Letették esküjüket a fiatalkorúakat érintő ügyekben közreműködő bírósági ülnökök

2019.10.02. 11:41
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 2. (szerda)
 
 
 

Ünnepélyes keretek között tett esküt a Városházán az a hat bírósági ülnök, akiket a fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bírósághoz választott meg Székesfehérvár Közgyűlése a Székesfehérvári Törvényszékre és a Székesfehérvári Járásbíróságra. Esküjüket dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Spannárné dr. Csatári Zsuzsanna elnökhelyettes és dr. Gerber Csilla elnök előtt tették le. 


Ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki még nem múlt el 70 éves, nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Székesfehérvár Közgyűlése legutóbbi testületi ülésén döntött fiatalkorúak büntető ügyeiben közreműködő bírósági ülnökök személyéről. A hat frissen megválasztott ülnök Spannárné dr. Csatári Zsuzsanna, a Székesfehérvári Törvényszék elnökhelyettese, illetve dr. Gerber Csilla, a Székesfehérvári Járásbíróság elnöke előtt tette le az esküt.

A Városháza kistanácstermében dr. Cser-Palkovics András köszöntötte a megválasztott ülnököket, mielőtt átadta megbízólevelüket. Mint mondta, emberi sorsokról kell döntést hozniuk az ülnököknek, ami nagy felelősség. Az ülnökökön keresztül a társadalom jelenik meg, és a társadalmi bölcsességet, tapasztalatot viszik be az ítélkezésbe a szakavatott bíró mellé, hangsúlyozta a polgármester.

Az ülnökökre az ítélkezés során fontos szerep hárul, hiszen a bírókkal egyenértékű jogaik és kötelezettségeik vannak. A gyakorlatban az ülnökök, csakúgy, mint a hivatásos bírák nem lehetnek tagjai pártnak és nem folytathatnak politikai tevékenységet, ugyanakkor az ítélkezéssel összefüggő tevékenységük során mentelmi jog illeti meg őket. Az ítélkezési tevékenységük során joguk van az iratanyagot teljes körűen megismerni, de ezzel kapcsolatban titoktartási kötelezettségük is van.

A szerdán esküt tett ülnökök közül ketten a Székesfehérvári Törvényszék, négyen pedig a Székesfehérvári Járásbíróság munkáját segítik majd, fiatalkorúak büntető ügyeiben eljárva.

Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.

 Fotó: Simon Erika
Szöveg: Csordás Csilla 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.