Székesfehérvár a legvirágosabb magyar város 2019-ben!

2019.10.04. 22:38
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 4. (péntek)
 
 
 
Idén immár 26. alkalommal, megújult formában hirdették meg a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt. A Magyar Turisztikai Ügynökség által indított a kezdeményezés évről évre egyre sikeresebb. A városok között Székesfehérvár nyerte el a fődíjat, és képviselheti hazánkat a nemzetközi Entente Florale Europe versenyen. 


A Virágos Magyarország verseny idei utolsó programjaként pénteken este a Szépművészeti Múzeumban volt az országos díjátadó. Több mint 330 település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el az idén a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny fődíját, közülük Székesfehérvár és Orfű képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az Entente Florale Europe megmérettetésen. 

A Virágos Magyarország verseny arra ösztönzi a helyi közösségeket, hogy tevékenyen járuljanak hozzá a kulturált és vonzó településkép kialakításához. Annak érdekében, hogy minél több községet, várost és budapesti kerületet sikerüljön mozgósítani a cél érdekében, idén először saját régiójukban, területi díjátadók keretében is megmérkőzhettek a jelentkezők. (Augusztus 30-án Tatabányán hirdették ki, hogy a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyéket magában foglaló régió területi versenyén Székesfehérvár lett a legvirágosabb város.)

"A Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze a résztvevőket. Célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről és a környezeti nevelés fontosságáról. Ezek mind egyformán számítanak az értékelésnél, mindehhez a közösség sem hiányozhat." - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Kiemelte, hogy idén 333 település nevezett a versenybe, az országban hat régiót hoztak létre. Hagyományteremtő céllal az idei versenybe az erdélyi települések is nevezhettek, onnan 13 település vállalta a megmérettetést. A jövőben fokozatosan a többi határon túli területre is kiterjesztik majd a Virágos Magyarország versenyt.

„Megtisztelő számomra, hogy városunk képviseletében átvehettem a Virágos Magyarország verseny fődíját, ez az eredmény kiváló szakembereink, zöld projektjeink, egész közösségünk törekvésének elismerése.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, miután átvette az elismerést. „Fődíjas városként a 2020-as Entente Florale európai virágosítási versenyen Székesfehérvár képviseli majd Magyarországot, ám csak emiatt nem dőlhetünk hátra, hiszen távlati célokban kell gondolkozzunk! A jövőben is elkötelezettnek kell maradnunk a klíma- és környezetvédelem területén!”

A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület díját idén Spanyárné Halász Szilvia kapta, aki 1992 óta Székesfehérvár főkertésze. A kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök a Virágos Magyarország alapítása óta részt vesz a mozgalomban. Sokat köszönhet neki Székesfehérvár, hiszen az elmúlt 26 évben számos díjat nyert el a környezetszépítő versenyeken a város. Elkötelezett tagként részt vesz a Virágos Magyarország verseny népszerűsítésében, és a résztvevők felkészítésében is nagyon sokat segít minden évben a településeknek.

Jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg 9 ország közel 15 ezer településével.


A díjátadón készült fotók letölthetőek a Galériából!
Szöveg és fotó: Bácskai Gergely

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.