Tudás, megértés, szembenézés a bajjal! – Alzheimer-világnapi programok Székesfehérváron

2019.09.21. 13:21
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 21. (szombat) 
Szűréssel tanácsadással, konferenciával készült a város.  Galéria  
 
 
 
 
 
Ma van az Alzheimer-kór világnapja. Székesfehérváron az Adj esélyt az éveidnek! című, figyelemfelhívó rendezvénnyel készültek az alkalomra a Katolikus Szeretetszolgálat, a Székesfehérvári Egyházmegye és a Polgármesteri Hivatal együttműködésével. Az Alba Plaza előtti téren Magyarország  átfogó egészségvédelmi programjának szűrőkamionja várta az érdeklődőket különféle vizsgálatokkal, a Városház téren színpadi programokon és számos témát felölelő tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők, míg a Városházán konferenciát szerveztek a demenciával foglalkozó orvosok és gondozó szakemberek részvételével. A programokat sajtótájékoztatóval indították az Alba Plaza előtt.

Az Alzheimer-kór világnapja a Nemzetközi Alzheimer Társaság által kezdeményezett és az Egészségügyi Világszervezet által támogatott programsorozat. Minden évben szeptember 21-én tartják, az idei a 25-dik ilyen alkalom 1994 óta. Magyarországon közel 250 ezer beteg él demenciával, a regisztrált érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az 1 milliót, ami a teljes magyar lakosság 10 százalékát jelenti, azonban fontos tudni, hogy az esetek egyharmada megelőzhető.

A többrészes székesfehérvári program az Európai Unió támogatásával, „A demenciához kapcsolódó interprofesszionális szolgáltatások adaptációja: tudásbővítés és érzékenyítés helyi közösségeken keresztül” című projekt keretében valósult meg a Katolikus Szeretetszolgálat, a Székesfehérvári Egyházmegye és a Polgármesteri Hivatal együttműködésével. Célja volt, hogy felhívják a figyelmet a megelőzésre és arra, hogy az időben felfedezett és kezelt demenciával hosszú ideig lehet értékes és méltó életet élni.

Az Adj esélyt az éveidnek! című rendezvényt sajtótájékoztatóval indították az Alba Plaza előtti téren.

Spányi Antal megyés püspök, a program házigazdája szomorú valóságnak nevezte, hogy a családtagok sokszor nem tudják, mit tegyenek a megöregedett családtagjukkal. Feszültségek, veszekedések keletkeznek amiatt, hogy a demens beteg elfelejti, mit és hogyan tegyen. A mai nap  színes programkavalkádja szolgálja annak a tudásnak a megszerzését, melynek segítségével megelőzhetjük a bajt, lassíthatjuk, kezelhetjük a folyamatot, és megértőek lehetünk a családtagjainkkal. „Szívből kívánom, hogy mindannyian tudásban, megértésben bővelkedjünk, és az összetartó közösségben próbáljunk meg szembenézni azzal a bajjal, amivel előbb-utóbb szembe kell néznünk!” – fogalmazott a megyés püspök.

A programot befogadó Székesfehérvár város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönetét fejezte ki a kormány támogatásáért és köszönetet mondott azoknak is, akiknek az összefogásával a méltó és szakmailag is hiteles programsorozat létrejött. „Az emberségről, a lélekről, a szellemről és a tudásról is szól a mai nap.” – fogalmazott a városvezető. Fontosnak nevezte a szűrést, a megelőzést, a kezelést és azt, hogy az érintettek és családjaik időben forduljanak szakemberhez. Székesfehérvár Belvárosában ma minden és mindenki megtalálható ehhez, mondta, majd hozátette: „Egy város erejét igazán az mutatja meg, hogy ha a legelesettebbek úgy érzik, hogy velük is törődnek. Ez nekik és a közösségnek is építő jellegű! Szóljon a mai nap a közösségépítésről is!”

