Virágos elismerések Székesfehérvárnak

2019.10.08. 11:33
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2019. október 8. (kedd)
Köszönet a Városgondnokság munkatársainak és a közösségeknek
 
 
 
 
 
Hosszú esztendők munkája, a Városgondnokság, valamint a lakó- és intézményi közösségek környezetszépítő tevékenysége nyert idén visszaigazolást azzal, hogy Székesfehérvár több díjat is kapott az elmúlt napokban. Először csatlakozott a város a kanadai "Communities in Bloom" virágosítási világversenyhez, amelyen két elismerésben is részesült. Pénteken a Szépművészeti Múzeumban tartott eredményhirdetésen pedig a fődíjat nyerte el Székesfehérvár a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen, míg Spanyárné Halász Szilvia munkáját az év főkertésze címmel ismerték el. Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Bozai István városgondnok sajtótájékoztatón mutatta be a díjakat, és köszönték meg a városszépítő munkában résztvevők tevékenységét. A polgármester és a városgondnok beszámoltak arról is, hogy az idei Virágos Székesfehérvár pályázatra 4203 jelentkezés érkezett. A további virágosítási megmérettetések lehetőségeiről és az idei tapasztalatokról dr. Bocsi Andrea, a Virágos Magyarország verseny szervezőbizottságának alelnöke, valamint a „Communities in Bloom” európai és magyarországi koordinátora beszélt.
 
 
Tavaly csatlakozott Magyarország a "Communities in Bloom" virágosítási világversenyhez, amelyre idén a nagyvárosi kategóriában Székesfehérvár kapott meghívást. A verseny díjátadóját szeptember végén tartották, ahol Székesfehérvár volt a versenyben résztvevő egyetlen olyan város, amely két elismerést is átvehetett: egy különdíjat az ifjúsági közösségek építéséért, illetve a verseny fődíjai között a város „zöld” fiatalságért tett erőfeszítéseit, illetve a közösségi programokat ismerték el. A szakmai szimpóziummal egybekötött ünnepségen Kanadában, a Nova Scotia tartománybeli Yarmouthban Bozai István városgondnok vette át a díjakat. Székesfehérváron még idén júniusban tett látogatást a verseny szakmai zsűrije, amikor is egy kanadai és egy amerikai szakember értékelte a várost. Székesfehérvár a hazai, Virágos Magyarország versenyben hosszú évek során elért kiemelkedő sikerei alapján kapott meghívást a világversenybe.
 
A Virágos Magyarország országos díjátadó ünnepségét pénteken este tartották a Szépművészeti Múzeumban. Több mint 330 település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el az idén a környezetszépítő verseny fődíját, közülük Székesfehérvár és Orfű képviselik Magyarországot jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén, az „Entente Florale Europe” megmérettetésen.
 
A Virágos Magyarországért mozgalom azért indult el, hogy szebb, virágosabb település kialakítására ösztönözze a résztvevőket. Célja azonban folyamatosan változott az idővel, már nemcsak virágosításról szól a verseny, hanem az egészséges, környezettudatos közösségről, a fenntartható környezetről és a környezeti nevelés fontosságáról. Éppen ezért megtisztelő – mondta el a díjátadón dr. Cser-Palkovics András –, hogy Székesfehérvár a városok kategóriájában fődíjat nyert. Az eredmény a kiváló szakemberek, a „zöld projektek” és az egész közösség törekvésének elismerése. A város polgármestere megerősítette: Székesfehérvár a jövőben is elkötelezett marad a klíma- és környezetvédelem területén! A keddi sajtótájékoztatón a polgármester bejelentette továbbá, hogy lezárult a 2020-as Virágos Székesfehérvár pályázat is, amelynek eredményét már összesítették: „Az idei évben 4203 pályázat érkezett az önkormányzat és a Székesfehérvár Városgondnoksága által kiírt környezetszépítő akcióra, amely több mint kétszerese a tavalyi pályázóknak. 137 intézmény, 300 társasház, valamint 4000 családi ház és lakás felvirágoztatását vállalták a lakóik. Ez 37.566.066 forintba kerül majd, de úgy gondolom, hogy ha van olyan költség, amely megéri, akkor ez az, hiszen az eredmény egy élhető, szerethető, zöld és virágos környezet!” – emelte ki a városvezető.
 
A Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület az „Év főkertésze” díját idén Spanyárné Halász Szilvia kapta, aki 1992 óta Székesfehérvár főkertésze. A kertészmérnök és környezetvédelmi szakmérnök a Virágos Magyarország alapítása óta részt vesz a versenyben, elkötelezett tagként tesz a környezetszépítő célok népszerűsítésében és a bekapcsolódó települések felkészítésében – Székesfehérvár is számos korábbi elismerést köszönhet neki. 2008-tól nemzetközi zsűritagja az „Entente Florale Europe” versenyének. A főkertész a sajtótájékoztatón elmondta: óriási megtiszteltetés számára, hogy a város magas elismerései mellett egyéni díjban is részesítette a szakma. Ahogy fogalmazott, a munka itt azonban nem áll meg: jövőre az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Székesfehérvár és Orfű mérkőzhet meg 9 ország közel 15 ezer településével.
 
Dr. Bocsi Andrea, a Virágos Magyarországért verseny szervezőbizottságának alelnöke, valamint a „Communities in Bloom” európai és magyarországi koordinátora a versenyeket megelőző több hónapos közös munkáról beszélt. Kiemelte, hogy az önkormányzat, a Városgondnokság és a civil szervezetek példa értékű együttműködését tapasztalta. „A kiegyensúlyozott és tudatos felkészülés eredménye hazai és nemzetközi elismerésekké nőtték ki magukat. Kanadában nem csak a város virágosítási állapotát díjazták, hanem azt is, hogy a település mit tesz a környezetéért.” – hangsúlyozta a szakember, aki elmondta, hogy a kanadai versenyen Székesfehérvár ötvirágos bronzfokozatú elismerésben részesült a nagyvárosi kategóriában, ahol egyébként az idei évben arany minősítés nem született.
 
Székesfehérvár városgondnoka az elnyert díjak mellett a Virágos Székesfehérvár pályázat fontosságáról beszélt. Ahogy Bozai István fogalmazott: városi kezdeményezésre, a lakosok bevonásával Székesfehérvár „zöld korszakának” aranykorát éli napjainkban, hiszen az erdőtelepítésekkel, növényesítésekkel olyan zöld innovációt valósítanak meg évről évre, amely a következő generációk hasznára válik majd.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Székesfehérvár meghívást kapott az olaszországi Cervia városába is, ahol három kertészünk megépítheti majd a város által megálmodott kiskertet.
 
 
 
 
A sajtótájékoztató képei letölthetők aGalériából.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Stettler Zsuzsanna, Torma Kinga Regina
Fotó: Molnár Artúr
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2020 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.