„Mi is szeretnénk megöregedni!”

2019.09.27. 14:26
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 27. (péntek)
Klímavédelmi flashmob a Városház téren. Galéria
 
 
 
 

Székesfehérváron is több száz diák tüntetett pénteken délelőtt a Városház téren, amellyel a klímaváltozás hatásainak mielőbbi kezelésére kívánták felhívni a figyelmet. A Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákjai, valamint Kecskés Timi környezetvédelmi aktivista, a Ki? – Ti & Mi vállalkozás ötletgazdája által szervezett megmozduláson a diákokat dr. Cser-Palkovics András köszöntötte, és biztosította őket a város támogatásáról.


A napokban, sőt talán nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt egy évben klímaügyben a fiatalok közül kizárólag Greta Thunbergre figyelt a világ. A 16 éves svéd tinédzsert évek óta foglalkoztatja a klímaváltozás problémája, tavaly augusztus óta minden pénteken a stockholmi parlament lépcsőjén sztrájkol transzparenseivel, hogy felhívja a politikusok figyelmét a probléma fontosságára. Azóta a fiatal hölgy felindult beszédet mondott az ENSZ New York-i klímacsúcsán, amely bejárta a világsajtót.

A kérdéskör természetesen a magyar fiatalokat is foglalkoztatja: szeptember 27-én Székesfehérváron is flashmobot tartottak a fiatalok. Több száz diák előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester szólalt fel elsőként a Városház téren: „Az, hogy ennyien vagytok, azt mutatja, hogy pontosan értitek a probléma súlyosságát és azt, hogy ez csak generációk összefogásával megoldható.  Önmagában azonban a szavak már nem elegendőek: fontos az, hogy mit teszünk globálisan és itt helyben a környezetünk érdekében. Fehérvár valamennyi megyei jogú várossal közösen csatlakozott az Under2 kezdeményezéshez, amellyel kötelező vállalásokat tettünk a következő évekre a klímavédelem érdekében. Ez már a ti életetekről is szól. Jó látni azt, hogy a világ különböző pontjain fiatalok ezrei mondják el a közös akaratukat, és cselekszenek is. Az ügy megoldásához ki kell lépnünk a saját komfortzónánkból és cselekednünk kell a fogyasztói társadalom kihívásaival szemben: ki kell szállnunk az autóból, és biciklivel vagy gyalog kell közlekednünk, nem kell megvennünk a legújabb kütyüket, vagy meg kell oldanunk a mindennapjainkat műanyag csomagolóanyagok nélkül. A szemléletváltásban van a kulcs, amely bennetek már megfogalmazódott; neveljetek bennünket, felnőtteket is erre! Segítsük egymást abban, hogy az elkövetkezendő évtizedeket is élhető és szerethető környezetben töltsük együtt.” – mondta a városvezető.

A klímavédelmi megmozdulás szervezésében a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola fiataljai mellett Kecskés Timi környezetvédelmi aktivista, a Ki? – Ti & Mi vállalkozás ötletgazdája is részt vett, aki arra bíztatta a fiatalokat, hogy figyeljenek ökológia lábnyomukra: „Erősen aggódom a gyermekeim jövőjéért, hiszen aggasztó az a fogyasztás, amely most a világot uralja. Az óceánban úszó szemétkupacok mérete már közel Magyarország méretének a háromszorosa. Arra buzdítalak titeket, hogy családotokkal együtt figyeljetek arra, mit és hogyan használtok. Kezdjétek kicsiben: próbáljátok meg csökkenteni a hulladékotok mennyiségét, válasszatok többször használatos csomagolóanyagokat!” – mondta az aktivista.

A megmozdulás képei letölthetők a Galériából.


                                                         - Vége -


fotó: Molnár Artúr
szöveg: Torma Kinga Regina

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.