Elkészült a város első okos tanterme

2019.09.30. 11:53
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. szeptember 30. (hétfő)
Új környezetben tanulhatnak a Széna téri iskolások. Galéria 
 
 
 
 

Sajtónyilvános keretek között adták át a város első okos tantermét, amely a Székesfehérváron elindított Okos Iskola Program keretében készült el a Széna Téri Általános Iskolában. A XXI. századi technológiákkal felszerelt tanterem lehetőséget ad arra, hogy új élménypedagógiai módszerekkel a tanárok más megvilágításban oktathassák a matematika, a magyar, a történelem, vagy akár a kémia tantárgyakat. A pilot program első termének ünnepélyes átadásán dr. Cser-Palkovics András polgármester, Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője, Deál Lajosné, a körzet önkormányzati képviselője, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, valamint Dr. Lórodiné Lajkó Ágnes, a Széna Téri Általános Iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az Önkormányzat és a Székesfehérvári Tankerületi Központ összefogásból, az Alba Innovár megvalósításában elkészült, közel 20 millió forintból megújult teremben először kémiaórát tartottak ma reggel.

 

Székesfehérvár városa évekkel ezelőtt azért hozta létre az Alba Innovár digitális élményközpontot, hogy helyben is készüljön mindarra az újításra, amelyet a jövő tartogat. Az indulása óta méltán sikeres központban tízezer fiatal vett már részt különböző képzéseken, valamint lediplomázott az első felnőttképzésükön végzett osztály is. A városvezetés ebben az évben úgy ítélte meg, hogy a központ által kínált programokat érdemes kiterjeszteni: a cél, hogy az elkövetkező években minden fehérvári iskola legyen ellátva a diákok naprakész digitális kompetenciáinak fejlesztéséhez szükséges alapvető eszközökkel, sőt személyi feltételekkel is.

A 2019-ben indított pilot program keretében elsőként a Széna Téri Általános Iskolában valósult meg az okos tanterem, amelynek ünnepélyes átadásán dr. Cser-Palkovics András polgármester arról beszélt, hogy jóval többről van szó, mint önmagában egy tanteremről. Ami igazán lényeges, az az okos tanterem mögött lévő pedagógiai módszer, és azoknak a tanároknak a felkészítése, akik ebben az okos tanteremben ki tudják használni ezeknek az eszközöknek a lehetőségeit. „Azt szeretnénk elérni, hogy a gyerekek boldog felnőttek legyenek, ehhez pedig hozzátartozik, hogy megtalálhassák majd azt a hivatást, amiben örömüket lelik. Ma azonban nem tudjuk megmondani, hogy pontosan milyen pályára kell készülniük, éppen ezért tudást és készséget kell tanítani, amivel elboldogulnak a digitális világban, amiben valószínűleg majd az életüket is élik.”  - tette hozzá a polgármester.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója külön köszönetet mondott az Alba Innovárnak a háttérmunkáért, amelyet a terem kialakításánál és felszerelésénél, illetve a pedagógusok képzésében végeztek, valamint megköszönte a pedagógusoknak, akik a képzésben részt vettek, és így még felkészültebben használják majd az új technológiát az oktatásban. Mint mondta, ez a terem egyfajta szemléletváltást is eredményez valamennyi pedagógus kolléga esetében. „Az alfa-generáció is itt ül már az iskolapadban és a z-generáció lassan már felső tagozatos lesz. Nekik már teljesen természetes a mobileszközök használata. Ha mi, pedagógusok ehhez nem tudunk alkalmazkodni, akkor sajnos lemaradunk.”

Deák Lajosné önkormányzati képviselő párhuzamot vont az iskola indulása és a most átadott okos tanterem között. Mint mondta, 1938-ban is nagyon sokan szerettek volna az akkor megnyílt Széna téribe járni a magas színvonalú oktatás miatt. A helyzet ma is hasonló, hiszen a most átadott okos terem is pontosan azt mutatja, hogy az intézmény nem riad meg a kihívásoktól, és a városban felvállalja az úttörő szerepet is.

Laufer Tamás, az Alba Innovár vezetője úgy fogalmazott, hogy Székesfehérvár előre hozta a jövőt: „A ma átadott terem is jól mutatja, hogy a városban teszünk azért, hogy a 21. század ne arról szóljon, hogy a digitalizáció hogyan használja az embereket, hanem arról, hogy az emberek hogyan tudnak élni a digitalizációval, és hogyan tudják használni a mesterséges intelligenciát. Mikor tudnánk erre jobban felkészíteni a felnövekvő generációt, ha nem fiatal korban, az iskolapadban.”

Az okos tanterem nem csupán informatika oktatására szolgál, hanem olyan digitális eszközöket kínál a pedagógusoknak, amelyek alkalmasak arra, hogy új módszerek használatával tanítsák mind a humán, mind pedig a reál tantárgyakat, és növeljék ezzel a tanulók motivációját és a tanulás hatékonyságát. „Itt ma nem csupán egy új tantermet adunk át, ennél sokkal többről van szó. A világ változik, változnak a gyerekek és az eszközök is. Az intézmény egyik legfontosabb feladata, hogy az életre készítse fel a tanulóit, és ehhez változniuk kell a tanítási módszereknek is. Fontos, hogy a sok információból ki tudják választani azt, amire szükségük van, ezt rendszerbe tudják foglalni és ezt felhasználni. Ez az okos tanterem nem informatika oktatására szolgál, hanem a digitális környezet teremt.” – fogalmazott Dr. Lóródiné Lajkó Ágnes igazgató. Beszédében elmondta, hogy a terem kialakítása és az itt használt eszközök elősegítik, hogy a tantárgyakat innovatívabban, a kornak megfelelő eszközökkel oktathassák: „Nem csak motiváltabbak lesznek a diákjaink, és nem csak a figyelmüket tudjuk fenntartani, hanem növelni tudjuk a tanulás hatékonyságát, csökkenteni tudjuk a tanulók közötti különbségeket, és erősíteni az általános kompetenciákat is.”

Az igazgató elmondta, hogy öt pedagógussal – matematika, kémia, magyar nyelv, történelem, természetismeret szakos kollégával – megalakult a PediKom csoport, akik az okos teremhez kapcsolódó új módszertan kialakításában vesznek részt. A teremben mostantól az 5. és 7. évfolyamosoknak tartanak órákat, a jövőben pedig szeretnék a módszertant a további évfolyamokra is kiterjeszteni.

A pilot program keretében elkészült terem Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Tankerületi Központ összefogásából, az Alba Innovár megvalósításában, közel 20 millió forintos beruházásból készült el.


Az átadáson készült képek letölthetők a Galériából.


Szöveg: Torma Kinga Regina
Fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.