Dr. Horváth Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma idősügyi és nyugdíjbiztosítási főosztályának főosztályvezetője arról beszélt, hogy a világon közel 50 millió, Európában 6,4 millió, Magyarországon 250 ezer fő regisztrált demens, illetve Alzheimer-kóros beteg él. Az EMMI fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy a betegek és az őket gondozó családtagjaik kiesnek a munka világából, amit szükséges kezelni. „Egyre hosszabb életet élünk, és nem mindegy, hogy azt milyen minőségben tesszük.” – fogalmazott.
Arról is beszélt, hogy Székesfehérvár 2018-ban elnyerte az Idősbarát Önkormányzat-díjat. A város a kötelező feladatain túl kiemelten sokat tesz az idősekért, és ebben országosan az élen jár.  Dr. Horváth Ágnes beszélt arról is, hogy az Idősek Tanácsának tagja, Monspart Sarolta tájfutó kezdeményezésére 2017-ben létrehozták a gyalogló idősek klubjainak hálózatát, amihez már közel 100 szervezet csatlakozott. Az összefogás lényege, hogy az idősek együtt legyenek, mozogjanak, ne magányosodjanak el. A demensek ápolásában sokat segít az országosan egyre kiterjedtebb Alzheimer Café-programsorozat is.

„Egy nagy csapat és az együttgondolkodás eredménye, hogy ma itt lehetünk.” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója. Elmondta, hogy sajnálatos módon a demencia nem válogat, mindannyiunk családjában találunk érintettet. Jó hír azonban, hogy ez a folyamat megelőzhető, ehhez az kell, hogy értéknek tekintsük az egészségünket, odafigyeljünk az életmódunkra. Azokban az országokban, ahol sikerült csökkenteni a dohányzást, csökkent a demenciás betegek előfordulása is. Kiemelte, hogy Székesfehérváron indítják útjára és hat városban szervezik meg a DIÓ (demencia információs órák) – programot, ahol a betegek családtagjai kaphatnak tájékoztatást a gondozásról.

Az Alba Plaza előtti téren egész nap várta az érdeklődőket Magyarország átfogó egészségügyi szűrőprogramjának (MÁÉSZ) szűrőkamionja. Dankovics Gergely, a MÁÉSZ programigazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2010 óta működő akciónak a mai nap az 1835-dik állomása. A folyamatosan megújuló kamionban 37 féle szűrővizsgálatot lehetett igénybe venni,  de volt újraélesztési bemutató és 3D-s anatómiai mozisátor is.

Az Alzheimer-világnap színpadi programjait Székesfehérvár legfontosabb közösségi helyszínén, a Városház téren tartották. A sajtótájékoztató résztvevőinek nyitó köszöntője után fellépett Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, az Alba Regia Nyugdíjas Klub Tánckara,  a Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének és az Arconic-Köfém Nyugdíjas Klub Férfikórusa, Mayer Richárdné mozgásterapeuta, valamint Lovász Irén Magyar Örökség Díjas népdalénekes és édesanyja. A téren interaktív, tematikus sátrakat állítottak fel, ahol az intézmények, szervezetek bemutatkozásán túl táplálkozási tanácsadás, agytorna, mozgásos program és zeneterápia várta az érdeklődőket.

A rendezvények a Városháza Dísztermében rendezett tudományos konferenciával folytatódtak demenciával foglalkozó orvosok, háziorvosok, a szociális ágazatban dolgozók, ápolók és családgondozók részvételével. Szó volt a demencia korszerű szemléletéről, a szív- és érrendszeri betegségekről, a vaszkuláris demencia aktualitásairól, a praxisközösségek szerepéről a prevencióban, valamint a hazai és a nemzetközi szintű együttműködésekről.

Az Alzheimer-világnapi programok szentmisével zárultak, melyet Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyés püspök és Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök celebráltak a Szent Imre-templomban.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 
 


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Molnár Artúr

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2021 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.