Böndörödjünk együtt szombaton a Maroshegyen!

2019.09.10. 15:10
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 10. (kedd) 
Szüreti felvonulás, LGT emlékzenekari koncert, versenyek és színpadi programok sokasága.  
 
 
 
 
 
Több ezer látogatót várnak idén is a Maroshegyi Böndörödőre, melyet 12. alkalommal rendeznek meg szeptember 14-én, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és az intézmény előtti téren. A nagyszabású szüreti mulatság elmaradhatatlan része a szekeres-zenés felvonulás, a csákberényi csikósok bemutatója, a többféle verseny és a helyi művészeti csoportok színpadi szereplése. A bográcsos ételeket és a pogácsákat Bede Róbert mesterszakács bírálja, aki maga is főz majd a helyszínen, és szintén élő koncertet ad az LGT Emlékzenekar.  A részleteket sajtótájékoztatón ismertették.

„A Maroshegyi Böndörödő a városrész legnagyobb közösségi rendezvénye. Az elmúlt 12 év azt jelzi, hogy sikerre vittük a megrendezését.” – fogalmazott a beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője. Hozzátette, hogy Maroshegyen az utóbbi esztendőkben komoly változások történtek, nagy területet érintő fejlesztések valósultak meg, gombamódra épültek a lakóházak, és ez szociológiai átalakulásokkal is járt. Az újonnan érkezett lakók nem mindig ismerik Maroshegy történetét és régi szőlészeti kultúráját. Fontos azonban, hogy tudják, milyenek voltak a régi szüreti hagyományok, ünnepségek, és hogyan alakultak ki a városrészre oly jellemző hosszú, keskeny utcák. A Böndörödő lehetőséget kínál a kulturált, szórakoztató kikapcsolódásra, a régi és az új lakók megismerkedésére, barátkozására egyaránt.
Brájer Éva kiemelte, hogy a Maroshegyi Böndörödő alapötlete és a rendezvény kabalafigurája, Böndör Ödön Adorján Viktornak, a művelődési ház korábbi igazgatójának köszönhető. A képviselő szeretettel invitálta a városrész lakóit és minden érdeklődőt a szombati programra!

„A Maroshegyi Böndörödő iránt igen nagy az érdeklődés nem csak a városrészben, de egész Székesfehérváron. Már tavasz óta folyamatosan kérdezik, hogy idén mivel készülünk. A szüret köré csoportosuló, hagyományos programok közé mindig becsempészünk újdonságokat is!” – emelte ki Iszkádi Erika, a Gárdonyi Géza Művelődési Ház igazgatója, kiemelve az önkormányzati támogatás fontosságát.

A leginkább kedvelt programelem a szerekes-hintós-csikós szüreti felvonulás lesz, amely 13.10 órakor indul, előre meghirdetett útvonalon halad a Maroshegyen és élőzenés kísérettel népszerűsíti az estig tartó rendezvényt. A helyi kézművesek minden eddiginél hangsúlyosabban lesznek ott a rendezvényen, fantasztikus bemutatóval készülnek a Csákberényi Csikósok, fellépnek a helyi művészeti csoportok, az óvodások, az iskolások és készül a Szent Kristóf Ház is.

Itt lesz Polyák Lilla, szüreti műsort ad az Ikarus Néptáncegyüttes, a főző- és a pogácsasütő versenyt pedig Bede Róbert mesterszakács bírálja, aki élőben is főz 16.30 órától. Ismét megrendezik a népszerű borlopó és madárijesztő-készítő versenyt, nyitva áll a művelődési ház NépmesePontja, a könyvtár pedig kitelepül a térre és vásárlásra kínálja régi könyveit. Az LGT Emlékzenekar másfél órás élő koncertje Karácsony Jánossal 18.00 órakor kezdődik.


A XII. Maroshegyi Böndörödő részletes programja megtalálható a Gárdonyi Géza Művelődési Ház honlapján és a Facebook-on egyaránt. 

–   Vége


Szöveg: Havasi Tímea

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Január
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
5
10
19
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.