George Kégl volt a Csalai Közösségi Tér nyitórendezvényének vendége

2019.09.06. 20:49
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 6. (péntek)
 
 
 
A Csalai Közösségi Tér nyitó rendezvényére került sor pénteken este, az érdeklődők egy csalai gyökerekkel rendelkező világpolgár, George Kégl festőművész életével és munkásságával ismerkedhettek meg. Kégl családja 1878-ban Csalapusztán építtetett kastélyt, amely még ma is áll.


A csalai városrészben élők régi vágya volt egy olyan fedett közösségi tér, ahol találkozhatnak, különböző programokat, rendezvényeket szervezhetnek.

"A csalaiak kérése volt, hogy szeretnének egy olyan közösségi teret, ahol összejöhetnek, rendezvényeket tarthatnak. A város ezt meg is valósította, így nagy izgalommal vártuk az első rendezvényeket. A megnyitó alkalmából Kégl György jött el hozzánk egy beszélgetésre, akinek alkotásait már láthatták az érdeklődők az Öreghegyi Közösségi Házban. Szeptembertől már működik a nyitott tornatermek program is nagy érdeklődés mellett. Legközelebb egy gyerekjátszóházat tervezünk népi játékkészítéssel, izgalmas foglalkozásokkal." - mondta el a megnyitón Östör Annamária, a városrész önkormányzati képviselője.

A közel húszmillió forintos fejlesztést Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból valósította meg. Az ingatlant A Szabadművelődés Háza üzemelteti, és gondoskodik a lakosság részére szabadidős programok, kulturális rendezvények szervezéséről. Az első eseményre pénteken került sor, George Kégl festőművésszel Vakler Lajos szerkesztő-riporter beszélgetett.

George Kégl igazi világpolgár, hiszen Párizsban született, Londonban járt iskolába, de élt Ausztriában és Németországban is. Grafikai képzettséget Düsseldorfban szerzett, otthona most már közel 15 éve Magyarország. A festőművész az arisztokrata Kégl-család leszármazottja, akiknek Székesfehérvár városa is sokat köszönhet. Ükapja, Kégl György Fejér vármegyében jelentős közéleti szerepet játszott, alapítványt hozott létre, így épülhetett meg a Szent György Közkórház. 1878-ban Csalapusztán építtetett kastélyuk még ma is áll.

George Kégl művészeti tevékenysége integrálja a 20. század azon művészeti irányzatait, melyek oly módon próbálnak visszanyúlni a 19. század művészetéhez, hogy vállalják a figurativitást, a tájképfestészet és a portréábrázolás hagyományait is. Alkotásaiban érződik a bécsi impresszionizmus és a német expresszionizmus hatása is.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.


Szöveg: Gáspár Péter
Fotó: Bácskai Gergely
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.