„Mindenkinek alapvető ösztöne a segítségnyújtás!”

2019.10.02. 15:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 2. (szerda)
Kilencedikesek gyakorolták az újraélesztést. Galéria
 
 
 
 
A „TEVAgy a Hős!” program már hagyomány az I. Istvánban: az újraélesztés technikáját sajátíthatták el és gyakorolhatták ma délután a kilencedikesek. Klupács Péter mentős nemcsak a jó technikára hívta fel a figyelmet, hanem a segítségnyújtáshoz szükséges bátorságra is. A népszerűsítő program célja, hogy minél többen tudjanak cselekedni a mentők megérkeztéig, és merjenek is közbelépni szükség esetén.Ma újra a Székesfehérvári Szakképzési Centrum I. István Szakgimnáziumába érkezett a „TEVAgy a Hős!” program. Klupács Péter, a harminc éve szolgálatot teljesítő székesfehérvári mentő-technikus hívta fel a fiatalok figyelmét a segítségnyújtás fontosságára. Beszélt arról, hogy a mentés alapvető ösztön az emberben, mégsem működik hatékonyan a modern eszközökkel bíró 21. században. Magyarországon évente úgy hal meg 20-25 ezer ember hirtelen szívhalál következtében, hogy jelentős hányaduk megmenthető lenne, ha a lakosság birtokában lenne az egyszerű cselekvéssornak, ami már 5-6 éves kortól elsajátítható.

A lelkesítő ismeretátadás után résztvevők egy-egy labda mellé térdelve játszhatták el a helyes ritmusú technikát, miközben a zene adta a megfelelő ritmust.  

Östör Annamária
egészségügyi és sporttanácsnok a segítségnyújtás ismereteinek az átadásával kapcsolatban azt fogalmazta meg, hogy életkortól függetlenül fontos felelősség ezeknek az elsajátítása: ehhez a város megpróbál minden segítséget megadni – eljuttatva például az iskolákba a programot. A testnevelő tanárok vállalták fel azt a feladatot, hogy egy képzést követően az egyszer elsősegély-nyújtási alapokat átadják a tanulóknak.

A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!


                                               

Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Varju Zoltán Mihály
 

 

 

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.