Mesés hangulat a Gárdonyiban

2019.09.28. 12:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 28. (szombat)
Egyéves születésnapi ünnepség a NépmesePontban.
 
 
 
 
Mesék és mesés feladatok minden mennyiségben, közösen feldíszített születésnapi torta, ugróiskola az égigérő paszulyon, valamint a gyermekek, szülők és házigazdák mosolya – ez jellemezte a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szombati napját. Az egy esztendővel ezelőtt megnyitott NépmesePont születésnapját ünnepelték magyar népmesékkel, kreatív foglalkozásokkal. A mese generációkat összekötő, éltető erejét bizonyító programokat szerveznek itt folyamatosan, a látogatók emlékét pedig egy almafa őrzi – mi is feliratkoztunk a közös falra, neveink a következő almaszüretig láthatóak majd.  


Már a bejáratnál padlóra ragasztott mesefigurák várták a látogatókat, ezeket követve juthattak el kicsik és nagyok a NépmesePonthoz. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban kialakított központ jelképe az égigérő paszuly, ezt formázza az az ugróiskola, ami az érkezőket fogadja. Ez azonban csak a mesebirodalom kapuja. Ki itt belép, az számos mesében szereplő, elképzelt helyszínnel, festett paravánnal, no meg az elmúlt egy esztendőben készült gyermekrajzokkal csöppen bele a magyar mese- és mondavilág csodáiba.

A különleges szellemi műhelyben élőszavas mesemondás, meseolvasás, vetítések és egyéb programok zajlanak rendszeresen, hogy megőrizzék, és a jövő nemzedékeinek átadják népmesekincsünket. Ezekkel a programokkal készültek szombatra is, a NépmesePont első születésnapjának megünneplésére.

„Igazi sikertörténet ez, az első perctől nagy volt az érdeklődés iránta, ami a mai napig is tart. Nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is örömmel fogadták a kezdeményezést, mert sajnos ma már kiveszőben van az élőszavas mesemondás, pedig csodás ereje van a magyar népmeséknek, amit hagyományként őrzünk. Azt tapasztaljuk, hogy a mesélés az óvodában van leginkább jelen, mert a szülők elfoglaltak – ezt az űrt próbáljuk betölteni itt, Maroshegyen a NépmesePont működtetésével.” – emelte ki Iszkádi Erika igazgató.

Háromezer gyermek fordult meg a Gárdonyi Művházban az elmúlt egy esztendő alatt, ami óriási elismerés. A foglakozások, tematikus napok egyébként ingyenesen látogathatóak, érkeznek ide óvodai csoportok, iskolai osztályok, családok és szakmai napra óvodapedagógusok is. A tapasztalat szerint Székesfehérvár minden városrészéből, valamint a környező településekről jönnek a látogatók.

Többször volt már almaszüret is – hangsúlyozta Iszkádi Erika. Hogy ez mit jelent? Nos, a NépmesePontba belépők egy a kollégák által festett almafával találkozhatnak; erre mindenki felteheti a saját almáját, amire a nevét felírta. Ha megtelik a fa, közösen „leszüretelik”, és kezdődik ismét a mesés gyümölcsök gyűjtése.   

Az intézmény büszke arra, hogy több termét megújíthatta az Óperencia Program nyújtotta támogatásnak köszönhetően, így a gyermekeket tényleg inspiráló, mesés környezet fogadja. Több mint 100 m2-es területen alakítottak ki három különböző helyiséget, amelyeket sokrétűen kihasználhatnak a gyerekek. Mint Szilvási-Grund Helga foglalkozásvezetőtől megtudtuk, a legnépszerűbb mese A só című, a kislányok körében pedig a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack a nagy kedvenc.

„A Gárdonyiról mindenkinek sok minden juthat eszébe, de egy fix pont van: a mese mindig is körülölelte, körüllengte az intézményt. Számos kezdeményezésünk van ehhez kapcsolódóan, ezt teszi teljessé a NépmesePont. Amikor a foglalkozásvezetők beülnek a mesefotelbe, annak varázsa van. Saját szavaikkal adják át a meséket a gyerekeknek, és az a célunk, hogy ezt ők is így vigyék tovább. Egyébként nem csak a kicsiknek, hanem a felnőtteknek is szeretnénk kedveskedni, így folyamatosan szervezünk workshopokat óvodapedagógusoknak és pedagógusoknak. Hétfőn például egy 28 fős csoport, egy óvoda teljes munkatársi közössége érkezik szakmai napra.” – összegezte a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.  

A Mesebirodalomba utazás lehetőségével nemcsak szombaton lehet élni, óvodásokat, kisiskolásokat, sőt még középiskolás fiatalokat is rendszeresen fogadnak a NépmesePonton. Tevékenységüket jól kiegészíti az intézmény könyvtára, ahol nemcsak kötetetek, hanem társasjátékok, no és Mese cica várják az olvasókat és a mesét szerető gyermekeket – nem csak Maroshegyről.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
Szöveg: Stettler Zsuzsanna
Fotó: Molnár Artúr


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.