Trianonhoz kapcsolódik idén A határon túli magyar irodalom napjai

2019.10.03. 12:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 3. (csütörtök)
Vasárnap este a díszudvarban emlékeznek az aradi vértanúkra. 
 
 
 
Vasárnap kezdődik A határon túli magyar irodalom napjai programsorozata: az idei összeállítással a Trianon-emlékévhez csatlakozik a Vörösmarty Társaság. A színvonalas előadások, könyvbemutatók mellett hétfőn délután a színház kávézójába várják az érdeklődőket.  A nyitó estén a Kossuth utcai díszudvarban tartanak megemlékezést az aradi vértanúkról. 


Vasárnap kezdődik A határon túli magyar irodalom napjai programsorozata: Jóváhagyott végzet? – Trianonba zárva alcímmel az emlékév témájához kapcsolódik a huszadik, jubileumi kínálat, lesz idén egy előadás a színházban, és nem maradnak el a könyvbemutatók sem.

„Amit ők vállalnak a magyar irodalom ügyében és védelmében, az példaértékű. A helybenmaradás rendkívül bátor kiállás a részükről, és nagy önfeláldozás.” – fogalmazta meg Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke, és hozzátette, hogy minden évben nagy örömmel jönnek, és elégedetten mennek el a városba érkező külhoni magyar költők, írók. Különleges esztendő lesz ez a Trianon-témával, mondta el a főszervező, és kifejezte, hogy őszinte kíváncsisággal várják a határon túliak „helyzetjelentését” is.  A rendszeresen visszatérő vendégeken kívül új nevekkel is találkozhatnak az érdeklődők a színes programkínálatban. A felnőtt érdeklődőkön kívül a középiskolák diákjait is várják az előadásokra: a történelmi tisztánlátásukhoz olyan élőszóbeli gondolatokat is hallhatnak, amelyek pótolhatatlanok, fejezte ki Bobory Zoltán.

Vasárnap hagyományosan a Vörösmarty terembe várják a közönséget: 15.30 órakor a köszöntőket követően az előadók vitaindító előadásai hangzanak el, Lukácsy József, Szabó Ferenc atya és Vári Fábián László a Trianonhoz fűződő kisebbségi irodalomnak, az ország kálváriájának az összefüggéseivel, valamint a nyelvtanulás gyötrelmeinek a kérdéseivel kapcsolatos gondolataikat tolmácsolják. 17 órakor a Kossuth utcai díszudvarban folytatódik a program: az aradi vértanúkra és Trianonra emlékeznek a megjelentek.

Október 7-én, hétfőn délelőtt és délután is számos témát kínál a három napos rendezvénysorozat: többek között Szilágyi Domokosról és az Oslóban elhunyt Sulyok Vince költőről is hallhatunk, lesz egy előadás a Rongyos Gárdáról, illetve hagyományosan sor kerül a VÁR című folyóirat bemutatására, ami a kölcsönös együttműködés egyik nagyon szép megjelenése. 17 órakor kezdődik a nap egyik kiemelkedő eseménye a Vörösmarty teremben: a közönség először találkozhat a Carmina Albae Regiae és a Kötéltánc című verses, illetve prózai antológiákkal.

Rendhagyó programelem a kínálatban a Vörösmarty Színház Kávézójában szervezett előadás hétfőn 16.30 órakor: Dóka Andrea színművész „Rovásírás egy oszlopon” – Hommage Tormay Cécile című estjére várják a közönséget, a házigazda Borbély László író lesz, a rendezvény vendége pedig Döbrentei Kornél költő.

A keddi előadásokat követően Faragó Laura énekművész lép fel a Vörösmarty Társaság termében, a zárszót Tari István és Bobory Zoltán mondják.

A részletes programokról a http://www.vorosmartytarsasag.hu/ oldalon lehet tájékozódni.                                       

Szöveg: Fraller Ildikó
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.