Aláírásgyűjtés a Börgöndi Repülőtér fejlesztéséért

2019.09.11. 15:54
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 11. (szerda) 
Székesfehérvár támogatását kéri az Albatrosz Repülő Egyesület.          Galéria  
 
 
 
 
 
 
Aláírásokat gyűjtött a Börgöndi Repülőtér fejlesztéséért az Albatrosz Repülő Egyesület Székesfehérváron. A repülőtér lepusztult infrastruktúrája a továbbiakban nem tartható fenn, ezért az egyesület – átmeneti megoldást keresve – Székesfehérvár városának támogatását kéri a nagyléptékű kormányzati fejlesztések megvalósulásáig.  A szervezet képviselői a Városházán nyújtották át a több mint kétezer aláírást tartalmazó íveket dr. Cser-Palkovics András polgármesternek. A városvezető hangsúlyozta, hogy reális célkitűzésként tekintenek a reptér kisebb léptékű, de annál fontosabb felújítására.

Az idén 30 éves fennállását ünneplő Albatrosz Repülő Egyesület Székesfehérváron és a Börgöndi Légiparádén gyűjtött össze 2.361 aláírást, mellyel demonstrálni kívánja az átmeneti fejlesztés fontosságát és támogatottságát. Az íveket sajtónyilvános esemény keretében adta át a polgármesternek Szilády Dezső, az egyesület elnöke.
Hangsúlyozta: „A repülőtér infrastruktúrája jelenleg olyan állapotban van, amely bizonyos veszélyeket rejthet magában. Ismerjük, hogy a nagyléptékű átalakítás a Modern Városok Program keretében, egy komplett fejlesztési csomagban kerül elbírálás alá. Viszont a kiszolgálás és a működés a jelenlegi formában már nem tatható fenn, ebben kérjük Székesfehérvár városának és polgármesterének segítségét. A fejlesztés arra az átmeneti időszakra adna lehetőséget, amíg a kormánydöntés megszületik. A reptér üzembiztosan működhetne olyan körülmények között, amely méltó Székesfehérvárhoz.” Rámutatott arra, hogy a Börgöndi Repülőtér országos tekintetben kiváló adottságokkal rendelkezik, ugyanakkor számos lehetőséget elveszített az elmúlt években. Európa- és világbajnokságokat rendezhettek volna itt, ám a körülmények ezt nem tették lehetővé. A két éve indított Nemere-programot is csak korszerű hangárépületben lehetne folytatni, ami ma nem áll rendelkezésre.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester köszönetét fejezte ki a támogató aláírásokért és gratulált a múlt vasárnapi Börgöndi Légiparádé sikeres megrendezéséhez.
Arról beszélt, hogy az Albatrosz Repülő Egyesület az elmúlt években képes volt a repteret megőrizni és működtetni, majd az Önkormányzat állami segítséggel megvásárolta a létesítményt és a mellette lévő ipari park területet is. Következő lépésként elkészült egy sport- és üzleti célú reptér fejlesztésének tanulmánya 13-14 milliárd forint értékben, amely tartalmazza a 62-es és 63-as utak összekötő útjának elkészítését is. „Ez a fejlesztéscsomag már a kormány előtt van. Várunk arra, hogy más hazai reptérfejlesztésekkel együtt a kormány állást foglaljon. Abban bízunk, hogy zöld lámpát kap a fejlesztés!” – emelte ki a városvezető, hangsúlyozva, hogy pozitív elbírálás esetén is néhány évet biztosan igénybe vesz a megvalósítás. A koncepcióban kisrepülőgépek fogadása szerepel a megfelelő hangárok, a különféle szolgáltatások, az infrastruktúra és a közlekedés biztosításával, illetve a füves pálya mellett épülne egy betonos pálya is.
A polgármester hozzátette, reális célkitűzésnek tekinthető, hogy az átmeneti időszakra olyan fejlesztések történjenek, amelyek a nagyléptékű beruházást nem akadályozzák, sőt, annak részévé is válhatnak a későbbiekben. A beruházás olyan nagyságrendű lehet, amely helyi finanszírozásban megvalósítható a következő 1-2 évben, a költsége körülbelül 300 millió forintra becsülhető. Ennek a forrását is látják: Székesfehérvár korábban megvásárolta az abai önkormányzattól a Börgöndi Repülőtérhez tartozó ingatlanokat. A vételár összegét a város megigényelte az államtól, az elszámolás folyamatban van. Ha a város visszakapná a pénzt, úgy az fedezni tudná az átmeneti fejlesztést. A reptér kiváló adottságú, senkit nem zavar a környéken, így a munkálatok vélhetően ideális körülmények között, konfliktusok nélkül zajlanának. 

Viza Attila
, Székesfehérvár közbiztonsági tanácsnoka megköszönte az egyesületnek a reptérfejlesztés kapcsán tanúsított önzetlen és pozitív hozzáállását. A szervezet nemcsak a maga, hanem a közösség, a helyi gazdaság javára is dolgozik, hogy a reptér az egész régió motorja lehessen. Hangsúlyozta, hogy a reptérfejlesztés roppant komplex ügy, melynek komoly katonadiplomáciai, társadalmi, gazdasági és közlekedési hatása is lesz.

Józsa Dávid
, az Albatrosz Repülő Egyesület alelnöke a két éve indított Nemere-programról, a székesfehérvári repülést szimbolizáló vitorlázógép újjáépítéséről beszélt. A fából készülő Nemere törzse már szerkezetkész állapotban van, most követezik a szárnyak megépítése Székesfehérváron. Azonban a 20 méter feszttávolságú gépet a megfelelő hangár hiányában jelenleg nem tudják  összeszerelni, ezt is megoldhatná az átmeneti fejlesztés. „Egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy a Nemere repüljön!”- fogalmazott a program vezetője.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 

 


Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.