"Utcza-kép"

2019.10.02. 14:19
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 2. (szerda)
Szabadtéri fotókiállítás nyílt a Kossuth-udvarban. Galéria 
 
 
 
 
 
„Utcza-kép" címmel szabadtéri fotókiállítás nyílt szerdán Kiss László „kislaci” fotográfus munkáiból a Kossuth-udvarban.  A hat fekete-fehér, kisfilmre készült kép közvetlen lakókörnyezetünkben készült: az Aszalvölgyben, a Csúcsos-hegy lábánál. Ezzel a kiállítással egy új, belvárosi programsorozat indul a Kossuth utcai belső udvarban, jelentette be a megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki dr. Nagy Veronika múzeuológussal nyitotta meg a különleges tárlatot.


A Kossuth utca házainak belső udvara egy kis kincs Székesfehérvár Belvárosában. Az Órajáték látványossága és a Pelikán Galéria értékes kiállításai mellett egy újabb közösségi találkozási pont várja a művészet kedvelőit a Kossuth-udvarban. Egy új programsorozat első állomásaként nyílt meg ma „Utcza-kép” címmel Kiss László fotográfus kiállítása.

„Ma nemcsak egy kiállítást nyitunk meg, hanem egy folyamatot indítunk el, amelynek nyomán abban reménykedünk, hogy nagyon sok, Fehérvárhoz köthető kiállítást fogunk a következő időszakban itt rendezni. Hiszünk abban, hogy ez a hely kiválóan alkalmas kiállítások, rendezvények szervezésére.” – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében. 

Kiss László „kislaci” fotográfus műtárgyakhoz, időhöz, alkotáshoz való viszonya különleges. A tárlatot ajánló dr. Nagy Veronika muzeológus felhívta a figyelmet arra, hogy a növények „kislaci” kamerája előtt műtárgyakká nemesültek. Ehhez ugyanúgy az az idő, alázatosság, gondosság kellett, mint a múzeumi műtárgyak fotózásához. „Hátborzongató, milyen csodákra képes a természet, de az is az, ahogy ezt „kislaci” észreveszi, és megmutatja nekünk. Időt ad, hogy gyönyörködjünk a fotózás pillanatában, szépségében, aprólékosságában. A szakmai alázat az egész munkáját áthatja. Tehetséges fotóművész tele kifinomultsággal, érzékenységgel, és tehetséges iparos, a szó legnemesebb értelmében.” – zárta gondolatait dr. Nagy Veronika.

Az alkotó városhoz való kötődését nemcsak a képek témája, hanem a kiállítás címe is jól tükrözi. Az „Utcza-kép” cím egyfajta tisztelgés azon fényképészek tevékenysége előtt, akik a múlt század elején ebben az utcában, az egykori Kaszárnya utczában és környékén tevékenykedtek, tudtuk meg Kiss Lászlótól, aki a hat kép készítésének körülményit ismertette. Mint elmondta, a fekete-fehér film szemcsézetének szerelmese. A most látható alkotások kisfilmre készült képek. A pillanatok közvetlen lakókörnyezetünk három helyszínét ábrázolják. Az árvalányhaj, a takácsmácsonya és a csattanós maszlag fotóival pedig a természet csodás alkotómunkáját hozza egészen közel, a szemünk elé a fotográfus.

A kiállítás megnyitóján készült fotók letölthetőek a Galériából.

fotó: Simon Erika
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.