Menekülőút az emelkedő benzinárak elől

2019.09.27. 18:39
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 27. (péntek)
Mostantól mindenki tankolhat az E.ON székesfehérvári CNG-kútján. Galéria
 
 
 
Új nyilvános töltőállomás került fel a gázüzemű autóval közlekedők térképére a székesfehérvári Gáz utcában. Az E.ON telephelyén létesített CNG-kút mostantól bárki számára hozzáférhető, hétfőtől péntekig reggel 6 és este 8 óra között. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok. A fejlesztés akár már rövidtávon hozzájárulhat Székesfehérvár levegőminőségének javulásához.
 

 

Dr. Cser Palkovics-András polgármester és Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. hálózatokért felelős igazgatósági tagja nyitották meg a nagyközönség számára azt a töltőállomást, amely ezidáig az E.ON saját gépjárműflottájának költséghatékony üzemeltetését szolgálta. Az E.ON Gáz utca 2. alatti telephelyén működő töltőállomás nyilvánossá tétele jelentős lépés a város és a régió levegőminőségének javulása szempontjából, hiszen a CNG-gáz (sűrített földgáz) használata a hagyományos üzemanyagoknál jóval kisebb károsanyag-kibocsátással jár. Mindemellett olcsóbb is, mint a benzin és a gázolaj, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont. A székesfehérvári kúton ráadásul jelenleg az átlagos hazai piaci árnál kedvezőbben lehet hozzájutni a sűrített földgáz üzemanyaghoz.

Az E.ON CNG-kútján önkiszolgáló rendszerben tankolhatják járműveiket az autósok. A tankolást egy a benzinkutakon használatos pisztolyhoz hasonló töltővel lehet elvégezni, amely rendkívül biztonságosan, mindössze néhány perc alatt pumpálja a gépkocsi tartályába a 190 bar nyomású sűrített földgázt. A bankkártyás fizetés is az automata segítségével történik, ami szintén gyorsabbá és egyszerűbbé teszi a folyamatot. A töltőállomás kapacitása akár napi 100 autó tankolását teszi lehetővé.


„Ahhoz, hogy egy energiaszolgáltató tudjon ilyen és ehhez hasonló innovációkat csinálni egy városban, ahhoz nagyon fontos, hogy legyen egy nyitott és befogadó közeg. Székesfehérvár ilyen.” – fogalmazott Tóth Béla, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja, aki hangsúlyozta: székesfehérváriként külön öröm számára minden, a várost érintő fejlesztés. Az E.ON egyre inkább a decentralizált és éghajlatbarát energetikai ügyfélmegoldásokra összpontosítja figyelmét, és minden szakértelmével a fenntartható és zöld energiavilág felé vezető úton halad. Ennek az útnak egyik fontos állomása, hogy a székesfehérvári telephelyen üzemelő CNG töltőállomást mostantól a nagyközönség számára is elérhetővé teszik. Saját gépjárműflottájukban nagy számú gázüzemű autót használnak, amelyekkel nagyon jók a tapasztalataik mind a fogyasztás és ezáltal a költséghatékonyság, mind a károsanyag-kibocsátás csökkentése terén, mondta el Tóth Béla az átadó ünnepségen.


Környezetbarát és költséghatékony, ugyanakkor Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt a földgázüzemű autók használata, mindössze 15 nyilvános töltőállomás üzemel az országban, Székesfehérváron és térségében ez az első ilyen bárki által elérhető létesítmény. A városban elérhető környezetkímélő közlekedési lehetőségek sora most a sűrített földgáz használatával bővült.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében kifejezte: „Sokat hallunk manapság a közlekedés és a klímavédelem területének fontosságáról – a mai alkalom mindkettőről szól és mindkettőt szolgálja.” – és kiemelte az alternatívák jelentőségét, ami az emberek számára döntési lehetőséget biztosít a választásra. A polgármester a délelőtti fiatalok által szervezett klímavédelmi program apropóján az általuk javasolt és megfogalmazott SMART-megoldások igényét hozta fel példának, és üdvözölte az új szolgáltatást. Elmondta, hogy a város kiemelt figyelmet fordít a klíma- és a környezetvédelemre, a fejlesztések és a mindennapi működés során fontos a fenntarthatóság. Nagy öröm, hogy mostantól a székesfehérváriak és a környező településeken élők számára is megnyílt a lehetőség arra, hogy igénybe vegyék ezt a környezetbarát és kedvező árú szolgáltatást, fogalmazott a polgármester, és a büszkeségét fejezte ki, hogy a régióban itt nyílhatott meg elsőként az előremutató létesítmény.

A beszédeket követően a CNG töltőnél folytatódott a rendezvény, ahol az ünnepség résztvevői egy tankolással avatták fel az állomást. Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!

Szöveg: Varga Ivett, Fraller Ildikó

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.