére lehetnek meg a kiviteli tervek. A közbeszerzést várhatóan 2020 elején írják ki, és jövő év májusában tudják átadni a munkaterületet. A kivitelezés a tervek szerint maximum 12 hónap alatt lezajlik, így 2021 nyarára elkészül az új tábor. Ez egyben azt is jelenti, hogy a létesítményben jövő nyáron nem tudnak programokat rendezni.
Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a tábor története régi időkre nyúlik vissza, ugyanis a terület korábban kastélykert volt. A tábor melletti, jelenleg magántulajdonban lévő épület volt a kastély, így a kert, azaz a mai tábor felújításánál komoly műemlékvédelmi előírásokat is figyelembe kell venni.

A Diáktanács táborának szakmai és szórakoztató programjai a következő két napban folytatódnak Velencén. Pénteken a leköszönő elnökség beszámolót tart a testület előző tanévi programjairól és tapasztalatairól, lesznek szakmai workshopok, program-összeállítás az új tanévre, koncert és számos csapatépítő játék. Szombaton jelölteket állítanak a Diáktanács új elnökségére, és összeállítják a testület tanévbeli feladatait is.


A kapcsolódó fotók és a látványtervek letölthetőek a Galériából. 

 

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.